獨遊北海道札幌函館稚內旭川8日7夜

477 回覆
105 Like 4 Dislike
個日落好正上次去都打算去 ノシャップ岬睇日落,點知個天灰晒,明明上午極好天
既然大家都對稚內有興趣咁我都Post 下我夏天去既遊記
Day 4 登別 JR 稚內
Day 5 利尻島,礼文島
Day 6 稚內,旭川
我Post Day 4,6 關於稚內先, 大家有興趣可以post 埋 Day 5

Day 4 一日差唔多全日坐車, 登別坐到稚內
8:37 登別-> 9:48 札幌 1小時11分鐘
10:00 札幌-> 11:25 旭川 1小時25分鐘
13:35 旭川-> 17:21 稚內 3小時46分鐘
嗰日係一日坐左 6小時22分鐘火車
去北海道大家請Plan 好交通
旭川搭既特急宗谷

裏面係咁既樣, 因為唔算太多人可以1人坐兩個位同退後個坐位所以都OK

途中經過啲站既Rail Track 已經生O麗草, 可能遲早廢線

一堆剷雪車

由旭川坐去稚內要7,780 Yen
5 日Pass 都係 22,000 Yen. 去一轉稚內來回再坐多少少就回本

坐左好耐車終於到既稚內站

日本最北端 - 稚內站 距離
JR日本最南端車站 西大山站 3,068.4KM

我都係去過西大山所以先想黎稚內, 仲差東根室同佐世保先齊東南西北

稚內站外觀

舊照

出左站無幾耐會見既ANA Hotel

不過我住佢對面嗰間冰雪莊

裏面咁既樣, 住都OK ge, 仲要比其他平

放低行李就行過去稚内港北防波堤望望

呢度真係會有啲人騎電單車係度紮營
其實呢度先至係本來日本最北車站, 不過樺太俾蘇聯佔左先至無再用呢個站

如果無二戰, 本身係可以坐稚內去大泊既船,
不過宜家已經變左薩哈林

夜晚呢度會變得好陰森, 就算夏天7月黎都係15度左右
冬天應該會超凍

之後去左呢間Vin Steak House 食宗谷黑牛
啲牛扒OK 啦, 可以一試既, 不過無啲台灣Blog 寫到咁好食

間Steak House 得個都幾大年紀既阿婆同佢老公開,
仲要係開 6pm-8pm 2個鐘, 佢地年紀咁大我覺得間野
好快會光榮結業.
打住咁多先, 遲啲再打
唔記得左Post 埋下面張相, 係稚内港北防波堤會見到
海上保安庁既巡視船
下面係 PL-11 りしり
2016年10月27日 三菱重工業 下関造船所竣工・転属
所以我去到睇既時候仲好新

Day 5後記
冇錯嗰晚的確上左去旭川嘅特急宗谷,仲要坐半個鐘以上突然醒起我冇拎返個喼
本車諗住算啦一晚唔換衫聽日返返去稚內拎行李啦
但係大家都知道稚內返旭川係差唔多4個鐘車程仲要班次好疏
如果聽日返返稚內再出返黎然後夜晚仲要住札幌 咁我就成日咩都唔洗做 唔想第二日成日冇左嘅話就一定要折反拎返件行李
當時嘅情況係:
我坐緊嗰班車係17:46稚內開出,
18:04係稚內去旭川嘅尾埋車
我係大約18:20發現自己唔記得拎喼
而我寄行李嘅Bus Centre營業到11點
當時坐緊架車會係18:40停係個叫幌延嘅站 ,而18:41有車由幌延去稚內
於是我打算係幌延到落車衝去對面月台到上車
但係架車到18:41都未停站,到係幌延落左之後我就即刻跑樓梯過對面月台,唔知係走左定點總之冇車,但因為搭唔到18:41呢班就要等到22:53先有下一班車,姐係要等成4個鐘
於是我又死死氣咁衝返入本身嗰架特急宗谷 個時車入面個職員見我奇奇怪怪咁都問我發生咩事
上返車之後繼續諗辦法,係到諗與其落車要等幾個鐘先有車返稚內又凍,咁不如係架車到等,
最後揀20:30係一個叫做名寄嘅站落車,然後再等半個鐘頭左右搭返車返稚內,期間即時Book稚內酒店住 但係旭川間酒店太遲唔俾Cancel,白白浪費左幾百蚊
呢一Part應該係成個旅程入面最驚險嘅一日,所以真係好想記低 發生呢件事嘅當下同左個朋友講,佢即刻打電話黎同我一齊諗辦法,仲幫我搵酒店同睇啲車嘅班次 朋友嘅重要性 好多謝你呀

落左黎等車嘅名寄站,初時以為會係個大少少嘅站所以揀呢到落車
估唔到都係得人工改札口,夜媽媽冇職員完全可以自由出入

朋友話我好似秒速五厘米個女主角咁一個人坐係無人車站

城市人第一次見到真紅色波點甲蟲就影低左
架車本身應該21:03會到名寄,但係過左十分鐘都未黎到搞到我開始緊張,事關已經係最後一班車

終於等到喇好感動呀

雖然反晒光咁但係經過呢個站覺得好有Feel
我覺得坐係入面會更加似秒速5CM

返到稚內已經凌晨12點 不過都係返返黎先見到有呢個最北站嘅牌影

臨時Book左間Dormy inn,好似係Book左Single Room
唔知係咪冇晒房所以俾左間Twin Room去,變左400幾蚊住大房
不過太夜冇拉麵食喇,拿拿聲去大浴場浸個溫泉就返房訓
平時去親旅行洗面護膚用品,同埋洗頭水多數都會自己帶
今次咩都放晒係喼,第一次覺得酒店有呢啲用品真係好方便
第一次住Dormy inn,估唔到都幾正
個露天風呂好靚仲要得4度一個人浸住

跟住天未光5點就起身,去返Bus Centre等佢5:40開門拎返個喼
然後返酒店換套衫再搭6:36車去旭川,唔搭呢埋下班最快返到旭川嘅車就係13:01喇
所以係到想提大家去北海道遠距離移動一定要睇清楚交講

好靚嘅燒天日出 咩悔氣都走晒

今次唔係坐特急宗谷喇
最後上左車就一直訓
Day 5後記完
野寒布如果鍾意影相真係值得去
你淨係去道北應該可以玩多好多地方
好可惜 個天一灰去黎就變冇咩意思
我地有幾張相都好似樣 啱啱睇到最北同西大山我以為係我自己post嘅
雪地好靚
我地有幾張相都好似樣 啱啱睇到最北同西大山我以為係我自己post嘅

呢啲位影相角度好難可以唔同
係呀
去晒稚內兩個島
係上面過埋夜同行山
仲可以睇花
咁又係
記住食海膽
Live

去過北海道2次,剩係stay過札幌同小樽,特別啲嘅係去過夕張食哈蜜瓜,仲要唔係自駕遊咁去

我同gf去旅行9成係食,搵下啲相分享下先
夏天稚內
之前嗰晚轉左去Dormy Inn 住, 夜晚凍既時候一個人浸天台既戶外風呂既感覺好正, 不過我Book 單人房佢都係俾左Twin 我

之後嗰朝早餐落去自製海鮮丼, 都OK 好食

因為自己搭巴士好唔方便, 啲時間太疏.
所以Join 左個觀光巴士團, 成團都係日本公公婆婆
http://www.soyabus.co.jp/teikan/course
上面係官網

第一站, 我黎左2次既稚内港北防波堤

第二站, 上稚内公園山上望番落黎

九人の乙女の碑

冰雪之門

第三站 ノシャップ岬
途中會經過自衛隊稚内分屯地, 會見到好多Radar

ノシャップ岬

簡易地圖

第四站 宗谷丘陵

風車同太陽能板

你會見啲宗谷黑牛周圍走無人理
第五站 宗谷岬公園

祈りの塔 記念KE007 俾Soviet Union 射左落黎

黎到呢度乜都係最北, 最北加油站

第六站 重點既 宗谷岬

途經稚內空港

樓主應該坐呢款機黎稚內, 不過導遊講呢度成日欠航

最北M記

我最後係副港市場落車, 成車得我一個係度落

有啲關於稚內同樺太既展覽

之後搭番巴士去食Lunch

係街行係會見到鹿群

樺太食堂, 每年4月中至9月營業, 所以冬天係唔開既

雖然唔平, 但係真係好Creamy, 好鮮同好甜

可以話係我暫時食過最好食既海膽丼, 不過係紫海膽

食完會俾張揮春? 你寫

食完又行番去今朝去過既ノシャップ岬

有時間過左去隔離個水族館, 科學館行下

之後番去搭巴士番去稚內

稚內搭番去旭川

晚餐既成吉思汗烤肉
Day 6 - Part 1
行程:峰屋拉麵 -> 行Aeon -> 美瑛白金青池 -> 札幌

本身黎旭川係諗住搵稚內同札幌嘅中間點落腳,順便去埋旭山動物園
但11月有成個星期旭山動物園都休園
於是就Plan 9點幾出發去四季彩之丘睇花再去白金青池
但因為今日出到旭川已經十點幾,加上天氣唔好,所以放棄四季彩之丘
放左喼係Coin locker,之後去食峰屋拉麵

旭川站入面好靚

右手邊間JR inn係本身琴晚住嘅地方

峰屋拉麵入面啲格局有少少似港式茶餐廳,
就咁望個格局同埋碗麵個樣唔會覺得好特別

叫左旭川最出名嘅醬油拉麵,同佢講左話要濃味

到碗麵黎左呢一刻都覺得冇特別
點知第一淡食落去好有驚喜 個湯飲落有陣濃濃地嘅味好正呀呀 依家睇返想再食多次

食完行返旭川站,落緊毛毛雨
唔知啲枱櫈係咪因為落雨特登套住左

天色咁樣好驚去到青池變左睇一潭死水 糾結左好耐去唔去好
不過因為時間尚早,就去左Aeon到行陣街先

食個Cremia雪糕

最後都係決定去美瑛
因為我好期待青池嘅夜晚點燈呀

去到美瑛站仲要等成個鐘先有車入青池,
本身搵左間食烏冬嘅鋪頭不過未肚餓,於是就係附近一帶行下,
條街凍凍地,行到巴士站附近有間資料館入面有個免費攝影展就入左去睇

下一站去青池喇
Day 6 - Part 1完
想問下絲野用咩相機影相?

我舊年都係一條友去左北海道6日, 我仲係要搵asiamile 臨去一星期前之前換機票, 無任何行程, 每日起身就係去影雪景, 下晝就行mall. 不過我自駕, 都去左好多地方, 入黑後先渣去小樽影運河咁.

不過我覺得最毒真係晚晚一個人食野. 一個人去Kirin 食燒羊肉同燒蟹腳咁. 又或姐一條友入居酒屋食燒串燒. 不過咁睇下雪景真係好正
請問絲打住嗰間Tokyu Stay係咪東急ステイ札幌?
因為大通而家有兩間
我11月去咩local bus都冇
下次再去北海道去多啲其他地方啦
我用Sony A7III
好犀利呀巴打一個人仲要自駕仲要雪地
係喎啱啱見左開左間新嘅叫東急ステイ札幌大通
我係住你講喎間,係大通34番出口行一分鐘嗰間
Sony打手
用咩鏡?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞