荔枝角I記實驗室員工革命

1001 回覆
3303 Like 21 Dislike
Softline同chem
新入職即刻-3日假
但係農曆初一到三唔係勞工假咩?點解可以扣嘅?
好似僱主有權安排員工放假嘅(唔sure)

anyway學封信話齋。。。公司有權架
用唔用到盡就睇公司有冇尊重人啦
做lab 人工咁低點解有人做?
勞工條例好似係指年假由僱主安排 當然都有條款約束住佢點安排 同埋得7日係受保障
咁清楚因為我地公司多過18日會扣假 打過上勞工處問合唔合法
公司點會尊重人
正所謂唔好諗公司為你做啲乜嘢,諗下你為公司做過啲乜
所以嗰一日會閂門唔開工,然後通知員工當日會扣一日年假,因為以前都有發生過咁嘅情況,所以公司都冇乜人出聲。

成公司都係一班無撚柒用既廢物
前行內員工路過
留名
結果如何
好多公司都係咁,尤其係傳統既公司 你真係吹佢唔脹
諗起個新ceo上次開員工大會講嘅野
好心proofread完先send出去啦
年假歇業
如僱主所經營的機構因放年假而暫時全部或部分歇業,須於 1 個月前以書
面通知僱員。
如僱員未足資格領取暫時歇業期間的年假薪酬,但因暫時休業而需要停
工,則該僱員亦應在整段歇業期間享有年假及年假薪酬。
如僱員可享有的年假日數多於歇業期日數,可在歇業期後的第一個工作天
開始,放取超出歇業期日數的有薪年假。
如僱主因放年假曾暫時全部或部分歇業,由僱主所指定的共同假期年並不
會因年假歇業而更改,因爲所發放的年假,應屬於剛歇業前的那個共同假
期年的。

--僱傭條例第四章

法例上公司可以扣年假,至於會唔會咁做就睇公司尊唔尊重員工
想同佢做朋友

睇班老屎實當佢搞事
強逼放假
但員工請假 老細又有權唔批
公平嗎?
不嬲都唔公平
打比海關話你老細用盜版windows
同入境講懷疑HR大佬有份參與國際human trafficking
屌新ceo淨係識得賣車
香港喎
邊有得公平
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞