荔枝角I記實驗室員工革命

1001 回覆
3303 Like 21 Dislike
惡性循環
呢d西工都有人做
股東只係關心股價,唔係我地呢啲蛋散做得開唔開心,而家股價咁高,班股東攬住佢黎錫都 黎唔切啦
good-est English
其實做Commercial Lab 行業有一個通病

就係個個做test 嘅都高估自己、覺得自己好忙、公司冇咗你唔掂云云

實情係公司會覺得你做緊嘅大部份野都係教兩下就識,可以好容易咁用12k 請返個I大/公大fresh grad 替你
係, 跟本無左你一樣得
最多Sup 出去
如果話識measurement uncertainty、standards, age grading 之類跳槽都仲有少少叫價能力

可惜大部份從業員都係死做爛做,甚至連啲Test 嘅原理都唔知嘅大有人在
年年都有幾十個 lab 友讀analytical chemistry 之類既master 出到黎都係做lab technician, 不過senior d 咁解
小弟自己就唔係做依行

不過以我所知如果真係有心發展

讀course 學uncertainty (直上chemist) / 自己刨Standards (博做客)

點都實用過讀個MA

讀完好多都係博考入政府 17k Technician 位,不過每次水、渠、康、GLab 出Post 又唔知幾多個ma 同你爭入去 結果一路等等等又係三年又三年
政府 d 17k technician 係比lab d managers 去報
17k
又冇咁誇

做到super 都2xk 起跳啦

做到ger 級分花紅繼續肥上瘦下點都唔會入政府做個做tech 仔
成世唔升上到頂薪都成40k,做lab 依行嚟講其實又唔係話好差
奴才處指引:
年假日期應由僱主在徵詢僱員或其代表後指定。僱主須至少在假期開始的 14 天前以書面通知僱員年假的日期;如雙方同意,可以較短時間通知。

其實公司咁做等於逼人射波自己補假
垃圾HR, 影衰同行
其實事主而家點
Btw
年假不多於10日

可將不多於 3 天的假期分開發放, 而餘下的年假則應連續發放
一係一野扣晒你,一係分開扣3日之後比你自己安排
要計埋 longterm benefits
咁普通做commercial lab tech 幾錢人工?
我估10k-12k⋯

我十幾年前入職9k。
老底大專 10-12,U Grad 13
不過諗諗下又真係識得有個lab AM 考咗直入去做senior technician
(around 29 - 5x k max)
可能已經唔係度
有成個月bonus?14個月糧?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞