有一種病叫Excel病

338 回覆
470 Like 76 Dislike
你比個example我
我寫一個比你睇
lm
alt enter 或 ctrl enter
呢個係 spreadsheet 功能,唔係 excel 功能,libreoffice calc, google spreadsheet 都一樣咁整
基本上公司同事都會用excel多
點樣隔行?
我情願拆開多幾個column 做condition, 會容易debug啲。
我傾向比人用的excel 係無vba.
有vba 的係另一個.

講到尾都係人用工具 唔係工具玩人,邊樣快咪用邊樣。
用online 工具 人地改一改api 你就玩完。
用excel 至少單機可以用落去。
用excel gen script 簡直係方便到暈。
公司d 機excel 一定有,其它軟件唔一定比裝。
IT 狗
用得excel 最多係要黎砌sql query ,同埋text to column 拆data
最嚴重既患者好似係用excel整左隻game...
普通非programmer 識條鐵咩
公司有ERP用緊SAP, 但無買reporting tools, 好多時要download raw data落黎做分析。一年前開始用Microsoft BI Power Query, 處理幾百萬既資料無問題, Datafiles 同Lead file 分開, datafiles可以有好多個, 盡量每個files最多100萬條line,否則太難maintenance, Lead file只要refresh data from datafiles就ok, 過程好似Pivot Table咁, 但背後係用Power BI既logic去抽數。我知Power BI可以用埋sql query去抽數, 但未學....本身唔係IT出身

之後再用適當VBA去處理, or有時唔使用VBA. 當然希望公司肯俾錢買SAP reporting tools喇, 但分分鐘個個月叫人寫tailor-made reports都收你過百萬, 點俾?!! 識人做藥廠就可以俾到, 因為藥廠margin超高

同埋管理層既要求又多又快, 今日request聽日交貨, 識Power BI同VBA係必須的

學左VBA同Power BI一年多, 無諗過可以用microsoft big data function處理咁多資料
依家反而想多d人識, 因為香港無咩人交流到, 平時只可以上stackoverflow or excelhome問下野
有時有諗過學Python 處理data再用excel出.....但未有時間學.....

利申: 做FP&A既CPA
處理上面果串咁長嘅if
真係學幾分鐘就得
lm
OutliersEcon
依懶專利廠商工具但錢有限,最後一定係玩殘自己
呢d唔使求人都得啦
唔涉及condition, 循環運算既
係macro個度錄一個已經可以
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞