有一種病叫Excel病

338 回覆
470 Like 76 Dislike
其實係理想 vs 現實既問題
現實唔係個個都係IT, 普通一個layman做邊有毅力時間學咁多野?
要低成本, 易上手, 功能齊, 唔同電腦之間都用得到, excel 根本係理想既選擇
用Excel配Angular簡直一流啦

Build an Excel add-in using Angular
https://docs.microsoft.com/en-us/office/dev/add-ins/quickstarts/excel-quickstart-angular

[Angular] 開發 Excel 增益集
https://blog.kevinyang.net/2017/05/28/angular-excel-addins/
十萬條data點會收皮啦
array + dictionary 都係一兩秒,點收皮法
data 亂到hihi係因為冇咩規劃咁寫
class module 一樣可以做到物件導向
維護擴展冇問題喎
Exactly 仲用緊win7
Lm
我想表達既係不論公司規模,香港既老世只會係慳IT人手同budget
岩岩即試完
10萬行一秒都唔使
未閱

Excel好用
都係個句啦
九成中小型公司夠殺有突,大炮打雀都要睇下隻雀會唔會成長到鷹
vba畢竟係好舊既語言黎,其實即係vb6 ,ms後面既c#, .net都係物件導向
excel做d快速要求唔高既夠玩有突
份野係之前crawl data既csv黎
較個 auto correction 輕鬆解決
咁佢一頁得百萬行,超過左都冇計啦
簡單一個 O(n^3) operation就收皮啦
一個software combine到咁多功能 等於而家啲電話一樣 你會唔會去用筆寫電話薄 帶部相機/錄音機/dv機出街?
你應該係話,呢套system 係大家都要有呢啲功能
做data mining 成日都有呢舊野
用csv 但夾硬要default excel
但我用notepad++ 開就夠用
上面講既問題除左Excel處理唔到大量data(例如一個 1GB ge single text file)同cross spreadsheet reference有問題,其餘都唔係問題黎,每樣野都搵專用軟件真係搵黎搞,老實講專用軟件又未必好用易上手,大部份function甚至好多人唔需要,成日出現無果樣整果樣既情況
例如有咩問題?
十人以上既公司分分鐘Excel可以當db用
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞