荔枝角I記實驗室員工革命

1001 回覆
3303 Like 21 Dislike
同意
簡單d咁講
Test做衰左有咩都有間第三方公司係度

做個Test可能幾千蚊
背後出問題claim的可以係幾十萬
係,第三方公司存在的價值,有咩事時仲要咩得起
屌我引用錯左回覆 on9
當下員工

其實啊我哋依家員工個個人都想轉份工㗎啦
但係其實有部份人呢就一路返學就一路返工嘅咁一邊又要交學費一邊又要返工咁轉工依家野係麻煩架因為你轉完份新工之後你又要過三個月試用期。風險太高啦
所以有啲人唔轉工先等到返完學。或者h Diploma完成先算囉。而家間公司呢就唔係戇鳩嘅係班高層戇鳩姐
我記得上年呀都有人工加同埋有bonus攞㗎
而家又話要cancel我bonus同埋冇人工加
啦每個部門啊都硬係有條八婆喺度阻住晒
(ANH)
間公司基本上最好既地方係比時間你進修同搵工
餓你唔死
但你諗住做死一世就咪on9啦
每年加得兩三百蚊人工夠搭地鐵定食飯
開間獨立公司咪third party囉,咩internal lab姐? 我知有d公司都已經玩緊呢樣嘢,或將internal lab 轉ing ,規則係俾人利用的

btw, 同意另一位巴打講嘅責任同信任問題,雖則而家d commercal lab都信唔過…
一年加得二百幾蚊人工,好處係食飯時間超長
食個半鐘無人理,無限OT噤濟,O到你瞓係公都得

利申: 前員工,做佐年半走撚佐
8 樓Ruby 走撚左未?
我要走貨,理得你準唔準
最梗要走到貨
衰佐,有lab 賠錢,又無傷自已聲譽

之前三星電池爆果單野,就係自己開lab 自已做third party test

衰佐之後俾人知道佢左手交右手,無錢賠不特止,聲譽都影響埋
過左一日working day 有無人update事主情況 一d話俾人抄左 一d話一早遞左信 公司果邊有無行動 定係龜縮
冇錯,3rd party lab嘅存在價值係分散風險,有事第三方揹起個責任。而且,有事都唔會整臭自己個朵。

就算大型到apple咁,佢地都係搵3rd party做認證,但佢地自己都會有lab。係用嚟做R&D。
龜縮啦。呢行間間個朵都臭。過咗一排冇人再提,咪又係咁過。
屌你,你係咪 lab sales 嚟?講得岀分散風險
我只係講岀事實,lab 既定位,其實我好撚憎lab
垃圾工狗都唔屌

Btw出信條友遞咗信未?
點會係sales呢⋯我都轉咗行好耐啦⋯

啲濕鳩lab仲存在係到嘅原因,就係咁。香港好撚多Buying office。啲Buying office搵一兩間partner lab幫佢地易pass之餘,有乜頭痕身慶就搵佢地幫手。
類似逆流大叔罷工
其實第3方lab絕對有存在價值 對d唔知名既公司or廠可以拎report站台 對大公司黎講 只有專做幾樣product 既公司develope inhouse lab先有價值 唔係都係靠第3方lab 你諗諗wal mart咩撚野都有得賣要develope inhouse lab 要幾多成本同人力 但係呢行係香港呢個地方既優勢我諗都係只有信譽 依加大陸化咁嚴重遲d唔知仲行唔行得通
我做緊果間公司 就係收購左間中小型3rd lab 慢慢玩
所有技術都係收購返黎 係哂到
自己出cert比自己 左手交右手
成本低好多
成立苦主大聯盟會好啲囉 自己都知中伏架喇,不過做着等,等到有機會做政府工就上岸
喂直接開個群組啦
咪玩啦lab點會賠錢,lab個result只係代表你黎既sample係pass,唔代表你啲貨全部pass。
驗完到你走貨個sample都消失左啦,完全站起不敗之地
喂咁樣一直落去佢咁講都唔係辦法㗎喎、
呢位巴打就講得真啦!
人地間LAB有牌架,事後好難質疑人地驗錯。
最尾點都係個客蝕底
呢行出名D老細互相都識,D客以為自己好醒
同一時間搵三四間驗,你當班人又真係on9咩

利申: 哂銀事撚,但唔係呢行
有事咪話sample deviation囉
再唔係打唔甩咪賠錢
有lab係有做budget去預賠錢的
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞