有一種病叫Excel病

338 回覆
470 Like 76 Dislike
google sheet api
其實做到全自動又要有UI基本上你都請個識用Google cloud platform既JS/Java/Python programmer返來

寫JS + Electron係比較容易做到有table + form, 用angular/react寫前台,後台基本上google handle曬
嚴格黎講佢根本唔係用緊 excel 畫,係用緊幾何工具
點止excel,notepad++呢!
excel developer 有record 制,record 你要的動作再修改code ,想點玩個cell 都得

vba 最入門係由record開始
你比個example我
我寫一個比你睇
excel developer 有record 制,record 你要的動作再修改code ,想點玩個cell 都得

vba 最入門係由record開始

vba 定 macros ?
咁講喇
如果一間公司從上到下
任何事情都係excel搞掂的話
呢間嘢無將來
應該係
唔可以將人地既工具變成自己既工具就冇將來
一隻雞蛋,無論你廚藝點高超
佢都只係一隻雞蛋,得蛋味
偏偏呢啲公司員工
會好自豪自己整雞蛋好勁
Excel 好大嘅問題係整個個人走咗嘅話無人識main
好大嘅問題係寫得 Excel 都唔識寫 program
留名
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞