有一種病叫Excel病

338 回覆
470 Like 76 Dislike
想問下
retail online shop公司有一年有6-7萬張單賣貨
其中有3-4行有formula
而家個file 15mb,仲要每日開佢靠佢訂貨,filter再sorting,再做pivot table
行每一部都慢到嘔,又易HANG機
想問應該點做得有效率D?
學緊用VBA,一次過做晒所有step慢慢等會好D?
定係已經唔可以單靠EXCEL?
你個file size好大機會有啲空白行數亞住啲位
慢亦都係因為file size大 同有冇vba無關

你可以睇下右手邊拉上下條bar係咪好長 係就代表有廢行
Delete晒佢就得
你個file data結構好唔好?
唔好就執執佢
然後delete哂佢d formula
唔好再開佢做,另寫一個file query佢黎做
冇晒空白row/column架啦
vba都係會lag,不如用data mining tool做啦
7萬行唔會lag啦
意思係咪所有入落去既野都係VALUE,冇formula
每次想拎資料再QUERY同計?有冇資料可以參考下..?
佢file size太大啦 Excel本身support唔到
好易唔夠ram就hand
7萬行都有15 mb
改做xlsx都幾難咁大,佢d野有問題
c & p去另一file啦
用ado 唔workbooks.open唔使開佢就唔會lag
你係excel vba自己寫access唔到?excel vba本身都做到web crawler
個FILE
7萬行/去到AU COLUMN
都係其中4行有3-4層nested if
咁樣應該唔算太複雜掛?
射上google big table,上左cloud 你可以用SQL query

你呢個情況可以整google form, 每次打完單會自動射入張google sheet度,去到一個位大到你頂唔順google再有d大型query 工具可以用
"有一些Excel檔案動輒數十MB,老舊一點的電腦光是開啟就要花一段時間,遑論再在上面工作。"
咁係你部電腦廢啫唔係EXCEL廢
15mb 差唔多係一個有一百萬空白行既excel size
6/7萬條data就去到咁大 你每格都儲左好多字/圖?
google下 ADODB
其實excel 2016都有powerquery
冇咩點研究但support sql query
可以試試
買老正Microsoft Office都偷笑 我之前返pt間野用老翻
唔係做web crawler, 係google sheet 只係個DB 嘅表層, 佢後面係個SQL table來

通過google cloud api 你可以直接加減data, 或者接去其他cloud application 度,完全唔使打開google doc 個website就ok

你亦可以用大部份language 寫個crawler 通過api射入google sheet
高手版
直程將 google sheet 當 NoSQL 咁用
個表係Table head有D顏色
簡唔中有D CELL會顏色highlight user提自己未訂
簡單講同事當呢個excel係圖畫紙
有時用顏色表達意思

岩岩試過copy paste value去個新excel,乜formatting都冇就6mb左右
JS 寫個 出入單system
月結接去python gen pdf
年度report 自動gen

後台全接google cloud api, 完全唔使打開個file睇入面d野

VBA你開得excel來我搞掂曬了
請教一下呀Mr.A
我要用bloomberg API 攞real time data 落黎spreadsheet
唔知libreoffice 應該點整呢
我係你的話會將個excel分類分拆幾個file 細過5mb一個最好

至於usage聽你講都係啲sorting, filtering既簡單野,有時間學下寫啲簡單vba就得,或者學下唔同excel formula都做到同一個效果

Vba一定唔係最有效率,但係最popular,excel正常公司一定會有,你識少少外行人已經當你神咁拜
普通人唔係做IT/做data唔建議學太advance
一黎你同其他人會溝通唔到,二黎你轉工後可能冇位比你用
除非你有心去做data analytics既野
Excel online點行vba
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞