荔枝角I記實驗室員工革命

1001 回覆
3303 Like 21 Dislike
是咁的,人事部星期四我send咗封email出嚟,通告全公司年初四因為太多人請假,所以嗰一日會閂門唔開工,然後通知員工當日會扣一日年假,因為以前都有發生過咁嘅情況,所以公司都冇乜人出聲。
直至尋日下晝食完飯返嚟,全公司因為一件事起哄,就係隔離部門有一個同事 Send咗一封CC晒全公司幾百人嘅公開信,直指人事部阿頭無理扣假。亦都因為咁樣,呢一位同事喺比個部門都當左佢神咁拜,紛紛想叫佢過嚟俾我哋供奉,因為公司風氣實在太保守,呢一封電郵實在大快人心。
commerical lab 不嬲都係血肉工場
你有呢位同事係你有福氣
HR: NO THANKS!

做sales都算好,但啲engineer同CS真係好慘
利申: sales
大家都好關心佢,即係打內線搵佢
可惜已經冇人聽電話
RIP
有幾間中字派公司仲犀利,班高層年初七,八先返,就迫員工一齊放
樓主free rider
有人企出黎 你班垃圾仲係到縮 驚冇左份工
關心有閪用咩
你睇你地幾低賤
好彩冇accept offer
small photo 諗咗好耐係咩
冇計啦,望一望屋企,冇左份工就大鑊
冇負擔就話啫,只好繼續含
其實公司一開始offer你14日AL都無講清楚你得7日係有自選權
定係簽合約果到有條款寫左
留名
我淨係知道,佢條Team都俾人捉去照肺
返碼頭先折墮, 明明得十二日al , 仲要農歷扣左三日al , 得返九日
我睇左photo自動變左potato
起來!不願做奴隸的人們!
咁樣扣假真係好仆街

強貼留名
合約咁樣寫:
14 working days annual leave is granted for each completed year of service. Please refer to staff handbook for details.

Staff handbook:
淨係話放假要經上司批准,冇講過話有權用你啲假

不過都係公司大晒
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞