有一種病叫Excel病

338 回覆
470 Like 76 Dislike
why not ERP?
唔講excel畫畫班痴線佬。

睇到同事秘撈啲文件,喺excel入面整咗個searching engine,我當堂覺得excel應用真係博大精深。

雖然excel原意唔係噉用,不過整理唔多嘅資料嘅時候,又真係幾方便同易上手嘅,In人果時問過下佢地識唔識用access,好多都剩係講得出少少terms,實際上唔識用。

有次group in,比個文書task佢地試,叫佢地整理下啲data,其實要求唔高,格式都好鬆手,似樣就pass,點知有個city fg搞咗份野真係令我畢生難忘,佢出個.doc畀我,一打開,入面有21頁table ,創作力量同幻想真係會嚇你一跳。
見過人用 excel 唔用mouse 喺十幾頁入面跳嚟跳去,而且肉眼跟唔上佢郁嘅速度
用vba je
係咪CTRL+PAGE UP/DOWN咋
以前有個舊同事利害到用excel 既pivot table 整左個double entry system 出來
每個file size 最細都有40-50mb
每按任何一頁都要經過精密運算、等五六秒就出到條entry
所以一做佢啲file 真係落手落腳做既時間真係唔算多
1. 要做項目計劃管理,請用 Jira、Trello、或 Monday 等專用項目管理軟件

2. 要做時間表製訂,請用 Google Calendar 等月曆軟件。

3. 要做公司零用錢管理及倉儲管理,請用專業會計軟件如 Xero 或 Zoho 等。

4. 要做數據庫遷移,要寫代碼及用 Git 管理啊。

邊有公司有閒錢裝哂咁多software
肯俾錢update windows都偷笑啦
用excel計數賭波好撚正
你幫襯下巴打啦

佢應該同佢LIST出嚟嘅軟件都有SPONSOR 有折
其實excel之後會點或者有咩software可以兼容excel之餘又強過excel?
小學玩過下excel覺得幾好玩但之後又冇認真學過
依家想學
淨係識=sum()

利伸IT DOG
同你一樣,又係識sum, 又係it dog
越多人用support 越多
點解要take risk用少人用既方法
見d admin姐姐用得仲勁撚過我真係無地自容
用 libreoffice calc
好可惜 無折,無 referral link
google spreadsheet
岩,而 excel 病就係去製造一個人只有自己 support 到嘅 system
Airtable
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞