獨遊北海道札幌函館稚內旭川8日7夜

477 回覆
105 Like 4 Dislike
是咁的,其實個Trip已經係上年11月嘅事
不過因為返黎一直回味個旅程所以想打個遊記黎同大家分享下
講明先,行程可能有啲Chur
因為嗰陣日日4點幾就天黑,所以我盡量趕係天黑前去晒我想去嘅地方
同埋我貪心想去多啲地方,所以晚晚都會轉酒店咁濟

講埋少少背景資料就入正題
原本係想睇紅葉銀杏/初雪
但買完機票先發現北海道大部分地區紅葉都只係到10月尾,而11月頭又未必落雪
所以我揀嘅時間其實係兩頭唔到岸 不過最後都係市區睇到少少紅葉
講起北海道,最想做嘅就係去日本最北端打個卡,又想去函館食海鮮同去五稜郭公園
但得8日,搭JR去晒兩個地方太趕了
加上咁做嘅話就應該要買北海道5日嘅JR Pass先夠做,但佢價錢都唔平
最後考慮到時間同金錢兩方面後就買左兩程內陸機機票由札幌分別去稚內同函館
兩程機嘅價錢+一張北海道JR 3 Days Pass雖然貴JR 5 Days Pass少少,但就慳好多時間

跟住講下行程同洗費俾大家參考下啦:
個人對住宿方面要求就係一定要望落夠乾淨
第一次一個人旅行唔太敢住Hostel,所以大部分都揀住酒店
機票//兩程內陸機:$3119 + $767
交通:JR北海道3日Pass 16500yen當地買,另外搭左幾程巴士、電車、地鐵大約4000yen本身諗住Klook買平啲,但我出發前幾日先搞,點知太遲買唔到
住宿:7晚 $2700
至於飲食同其他洗費就冇特別計,但Total用左萬六蚊 好內赤同時又好滿足

行程
Day 1: 出機場 -> 札幌市內
Day 2: 中島公園銀杏 -> 北海道大學銀杏 -> 內陸機飛函館
Day 3: 函館朝市 -> 見晴公園 -> 函館山 -> 紅磚倉庫
Day 4: 函館朝市 -> 五稜郭公園 -> 坐JR返札幌
Day 5: 內陸機飛稚內 -> 稚內防波堤 -> 宗谷岬 -> 野寒布岬睇日落
Day 6: 稚內 -> 坐JR去旭川 -> 美瑛白金青池 -> 札幌
Day 7: 札幌 -> 小樽 -> 小樽運河
Day 8: 小樽三角市場 -> 小樽運河 -> 機場

第一次獨遊亦係第一次打遊記,有講得唔好既地方請見諒
好多相都係其他地方post過,認得嘅歡迎與我相認
好!開始喇
Day5 係自己坐巴士去最北定跟機場觀光巴士?
自己坐巴士呀
留名
嫌多字請自行轉去圖片模式
Day 1:
作為一個小港女點都要影一影個登機牌

呢次係我第7次去日本,但係第一次獨遊
個個去完北海道都講到咁開心咁正,等我去睇下有咩咁正啦

轉眼間就到左新千歲機場,
以前習慣到過嘅每一個站都會影一影低佢個名
但今次竟然冇影低,淨係影左呢張咁嘅相

拎完行李過完關之後就去買JR Pass先,順便Book左之後幾日會坐嘅指定席
呢張Pass係可以搭到JR出機場嘅,但因為今日未開始用到佢所以就另外俾錢搭車出去
其實搭車出機場先4點幾,但係車上望出去個天已經就快黑晒
酒店係地鐵中島公園站出黎行幾步就到,行去薄野嗰頭都唔遠

入面大就真係唔大,但都幾新淨幾唔錯
放低行李後就準備去大通食幸福Pancake

一落樓下就係中島公園,本身覺得睇紅葉無望嘅我係公園門口見到呢個景 聽日有野睇了

食完幸福Pancake真係會有幸福的感覺
食完之後就係大通附近到周圍行下影下相,

呢個時候打算慢慢行去北海道大學睇下有冇銀杏點燈
行行下經過左北海道舊道廳

又係銀杏呀一片黃色咁真係好靚
話說行到黎呢到嗰陣見到對面有間Montbell專門店,
諗住影完就去入面行下睇下
但就係影影下相嘅時候無啦啦有個人過黎搭話
起初以為佢係想問路之類,點知原來佢真係係過黎R水吹嘅
身為一個毒拎本身就唔善於打開話題,但係人地撩我我都有野講下咁
原來佢係係日本短期做野(好羨慕)嘅馬來西亞人,
黎自兩個唔同地方嘅人係第三個地方相遇,咁啱大家都好鍾意日本
所以意外地有野講
之後佢提議去左舊道廳隔離商場入面一間Cafe坐低傾計,
傾傾下傾左成個幾鐘
佢係北海道做野期間個個周末都會去唔同地方睇同玩,
有時同同事一個齊,又時自己一個
呢啲生活聽落好好,唔似得香港咁,個個星期六日都唔知去邊好
係佢口中得知北海道大學銀杏點燈已經完左,所以同佢傾完之後我就決定都係聽朝先去
由於自己一個嘅關係,同佢分開左之後我硬係礙住會俾人跟蹤咁,
不停望周圍有冇人,雖然最後冇事發生,但自己一個有返啲危機意思都係好事呀
返酒店之前去左間之前係Lihkg見到有巴打講過嘅拉麵,叫做麵屋雪風
可能因為間鋪頭啲位好少,成差唔多十一點都仲好多人排隊,
不過排嘅都係日本人黎
排隊期間店員會出黎幫人落左Order先,主要得醬油拉麵同味噌拉麵選擇,
雖然味噌拉麵係札幌好似比較出名,但聽到前面個個都嗌醬油拉麵我就跟左佢地
等左差唔多9個字先食到

可能個人本身鍾意係九洲嗰種豚骨拉麵
所以覺得呢個雖然好食但又唔係超好食
不過佢啲蔥都好好食,同埋個湯係用雞湯同醬油煮成,
啲蔥上面啡啡地色嗰啲好似係鰹魚絲,個味好濃
所以成個湯啲味都係好濃郁同好香嘅
食完之後就返左酒店
Day 1完

題外話,唔知有冇巴絲可以解答下
依家用緊電腦打遊記Upload,有啲相係用相機打直影嘅
唔知點解試左幾知Up圖網,包括埋Lihkg入面嗰個
啲打直影嘅相Up完會調轉晒,如下圖

我試過係電腦Edit幅圖轉唔同方向,佢最後都一樣會變做咁
先正評再睇文
多謝支持
有講得唔好嘅地方請提點
巴打想問下係咩驅使你自己一個去日本?嚟緊搵唔到fd去都想試下
D相打橫save完再打番直save應該就ok
LM
正評因為獨遊北海道仲要唔渣車
留名先
N年前冬天去過北海道,第一次經歷落雪好開心,但過多一陣就覺得好煩
入室內前要拍走D雪,出街行路又驚PK,交通又delay
留名支持
我第一次去日本都係去北海道,最鍾意就係呢個地方
黎緊4月又去
Thx巴打,但我試晒咁多個方向Save都仲係唔Ok
其實唔難
不過揸車真係會方便好多
所以我都好好彩自己冇遇到落雪
聽人講落雪拖喼好辛苦
同埋溶雪嗰時好鬼污糟
我都係去過咁多次日本最鍾意北海道,
好舒服而且風景好野食又好
希望呢個地方將來唔好俾太多遊容污染
留明
黎緊11月第一個星期會去 同樓主應該exactly個段時間 好驚又冇紅葉又冇雪
Asia miles得哩啲最柒時間先換到
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞