有一種病叫Excel病

338 回覆
470 Like 76 Dislike
好多軟件嘅基本版都係免費
好多軟件嘅基本版都係免費
點解excel唔可以用黎做公司零用錢管理 點解spreadsheet唔可以做簡單finance野
你公司有冇d Python 班?
老細角度: scale 唔大 解決到咪得 洗咩用咁多錢又買呢樣又買果樣 根本跨大左問題
你話大公司就話姐 中小企洗鬼咁複雜
而家google spreadsheet + big query 啦,仲excel
有 excel 病嘅唔係講用黎做 LP 嗰啲
其實如果係用vba就唔會有運算速度問題,而且我基本都係disable左autorun,我覺得excel最難搞係同人交接,唔識既根本接唔到你手做,但自己方便自己做野真係一流
蚊企一兩個無問題
但中小企去到十個人以上,齋 Excel 已經會出現問題
Exactly
暫時只教 JS/TS
其實唔會
會玩到病既只會係少數
大部分都係用最基本既功能
只要玩果班唔推出黎自私用就得
6個問題其實係佢學藝未精者,全部都好易解決
處理圖片根本唔困難,寫幾條code就得

多人處理? 真係識玩既都唔會用自已個workbook存資料
全部都放哂係server,個workbook係一行資料都冇既
vba support sql, 多人處理冇問題
資料亂? 個db比人任開任玩的確係會
但做得sql連既都係寫好哂ui 去做,一早set好哂邊個位存咩料
唔會比你用人手係格仔亂打, access係比較正統
但你用ui query, insert, update都唔會亂,所以照樣殺埋access
十人已經有問題係吹大左
lm學野 如果我講緊有過100萬entries既data 又想好似pivot table咁拉黎拉去 除左access有冇其他alternatives?
諗起當年中學我選修讀電腦, 其他冇讀嘅同學問我讀乜
我話"有教Excel囉", 俾佢地笑咁簡單都仲要教
乍看之下,Excel與Word及Powerpoint分別不大,都是作為Microsoft Office三大常用軟件,但其實有很大分別

公司類型唔同都係唔能夠一概而論嘅
我以前十人已經玩到癲
得罪講句
呢條友係廢既
整到file 40-50 mb仲要每頁都幾秒先郁到
明顯係function撚,呢種file見到都驚,係我就直接delete佢
次次講excel都會有pyhton傻仔出黎威威,就好似人地講緊邊間放題抵食就沖出黎話點解唔食自助餐
點計
我覺得真係睇點用法
如果所有日常營運全部剩玩excel就真係易出事
返工全日剩係outlook excel
唔係,因為真係計緊野出嚟
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞