有一種病叫Excel病

338 回覆
470 Like 76 Dislike
LM
以前玩過d痴線佬用excel做既game
用ARRAY就得
你指定個d係指code定有條件filter先?
如果冇咩關聯,純係指a01, a05,a111,a132咁樣亂抽
真係要慢慢tick喎
見用vba出報價單 投標等等
我自己用vba做咗唔小form 機械式咁出

vba好用 將Excel 推到極致
做文職睇唔到excel有咩問題。點會要處理咁大量data啊。 一定係it部門搞架啦。
lm
用 excel 就出多兩單生意,SAP 都要執笠
身為一個it佬覺得d問題都唔係問題嚟嘅,完全好似m$呢間公司咁只係識由Developer 方向睇個問題,最後user只會唔用。
d user好地地自己搞得掂舞得到個Excel咪由佢囉,知唔知好難教得識d user用一個software,仲要教佢地用幾個software?user係要部電腦幫佢解決個問題唔係學點用部電腦。
情況就好似一部電話又上網又影相又聽到歌又寫到文畫到圖但樣樣唔精,都最後大部份人都會揀用電話做因為學一次就得。
咁個 user 點解識用 excel ?
好多user其實只識sum(), 畫下框,打下野print野就當識架啦
我阿姐咪係咁囉
IT狗一廂情願
將公司file upload去Google傻撚左?
咁用 libreoffice calc, google spreadsheet 其實一樣
有 for business, enterprise 服務
正常size嘅公司都有Oracle HFM 有intranet
廢up咁多做乜春

用Google人唔笑狗都吠
重點係popularity
比你個tool幾勁都冇用 唔common唔易上手邊個會用
最後都係得識programming既人圍內自high
終於有個正常啲既IT佬
咁其他公司都係excel ma
有邊間公司會冇office
你send file 比人 班盲毛都係excel 開架啦
所以咪話病囉
libreoffice 都係 office tools
一間公司會有筆,但唔會指定用某牌子既筆
要指定用某牌子既筆先識寫字呢個就係病態
咁既話即係公司用window都係一種病態
睇下知唔知需要 D 乜
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞