荔枝角I記實驗室員工革命

1001 回覆
3303 Like 21 Dislike
不過個客通常都當retention板!
一日唔解決golden sample 問題,一日啲test result 都係廢話
我話你拎個黃金板黎都得啦
事實上都無得解決
唔通要去批貨到隨機抽一個辦咩
做過1年半Toys Lab
覺得成件事好on9,轉咗行
黃唔黃金辦,lab自己都會keep住啲辦做證據
不過放心啦,就算lab自己知道做錯咗,都係唔會認🤣
會有。一啲認真嘅Retail公司會抽版檢查。Production時抽。裝貨後,臨上船前抽。同埋去到外國落貨後抽。

不過,好少公司咁做
粗體全大楷 然後寫錯字真係好礙眼
佢如果出歐洲GS Mark嘅話,Suppose會做埋Factory Inspection,同埋會出Cinstructional Data Form去確保成條生產線都係同報告所寫嘅一樣。

如果最後都有問題,Lab係好難避開話唔關佢事。

通常避到嗰啲都可能係出普通嘅Certificate of Conformity。只係Guarantee嗰隻做Test 嘅Sample係合格。

而呢啲,就係好似巴打咁講,公司keep辦,發覺對方嘅fail 辦同公司keep嘅辦有分別,就會大大聲話你改咗野,Test當然會有分別。

而如果發現一樣,冇改版,但仍然fail。就會話啲版已經Scrap咗,死無對證。
講咩keep版呀
靚嘅版俾人拎走晒啦
Lab只會keep一啲垃圾版
原因都只係因為冇人想拎咋
做test 都係買張路票清關用,俾錢買cert
真www
呢間公司真係好閪
利申:ex 之前係到做hr
你ex 唔會係靚女,仲好多好撚老
我做果時同hr 同一層,日日見
係i記做,最大問題係人工太低,夠養自己唔夠養家
舊公司 七日al 新年被迫放三日

巴打做左幾耐走
細個唔識野
出問題, 叫得賠錢既, 點止咁簡單
你留意下新聞都聽過d 品牌要全面回收某一兩款產品
你估淨係Sample deviation咩
NGO?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞