[髮油撚]入黎放低你地用緊隻pomade XX

1001 回覆
9 Like 3 Dislike
算啦 老實講 做生意梗係錢行先啦
大鋪同以前online shop小店邊有得比
比著我做老細都想做多啲客賺多啲錢啦
屌你老母臭閪成班傻閪得果幾條毛仔又gel個鳩頭用閪水gel啦on99
就係因為香港人得把口屌,身體很誠實,啲鋪咪夠膽食著上囉
有冇巴打有去過其他barbershop
可以介紹下
試吓上海舖,不過唔好開界住 
講真,都唔係佢一間既問題了。 始終係一盤生意,剪多一個賺多一個。 但問題係依家求其去一間都三百up, 整開油頭兩三星期都要剪一次,真係唔平,有要求好正常。
時間方面,梗係剪得又快又好最fit barber 同顧客la, 問題係一個油頭,漸層都要時間,剪得仔唔仔細,返去一gel 就知,姐好似上面ching 講既特左一兩條長既or 條界。
個人經驗新開既barbershop 就最好,冇咁多人剪得仔細又好吹,但做落一陣就多數急於發展就變左速剪。
希望各babershop 老細睇到呢個post 各巴打既心聲,係營商同服務做返好個平衡。
三百幾三個星期剪一次真係負擔唔起
期待
4, 你地啲客真係離哂譜個個都遲15分鐘,黎到仲要拉埋你d同事食夠2支煙先剪,剪完班客仲賴死塞住門口唔肯走 改做30分鐘真係你地班客自己攞黎
gary講既野係合理既,始終係一盤生意佢同Don都要揾食。只不過可能要再諗下而家咁會唔會偏離左本身開CLK同Thug既本心。我諗歸根究底都係租金成本太貴,你盤生意如果太離地根本做唔住。
大家唔好針對gary話佢淨係睇錢,雖然我覺得佢而家睇錢多左(正常既因為咁大間鋪盤生意越來越大,佢都要養伙計),但係肯定唔止佢一個係咁(我諗包括Don同佢班徒弟都要揾食養家,想賺多兩個錢都好正常)。我地希望既係大家揾到錢夠過生活之餘可以保持返當初想推廣油頭文化既初心,而唔係要賺到盡成為一盤只講錢既生意。
我既諗法係黑玫瑰要控制成本,唔好掛住開分店做大個餅食market share。不如光明正大開間主打速剪既barbershop作為黑玫瑰副線,可能收費平d時間短d,當俾新師傅練手或者舊人每星期去一兩日當賺外快。而黑玫瑰本店就主力做熟客或者想真正感受barbershop 既客,可以做appointment only甚至做埋油頭學校教人剪油頭。有唔同定位去應付唔同客人需求。

希望CLK同黑玫瑰越做越好,大家繼續開心玩油頭
邊隻味好聞?
買左Heritage,過二日到左先知好唔好聞
據聞heritage 似bayrum味
我見文華剪個頭都係$550連洗
其實值唔值?
而家好多barbershop都差唔多成$400
每人心中把尺唔同,好難講
正如我老細話我overpaid,但我覺得自己underpaid
尼位ching講得都岩!但問題宜家就係仲要準備開cwb了。。。大家先覺得已經接受不了。
似無咁濃嘅bayrum,想試nomad同aventus
個人認為9個字合理d
半個鐘感覺好qb
不過依家半個鐘都full booking
等於生意額x2,有錢唔通唔搵咩,睇怕都好難變返1個鐘
搭三搭九個point完全明
不過我覺得應該有方法再分配好d既,但我廢柴未幫你諗到點搞
明白要搵食,老實講開係尖沙咀同你剪埋個頭又修埋堂眉$300係差唔多。但不過希望可以盡量控制返個質素咁咪大家都開心同埋希望班閪客咪遲咁橪多利申:自己都遲唔少屌埋自己
其實而家見到張梁記既發展都有啲感慨
想當年仲係駱駝漆細細間房仔舖嗰陣Gary真係好受歡迎
成日見到有師兄上去買完野吹水吹幾個鐘先走
我仲記得見過有人坐喺Gary位度同佢打lol
有時遇上岩傾嘅熟客仲會主動開個平勁多嘅價比佢地
果陣Gary真係好受歡迎個個post個個吹捧佢
個個巴打都愛佢到爭住話要幫佢含
有咩事個個都走出黎撐gary又幫佢打抱不平例如有時佢比男人味追擊

但係而家發展到一定咁上下規模之後就冇晒以前果種人情味
睇住Gary而家由當初日日俾人排隊話要幫佢含變成每隔一段時間就比人屌有人追擊
次次都要打一大段嘢解釋返但都無人領情
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞