獨遊北海道札幌函館稚內旭川8日7夜

477 回覆
105 Like 4 Dislike
太多cdrom 啫,今次遊記係絲打應該會多啲人睇ge
北海道真係好大
依家想玩制霸都道府縣但又想再去多次北海道
C打內陸機去到買定一早訂
稚內去cape soya 巴士使唔使book
感謝分享
我除左住溫泉旅館之外就冇食過酒店嘅早餐
我覺得呢間啲野都幾正
懷疑會唔會係因為北海道啲酒店早餐好多都有魚生所以多人食
同埋佢國排名應該只計商務酒店
我去完就冇再update了,不過嗰時好似11-12月去先有資助
同埋都幾搶手唔係話想拎就拎到
Btw北歐睇極光係咪應該會貴過日本
次次去旅行一落雨就會好掃興
其實夏天暑假去睇薰衣草係咪好貴?
Thx巴打
貴小小,但如果日數差唔多就難講,我預13日,見來回機票$5000,住就多數住hostel,同北海道差唔多,但我如果去日本實忍唔到手
多謝你呀
機票我係一早訂的
去稚內嗰成其實周圍都冇咩人,cape soya巴士算係多人等但個個都有位坐
Day 2 - Part 2
上回講到去完北海道大學就返酒店拎行李之後去新千歲機場

雖然我認我崇日,但我真係覺得張機票都靚過人

第一次搭內陸機,一開始以為會好趕所以就係便利店買定Lunch
點知搭國內線由Check In到入閘全個過程好快
所以食完個便利店就用淨低嘅時間黎行國內線啲鋪頭
Btw便利店啲雞胸好好食
同埋近幾次去日本我都會飲野菜汁
除左好飲仲真係好通便 差唔多次次飲完第二日都有得痾
就算係香港有時都會買黎飲

登機喇

係第一次見嘅螺旋槳飛機
8個字左右就已經到左函館,第一次搭咁短途嘅機

條行李運輸帶放左條咁嘅魚係上面,覺得成件事好得意

搭巴士到步函館站後買左張市電+巴士兩日Pass for之後兩日用
然後就去距離酒店5-10分鐘路程左右嘅Hotel Resol Check In
間房次次入到去都聞到UP UP地嘅味,但我仲要住兩晚
休息陣之後就出發去金森紅磚倉庫影夜景喇
搭市電到十字街落車再行過去

倉庫附近見到呢幢叫明治館嘅地方超靚,於是就停低影相

2018見到嘅第一棵聖誕樹🎄

反而金森倉庫冇明治館咁靚
夜晚啲鋪頭收晒,所以影完相就行埋過去八幡坂

唔知係夜晚關係定係早排地震,成個函館市比我想像中靜好多
黎之前我以為都應該會幾多人
呢個時候只係夜晚7點左右,但成條街都冇咩人

今晚本身Bookmark左一間成吉思汗燒肉,
我冇留意原來間燒肉就係金森倉庫嗰頭,以為係函館車站附近
於是我就諗住慢慢行返車站再去食
上回提到,我唔小心將Google Map嘅路線圖Set左做揸車路線
所以就咁睇間燒肉距離函館站大約8分鐘路程
點知又係同今朝一樣行左8-9個字...
發現自己行返返去金森倉庫嗰時仲好意外
姐係話我步行來回左一次金森倉庫
而我到個刻都仲係以為Google Map出現問題而冇留意原因
依家諗返起都覺得自己好戇居
到左成吉思汗燒肉,間野門口痴住Full Booking,
冇計之下要諗下食咩好
不過正正就係因為佢冇位,我就Search下本身聽晚係函館朝市入面食嘅嗰間海膽丼收左未
意外之下發現原來海膽丼聽日同後日都休息 姐係如果我今晚唔食就冇機會了
間野營業時間係到9點,而嗰時都已經就8點半,
好想好想食之下9秒9跑去等市電,落車再瘋狂咁跑去間鋪頭
點知去到明明未9點但開口掛住塊Close嘅牌
未獨遊之前我不嬲好怕醜好多野可以唔問就唔會問
但當時我真係好想食,今次唔食下次唔知幾時再黎函館
猶豫左陣不知廉恥地走入去問唔係開到9點咩
之後佢就當我講當日賣嘅某啲野食已經冇晒
我問佢仲有冇海膽佢話有,於是就俾我入去食
最後都有得食好開心 雖然心底覺得自己好似乞食咁

印象中啲帶子好甜,但係啲海膽唔係好Creamy嗰種

出到黎見到個天好清好多星星 但附近都有啲光所以唔係太影到
Post係到壓縮左好似仲更加睇唔到
一見到好多星個心就好興奮,好想搵次去日本搵個極黑嘅地方影銀河
不過應該要識得揸車先得喇
Day 2完
我黎緊都會去歐洲,但唔係北歐
第一次去唔知預幾多錢好
希望巴打到時睇到北極光啦
希望 ,最衰自己唔玩相機,又自己一個去
樓豬間成吉思汗叫咩名
d相好靚 ,好似發光咁
留名支持!!
想去北海道睇雪但又怕凍要拎好多衫褲過去
咁可以培養下玩相機嘅興趣
叫羊羊亭呀
多謝
俾人讚啲相靚開心過讚我靚
多謝
冬天個喼會重過夏天好多
有啲時間係幾趕,不過好多都夠時間
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞