有一種病叫Excel病

338 回覆
470 Like 76 Dislike
MS 都加左D新野玩啦
又有人開發收錢插件
配電話掃QR CODE都做到 QR CODE入 DATA
有呢種病應該都係細公司
大公司既一定有用ERP同BI Tools處理數據
Excel只係用黎最後比user generate出黎做reference
同依家全世界都玩大數據同machine learning 仲用Excel想load死部電腦

利申: IT狗

剛剛先用完if function
真唔真呀
點都要識vlookup hlookup個啲啦
咁撚難用 啲邏輯好反人類
Google spreadsheet咪又係excel...
以前都會寫呢D野,但講真過一排你想改自己都睇唔明
快D脫離啦, 效能又低,係即時解決老細即刻要既野先會玩
完全唔同
google sheet可以用api 直接access data
祝早日康復
excel自動入相 好撚正
屌啦
google spreadsheet都好用黎講既,最多咪用得電話做表格大家入
我都係寫個code直接link佢做csv番黎後台run
收皮啦有excel唔用用gs,傻既咩,都係公司到啦仲gs
不如用vba
if then else都好易學, 幾分鐘搞掂
又易睇啲
冇計, 公司一般只提供excel,access已經要另外申請,因為office licence 唔包,其他software更加唔駛諗,唯有推到個excel去極限
完全唔同?! 絕大部分功能都一樣,連functions都係,download落黎又可以出excel format
睇佢條式感覺Select case方便啲
老細: dat咩tabase? 我開個Excel, 鍾意點加就點加, 鍾意點改就點改, 幾方便, 你整個database, 多個space又唔得, 又要跟type, 又要限住我打幾多個字, 即係唔係我唔想跟你個database呀, 但個客D資料有長有短, 我都控制唔到架... 仲要放上server, 俾人拎晒D資料點算? 拿拿林搞點條formula啦....

IT狗 : 係.....
佢個if loop癲到咁,用vba都唔會方便咗
超俺割版就真
而且係gs操作點都慢少少
function一樣又真係幾好奇,係咪同ms協同左,名都一樣
但就只係咁,imac個excel都好過佢啦
都係俺到仆街
你剩係拎excel唔包嘅嘢黎話google sheet 同 excel 「完全唔同」
你啱嘅
巴打我覺得你教埋Qlikview, Tableau, Python 會好啲
你教既我呢幾年都好少見到有邊啲job require
根本google sheet係同ms excel 一齊搞
的確90%野可以用excel解決
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞