荔枝角I記實驗室員工革命

1001 回覆
3303 Like 21 Dislike
岩呀 肥左又話之前做過 點解會肥
長期請人果間囉
試過最好笑係
個客係廣州I記做完pass
抽版嚟到香港肥咗
係咁發爛渣話點解兩個site result會唔同

我心諗屌你啦
你啲貨渣囉點解
整隻golden sample俾人拎endorsed report
Production 就整垃圾
一抽版就知咩事
成日都見 問返上海/深圳點解會pass
新年放到初十唔扣假
支持革命 利申 即將要走
前玩具QA路過,真心唔明仲乜要係commercial lab 做。
斷估唔係覺得自己有朝一日可以做到QA? 做QA就係出路? 我舊公司啲玩具大多數都係深圳,上海lab做test,好少客堅持要係香港lab做。
QA堅係揾狗做,我fg都幾個月學晒啲嘢,反正唔識就可以打電話去lab問,啲lab驚死複唔切。連age grade都可以叫lab免費評估。
玩具公司堅閪,made in China 就係要壓盡成本,包括你份糧。仲要係所有merchandiser嘅工人,係QA去serve佢地,出唔到或遲咗出pass report就係QA辦事不力。
連外國buyer都開始摺香港寫字樓,一係直接同本國聯絡,一係好似walmart搬上深圳。有乜出路?
希望各位同事有機會攞番合理既待遇。如果有機會既就轉行啦。唔好係到哂時間。I記真係做懶人,做耐左只會出唔番去。講真份人工咁低。出面大把公司比到尼一個offer. 真係好難諗仲留係i 記既原因。
fg入職around人工幾錢?當年12K
馬會Manager好似都係得35k左右
仲要入到MT/GT先有得爬上去

利申:做咗十幾年LAB,未頂point
我地公司上海同香港都會用

平常想過關就上海/深圳
認真check野就香港

當然而家香港d人都係9做
都幾慘 明明都係lab tech
Mlt就有人吹奏搶住入又高人工
如果Big4啲人奴性冇咁重 有啲骨氣就好
冇計啦
Medical Lab真係要講求個真確性
大陸賣cert果D lab係永遠都取代唔到嘅

所以一間公司接D咩客都有好大影響
如果成日接埋D公司仔嘅閪客
淨係識得要平要快要100%pass嘅話
呢D客仔遲早有一日都會送曬D嘢返大陸做
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞