獨遊北海道札幌函館稚內旭川8日7夜

477 回覆
105 Like 4 Dislike
一樣
下個月去南北海道
六月尾去道北
搵多次冬天去埋道東玩破冰船同最東邊
你就好啦, 一年去兩次
我5月去, 諗緊唔去道南, 但係搵緊地方, 睇下食唔食到函館o既直送海膽
多謝你
巴打篇遊記同我一樣係8日7夜
唔知我會唔會都拖兩個月呢
咁我每日都唔只去一個地方嘅
不過一日淨係可以去一個地方我都會諗諗先
下次有機會都想去道東
你都可以
咁又唔會,因為北海道無論去到邊都係一個道
如果單純要制霸去一次就夠
但咁正嘅地方冇可能淨係去一次
好羨慕巴打 好rich
第一次去北海道ja
我覺得如果係制霸就唔可以咁hea
Day 5 - Part 2
行程:札幌內陸機去稚內 -> 稚內防波堤 -> 宗谷岬 -> 寒野布岬
上回講到搭完內陸機去稚內搭巴士出稚內站
我終於黎到日本最北站喇!!!!
自從前年去完JR最南站之後就想去埋最北站
依家終於黎到

好靚好新淨嘅車站
其實左邊先係JR,右邊係Bus Centre,上面嗰層有個細細地Food Court,啱啱睇相發現好似有個戲院
不過其實有戲院都唔奇,印象中呢到附近除左酒店之外最大嘅建築物就係呢幢

都知會有機會有痴線佬放大幅圖睇下有冇樣,所以我事先Check左係冇嘅

隔住玻璃好難影到唔反光

忍唔住拎返西大山張相出黎 雖然天氣麻麻但西大山個景有Feel好多
諗返起影呢張相嗰陣好嬲前面對男女一直係個牌隔離唔肯走
架車停定一兩分鐘佢地就踎足咁耐
搞到影親都有佢地,依家睇返都好嬲

今日嘅行程其實都唔係好洗點Plan,
因為第一次黎稚內,最大嘅目的一定係去宗谷岬
而去宗谷岬嘅巴士全日得7班,每隔2-3個鐘一班
到左稚內之後距離最近嗰班巴士仲有一個鐘左右,所以行左去防波堤到睇下

話晒都係旅遊景點,估都估唔到周圍一個人都冇

個陣時追緊套勁鍾意嘅晨間劇叫半分青い,所以特登影左一半嘅藍色

好難得先見到有人係後面,
我老左可唔可以好似佢咁係個咁寧靜舒適嘅地方放狗

本身諗住去完防波堤係車站附近餐廳食海膽,
最後防波堤到玩耐左,入餐廳食驚趕唔到巴士所以變左食便利店
食唔到海膽有啲唔開心 但係冇辦法啦,下次利尻海膽解禁期一定要黎食

最後一路搭巴士一路食Lunch,呢餐都食得幾飽
個蛋差唔多成隻手掌咁大,好甜好好食
個雪印Creamy Milk近幾次黎日本都一定會飲
成程車左手邊𥦬都係靠住一望無際嘅大海 可惜的是我坐左右手邊

一落巴士個個第一時間去日本最北端個牌影相,
廢時同人爭住影所以就去左呢間賣手信嘅鋪頭先

日本人真係識做生意,買左張最北端到著證明 不過唔記得影張靚啲嘅相

天氣好可以睇到對面俄羅斯,不過我覺得呢日天氣已經夠好都係睇唔到
影相期間咁啱有日本嘅老人旅行團落左車影相
有個伯伯見我將部相機放係長櫈到準備自拍就主動話幫我影,好貼心

諗返起之前睇套日劇講男主角一個人揸電單車環日本,
途經左宗谷岬,雖然我唔係想變到好似佢咁,但係覺得佢好犀利

啱啱講嘅藍色海是咁的
Between有冇學術撚解釋下點解個海會藍到咁
好似第一次見海係呢隻藍,有少少驚訝

係宗谷岬只係留半個鐘就要走喇,因為下一班返稚內站嘅巴士就係半個鐘後
唔搭嗰班就要等多三個鐘先有車
所以有啲人覺得我行程好趕,但其實有時要就住啲車嘅班次真係冇辦法
如果識得揸車時間一定彈性好多

有海膽食
搭車走個陣特登坐望住個海嘅𥦬邊,好治癒呀真係
Day 5 - Part 2完
你啱
好羨慕
西大山去唔到
巴打成日去日本終有一日會去到
估唔到打左成晚都打唔完Day 5

Day 5 - Part 3
行程:札幌內陸機去稚內 -> 稚內防波堤 -> 宗谷岬 -> 野寒布岬
唔好意思上面好幾次打錯左做寒野布岬

一開始Plan行程嗰陣係諗住好戇居咁去防波堤同宗谷岬就去旭川
之後俾我搵到個叫野寒布岬嘅地方可以睇到日落,
因為我個人對日出日落星星藍天大海呢啲都幾著迷,
所以見到可以望住個海睇日落嘅地方就決定如果當日好天就要去
咁啱嗰日又真好好天,Check埋當日嘅日落時間後覺得好Prefect池

去完宗谷岬返返稚內站係15:43分,去野寒布岬嘅巴士15:49開,
啲時間真係好似無縫接軌咁
由落車嘅巴士站到野寒布岬大約5-10分鐘腳程,
嗰時一落車個太陽已經開始落緊,我驚影唔切所以就一路跑一路影
跟住落黎只可以用多圖黎形容個日落嘅美

咁大個第一次睇到跌到落海平線嘅日落

呢張好浪漫呀
因為Book左17:46坐特急宗谷去旭川關係
所以睇完日落就差唔多又要出返去搭巴士,
但因為一落車就掛住跑去影日落,所以出返大路之後唔記得左啱啱落車嘅巴士站係邊
雖然個陣先5點,但周圍已經黑晒路燈又少,我又唔知點用Google Map可以搵到個巴士站
個刻真係有啲驚,行左一陣經過一間民居見到有個呀婆開左門行左出屋企個花園仔,
我就大聲嗌唔好意思,跟住走左入佢花園問巴士站係邊
個呀婆都好好人咁行多幾步出左自己屋企範圍再指俾我睇巴士站位置 唔該晒你呀呀婆
之前都講過我平時係個毒拎黎,個刻可以咁樣問真係覺得自己好大膽
不過唔問我可能真係出唔返去,因為直到去到呀婆屋企之前都一直行錯左方向
最後順利返到車站

準備搭呢架特登宗谷返旭川
Day 5 - Part 3完

如果遊記一開頭有留意我嘅行程嘅話都會睇到我係Day 6先出旭川嘅
其實係因為中間發生左啲事所以折反稚內第二日先去到旭川
下一篇會講下發生咩事,其實好係無聊但係要講又會好長
但係我又想打詳細啲俾自己記住呢件事,所以如果下一篇嫌長嘅可以直接Skip走佢
咸蛋黃
最尾張相好似黃金海岸
佢煙花冇記錯去到十月尾
我去個時啱啱完咗幾日
IMAX巴多謝你咁有心機追我post
啱啱睇左少少你個山陽山陰結唔到緣之旅
我啱啱都去左岡山倉敷同姫路
啱啱google睇圖,真係幾似
就黎去想抄考下
你唔係去道南同道央炸咩?
六月去道北
你d行程我應該全部都會去晒
LM
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞