荔枝角I記實驗室員工革命

1001 回覆
3303 Like 21 Dislike
呢間野當年in完,我寫10K
佢打黎話請我但人工8千幾
之後仲要話加埋OT就有10K
我屌你老母啦
屌呢度全部都肥上瘦下
收到高層料話同patrick開完會冇B仔
Ger級以上全冇人工加
Metrology Cal Lab
唔開名啦 得果幾間

不過上面話老底12k果D巴打真係建議你不妨轉下工
去私人機構入面D細Lab做都肯定唔止呢個價
而家搞到唔係好敢搵I 記做

我間公司咁多Depts 加加埋埋Sub出去嘅Tests 每個月成M , 當中有唔少都係I 記

而家比我感覺就係管理好似好有問題
做緊I記 發覺呢間公司有幾個問題

i記真係有好多懶人 射波遲到 Hea, 吹水, 打機, 網購, 高層隻眼開隻眼閉, 學根上師兄話濟, 當政府工咁做, 咁我咁勸力做乜?

管理層離地, 晒曬D時間做乜門面野, 整個System叫你入返d資料見過幾多個客打過幾多個電話, 又得閒整下D問卷話你晒左幾多時間係搵新客上面, 我夠膽講大家都係吹D假數字出黎入落系統, 做個樣比上面睇, 晒曬D寶貴時間去做場Show出黎, 平時已經多野做

工作分配不工, 有D post可以安排多D野比佢做, 有d post可以分返d手上既Task出黎一齊跟

Target 愈黎愈大但支援愈黎愈少(大家都太忙)

碌卡問題嚴重 從來無正視

普通一般上市公司問題 肥上瘦下 其實我諗ITS都仲賺緊好多錢 只不過比一兩年前少左 但管理層為左做條更靚既數 員工分享唔到成果 上面又不斷搵地方Cut cost
又冇12咁低
20k頭左右啦
但獨仔要養兩老就好手頭緊
正積極今年走人
加個2%我唔撚同佢癲啦
馬上交信
其實家下ae都有14k未慘到得12k
Iconnect
巴打,睇黎我地識
第一年唔可以扣假扣錢

不過呢d真係好常見
做過幾間公司 都係默認會扣假
年初一-年初三 唔扣得
年初四-年初十 扣三日放六日
真係任佢黎 無得反駁
一人革命真係十成等收皮

團結先係力量

周圍接生意嘅Lab即係等於識生金蛋嘅雞
接幾多生意都好 到頭嚟咪又係要靠你地去幫佢做test
你估靠班濕尻HR咩

集體嘈到上班股東度
你估佢驚得罪班垃圾HR定得罪你地冇人起貨?

月尾sales開會
老細:某冇數部門要開到廿個
sales:你明知個邊冇數 姐係要我歡樂滿東華係第二條 team d數到貼佢姐
老細:its as one 大家幫下大幫啦 一家人
肯撚定係sales啦,飲杯!
上HOKLAS搵份list,之後每間都send份CV去試下啦

祝巴打早日跳槽成功,愈搵愈有
股東唔理最多放棄香港公司
美國大陸最搵錢
有人R 腳趾,有人workload大。高層花紅大大份,敢膽死cut bonus 既話。真係即刻遞信。 I 記食屎啦,垃圾公司。肥上瘦下得咁緊要。
月尾追out數
Bill 撚晒啲客已經夠on9
有冇巴打前排有上去係總部CEO手上拎奬
個19奬得2000蚊現金卷
大陸LAB嘅可信度幾乎係等於零
俾得起錢就咩cert都幫你出到

好多時Audit見到殘體字都抽起出嚟望多兩眼
真心想賜酒
Thanks
新入行14k都叫做可以接受嘅
做多幾年上曬手都見唔到20就已經要搵定後路啦
咁你星期一遞得
高層班人都話冇B仔
唔知其他BL點
應該re: Totally agree with you mini
冇計,I記大陸做到好大
如果唔係靠buyer retailer 逼廠要香港report 的話真係冇得同大陸鬥
人地成個中國十幾個城市一個group
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞