有一種病叫Excel病

338 回覆
470 Like 76 Dislike
project management 免費 ge 有咩軟件好用 ?
而家做野有時要喺個cell度搵入面隻keyword再match返一個list入面既定義
好在上網好易搵到方法點做
又isnumber又剩搞完仲要用咩array formula
做個change event得唔得
收到email入cell detect到change 就直接update db
我間公司啲data係俾it 綁架左
我地係唔會有辦法拎raw data
一係就出hard copy一係就要同佢點菜要乜
但佢永遠唔得閒幫你

於是我要起pdf抄落excel再用vba執出黎自己store返
依家就係有啲file之間有關連,有啲就無,所以會有好多table喺database入面,但每次query就只會query想要既部分。整web application就好似唔太需要,因為要copy data或者send個excel俾個客,都係用excel present會方便過用browser。
我試過用來計好簡單的ann
我都上網睇過點寫但睇唔明
不如講下你識咩language, gcp你經API一定做到你想做既野,仲可能係1-2日內就deploy到
我識JS and python,但要配合vba使用會唔會好麻煩?同埋用咩database system會好啲?

我公司基於網絡安全考慮,應該唔會想將data放上網。

其實就比較少機會改data,都係瀏覽同copy data多。
其實照你咁講
直接將所有file執好一個db就萬事大吉,之後就好易搞
outlook macro auto download attachment 加 auto call 一個 excel with auto refresh data ?
整到能夠方便所有end users既program係作為programmer既責任,叫公司既同事搞搞啦
你要考慮data security更加要放上網,你既責任係set返對應既security, e.g. 有相應gsuite acccount既人先會睇到data

你要做既野係先upload 舊有excel表上google sheet, 再去google api拎crediential, 再將個creditential放入你個python/js 讀左佢, 佢會彈個browser問你登入同拎auth去經api access 個table

跟住你就可以用google提供既api去加減/query data, 因為google後面既query system係SQL底,速度上係遠超過VBA

你要inject data入table,你可以用google form:
https://www.youtube.com/watch?v=nagieG_Q6XQ
呢樣野唔存在security問題,因為用form條友只係加data,唔會access到DB

睇data就你share條link出去,記得send access right唔俾二次share,同埋share左唔俾改:
https://support.google.com/docs/answer/2494893?co=GENIE.Platform%3DDesktop&hl=en

你想俾一條友改DB,可以set限時限acc俾佢用呢個表去改data
我個預科中學老師用 excel 排版出工作紙
He is living in 3018
但我想問下個table design
如果要Mine d data果陣, 你點跟返每日既data去睇?
唔同sheet?
https://www.youtube.com/watch?v=hvsVYVn1JvA

入data方面,如果你驚有人亂咁用張google form,有一招叫code quiz既野,某一個field要打岩data先俾佢繼續,就唔會咁易俾人係咁加野入去
都係db形式啦
有股code,name,date就夠啦
不過我realtime都冇store
其實sensitive 同consistent 好緊要,好多user 亂入data 同理解差距好大就無用。

Presentation 都好緊要,點樣用1版view 表達你想講既野就最難。

我地同事都了解send report俾街外人一定唔可以誇file reference 同盡量避免formula, 可以text/value就用text 表達,一般report 用的excel 唔會過2-3mb 啦。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞