荔枝角I記實驗室員工革命

1001 回覆
3303 Like 21 Dislike
0回應
intertek垃圾公司,欺壓下屬,亂扣年期,人工偏低,成日要人OT黎追期,血汗無良香港工廠,HR部門垃圾,班女串過馬撚,唔希望睇POST既高層會做野,只希望各位客戶見到一見管理不善既公司,如此對待下屬,更有機會按章工作,重覆測試,務求貴公司既產品質素100%符合政府要求,所以各客戶可以諗諗其他公證行,如SGS,BV等等

利伸,冇做LAB,係睇唔過眼
咁癲,cross check 對可以到嫁?
用返standard做QC就得啦,反正expired
上年差小小就入佐B_I, 好彩無
咪玩啦, 你講果兩間榨得仲勁呀
睇subject荔枝角lab, 即刻估到唉TS呢間舊式管理文化的垃圾公司。樓主應該reply to all 幫一幫sender ,支持下佢
依個post 好多I記友,好想開個tg 谷慢慢傾
其實d一年幾十mil甚至幾mil嘅大客
完全可以自己開間小型third party lab攞埋HOKLAS只serve自己
幾年時間咩本都回晒,仲唔洗俾人delay due date, 之後成本又平,有capacity仲可以搶番ITS生意
真www
工都放埋啦
此post已完
依行壓榨得好勁,成本低就算,人工都要賺埋你。唔好以為manager 好高人工,好多都係得兩萬幾一個月,直迫富士康
多數都係請𡃁仔,貪易食住你,又易呃,易壓價
你岩,大客係可以自己搞,但客觀咁睇,唔會咁做,成本,技術同信任問題。

要run 一間Lab成本好高,技術上都不足(3大Lab run 左太多年,好難追得上),中小型技術可能無問題,但大型就唔得了, 再者某d 認可證書係要有返咁上下先拿到。

係消費者上都會選擇大型的公司證明的証明產品。

管理上香港呢邊確實非常垃圾,完全無planning, 無制度,無管理,老屎忽話事,但外國果邊完全唔同,好正常。

系統上亦都非常垃圾,系統完全唔user-friendly, 無監管,無cross checking, 人手input result data等問題。

其實有d 測試都係外判,唔係自己own 的。
再將工序拆散
等你咩都唔識 轉工都冇技能 留係度安心賣命
On 撚 9
人哋岀口要third party cert
自己搞就唔係third party
Internal qc lab 自己做一次 pass 佐俾lab 做就得
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞