[互動故]我要做車手!(3)

1001 回覆
41 Like 0 Dislike
「我架車壞咗,唯有坐巴士。」我勉強壓抑了自己的怒火。

「吓~壞成點?救唔救得返?救唔返咪哂咗我一番心機,個豹紋貼紙我包得好辛苦架!」

Ella竟然拋出這句話,看來絲毫沒有打算向我解釋身邊的人是誰。

「家姐,呢個就係你個Boy Friend?」Ella身旁的男子終於開口。

原來這個是Ella的弟弟?幸好我剛剛沒有在車上大發雷霆...

「係啊,衰仔快啲彈去隔離讓返個位俾我!」Ella示意自己的弟弟讓出身旁坐位。

不過我一直也沒有聽Ella提起自己有弟弟,好像還是有點可疑?
------------------------------------------------------------------------
A:向Ella詢問:「一直都無聽妳提起過有個細佬嘅?」
B:向Ella試探:「妳細佬第一次自己沖涼係幾時?」
C:向Ella弟弟示威:「你家姐之前同我過聖誕!」
D:向Ella弟弟投訴:「你家姐成日整蠱我。」
D
d
雖然可能係扮細佬
講多啲試下佢
d
D
D 敵不動我不動
D
點解唔用正評投票
d
咁一個人咪可以投多過一次
可以順手推埋post
cut唔到票
仲要無人推post
「你家姐成日整蠱我!」我拋出一句看似廢話卻包含試探意義的說話。

「哈哈哈!停車場當日我都在場!睇住你踩潤滑油跣底,笑死我!」

「你夾埋你家姐一齊整蠱我?」我開始感到自己有點臉紅耳赤。

「家姐,妳究竟睇上佢邊一點?點睇呢條毒撚都配妳唔起~」

Ella的弟弟一臉不屑。

面對Ella弟弟的挑釁,我應該:
------------------------------------------------------------------------
A:「乜嘢毒撚?除衫隻揪!」
B:「小deedee,有車牌未啊?識唔識揸車?」
C:「家陣我同你家姐拍拖?關你乜嘢事?」
D:甚麼也不說,待Ella先出聲。
d
D
d
B
D
A
D
B 自己都未有車牌
B
D
「...」我再次按捺住心中的怒火。

「細佬!同人講Sorry!佢講嘢係有啲無大無細,唔好嬲,嘻~」Ella馬上打完場。

「哼...Sorry...囉!」

「嗱!俾著第二個就dup你架啦同你講,攞隻手嚟啦。」我對Ella弟弟說。

「唔需要!」沒想到Ella弟弟竟然拒絕。

「唔需要即係點啊?唔妥啊?你道歉咗咪揸手囉!」我不經意地按耐不住怒火。

「件事已經解決咗。」Ella弟弟回應。

「未解決!」

「你哋兩個夠啦,鬧交鬧到成個女人咁,你哋睇下周圍!」Ella再次開口制止我們。

我回神一看,才發現整輛巴士上所有乘客都在望向我們。

而且口舌之爭期間,巴士已經回到了住所附近。

我們三人下了車...
A:堅持送Ella回家
B:自己先回家
C:把Ella帶到自己家,叫Ella弟弟先自己回家
D:把Ella兩姐弟都帶到自己家
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞