[互動故]我要做車手!(3)

1001 回覆
41 Like 0 Dislike
A
A
A
基於對肥黃的內疚感(沒有探病),作為補償我決定襯著這一個月住院期找機好好了解一下那名護士。

「喂喂...妳平時收咗工有乜做架?」翌日,護士依然到病房照顧我。

「吓...無啦啦問嚟做乜?」女護士看似有點戒心。

「我傷口仲係好痛,日日訓瞓喺床度望住天花板...可唔可以陪我傾陣偈解下悶啊?」我提出一個正當跟她聊天的理由。

「一陣都可以嘅...」

先談甚麼?
-----------------------------------------------------------------------
A:「做咗幾耐護士?」
B:「有乜興趣?」
C:「鍾意邊類男仔?」
D:「有無男朋友?」
A
B
A
投票結束
要打開一個陌生女子的心防,必需由淺入深,切忌過度心急。

「妳做咗幾耐護士啊?」我先問一個基本問題。

「上年Poly畢業,做咗差唔多一年啦。」護士回應:「咁你呢,做緊乜?」

「講出嚟你唔好笑喎。」我稍作休息後繼續:「我其實想做賽車手。」

「哈哈,杜文澤?」

「識嘢喎,有睇開頭文字D?」

「點止睇,其實我間唔時都有坐下跑車/街車!」

「例如掃把佬果啲?」我開始提出一些試探性問題。

「係!你點知架?」護士面露驚訝:「我朋友有架掃把佬,間唔時都會車我遊下車河。」

「亂嗡架咋,又會咁啱嗡中。」

如是者,這一個月間我每次有機會就找她聊幾句,很快一個月過去。

「呢一個月嚟多謝妳嘅照顧,Yanki!唔戒意留低電話號碼啊,有機會戴妳遊下車河。」

「嗯!」
-----------------------------------------------------------------------
[本次沒有選項]
[獲得Yanki電話號碼]
[本角已大致康復]
好感0?
幫緊兄弟溝女,暫不計算好感值
加速
食埋yanki
你講得啱呀,隨時都有份
「呼,都係新鮮空氣啱我!」我踏出醫院大門,終止與世隔絕的日子。

一個月間可以發生的事真的很多,

有誰想到一個月前Ella還是偷偷摸摸才能混進我家,

現在的她竟然會跟我的父母一起來迎接我出院?

也沒有想過肥黃靠著地獄式訓練和節制飲食,竟然一個月就瘦了十多公斤。

而且我終於想起那個駕駛掃把佬的人,就是耀嵐!

在醫院床上,我為自己訂下了四項待做事項:

1. 堂堂正正跟耀嵐對決一次
2. 正經地考一次車牌
3. 協助肥黃認識女伴
4. 到石澳一雪前恥

該先做哪樣?
A:1
B:2
C:3
D:4
B

俾差佬逗都無咁驚
B
B
B
投票結束
B 考撚左牌先啦屌
第三個po第33頁
立志做車手嘅主角終於決定考牌啦
B 終於考牌
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞