荔枝角I記實驗室員工革命

1001 回覆
3303 Like 21 Dislike
咁我公司都水皮吓,連係深圳,上海做test都可以retest 再retest。
想快又唔願意加錢,淨係識捽我,叫我打電話去鬧lab,但我唔忍心,因為見到lab 嘅cs都只係同自己年紀差唔多,結果hea呢一part。
最搞笑係香港某lab係我問: “可唔可以加錢加急?”
個cs 大叫: “唔好呀… 唔好加急呀…”
做lab堅辛苦
人工未夠低 前景未夠差
迫唔到d怨氣出黎
講真audit屌完之後望住過多幾年有得升manager咪又係翻埋位做野
最慘其實係望唔到將來
俾人恰都唔敢出聲 HR 最鐘意呢種
吓… 我以前做QA嗰陣幾乎清一色係啲I記,B仔嘅大陸lab做test都一樣出到貨。
香港個lab sales嚟我地公司,啲merchandiser淨係鬧大陸啲lab點衰,仲話我地好少係香港做test,然後繼續鬧大陸lab。
以為唔出聲就安穩
點圍威喂?
而家競爭對手唔係只得香港
仲有大陸或者其他location
經常自己公司搶自己公司單
無限retest 無限revise 做到pass為止
甚至誇張到failed report 出住pass report 走左貨先 繼續retest 到pass為止
公證行? 根本不公不正
呢行算啦
行家
本身請左假嘅 食花生笑7你地班on9
做左四年戇鳩仔 前行家
前玩具QA,1年就bye bye
連上海都過唔到即係有好嚴重問題
催lab唔洗鬧,大家都係打工
但可以喪催
大陸做test,唔使多,奶過一次野嘅話就可以拜拜,成櫃野唔比入口
呢行根本冇死仲好賺得
I記倫敦上市, B仔法國上市, 蛇記瑞士上市

多謝香港奴隸付出

死既從來都係打工仔
你同事唔係神, 係正常人
只係一堆社畜入面出現一個正常人你就當佢神咁拜?
駛乜益, 每年標準都收緊
美國仲玩到用州黎計

要TEST既野越黎越多, Limit越黎越嚴, 生意機會係多左
正路係應該要多d人手, 多d機做
而公司股價亦都就係咁上, 但係基層人工就咁既樣
再同你講呢樣貴個樣貴, 競爭大
幫自己做retailer班engineer辯護下
佢地真心仆心仆命做job
美國加州條CA prop 65有排玩

歐盟2017出個RED夠正
死都唔OJ standard 搞到周圍海鮮價
等你班buyer無喇喇要俾錢做多份NB

嚟緊再整個RoHS 4P
啲錢就繼續黎

仲有EN62368...etc
CA 65驚都未驚過啦
公證行仲有人做

做MLT把啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞