有一種病叫Excel病

338 回覆
470 Like 76 Dislike
咁點解要轉其他產品
既然一樣
繼續用excel 唔好?
既然一樣,一開始唔用 excel 就唔洗轉
你真係唔知gsuite/ google cloud platform係做乜架wor
而家堆cloud有曬PaaS IaaS SaaS, 大如匯豐都都有用google cloud去做vm hosting/ cloud application,如果你唔係大型有能力substain套infra, 諗唔到有咩理由唔用cloud服務

你唔係真係以為google 得個email android咁簡單呀?
IT狗一廂情願
放機密資料上internet你都戇鳩鳩
https://www.youtube.com/watch?v=W8oTEyogAwo
HSBC, 入面有講點樣用big query解決佢地舊data base慢既問題

https://www.youtube.com/watch?v=9jJ6xLOSS3c
paypal,講安全性問題

如果你將所有data放係同一個cloud service provider, 同時你又無做encryption, 咁係practice問題多過技術性問題
用緊 ios, android 已經係將機密資料放左上網
自己既 email 電話簿 已經係一種機密資料
facebook 每秒都有人自我洩漏個人私隱
windows, mac 一 login 就要你 login account 已經將你電腦入面既資料放左上網,最慘係放左乜上網都唔知
細公司邊個同你搞咁多嘢
仲要而家office business version 都無Access
掉轉來講
肯用呢啲錢同programme 嘅公司先至係做事,有前景
留名返公司睇
大公司自己整ERP啦
鬼會買呢D software

唔update win10就真嘅
主要原因係啲公司畀唔起錢買其他軟件
驕傲地話 excel 好用,其實越冇前境
冇錢可以用 libreoffice
再拎同一筆做更有價值既野
lm
微軟CEO語出驚人:Excel比Windows更偉大

軟件巨頭微軟現在很多領域都有涉足,包括操作系統、企業辦公、遊戲娛樂、智能硬件等等。

不過Windows和Office絕對是微軟的名片,通常一提起微軟,人們最先想到的就是這兩樣產品。

對此,微軟CEO納德拉也充分肯定,但在他眼中,Office可能要比Windows更適合成為微軟的標誌。

微軟CEO納德拉

據Business Insider報道,納德拉在Aspen Ideas Festival論壇上表示,微軟或許擁有Xbox、Windows等等重磅產品,但Office絕對是其中的佼佼者,尤其是Excel。

納德拉認為,Excel是微軟帶給世界的偉大創造,這款軟件令全球企業的辦公效率大幅提升,人們通過表格開始對「數字」有了更深入的了解,而且數據互通也更加方便。

納德拉強調,也許會有人選擇使用Google Sheets或者是Apple’s Numbers,但這也沒關係,Excel自誕生至今已經成功穩固確立在辦公軟件市場的主流地位,並且成為一項年營收數十億美元的業務。

總之,Excel和其所隸屬的Office軟件是微軟的寶貝疙瘩。
我諗好多時都係方便大家 除非唔使點同人夾囉 叫班同事enable macro已經鬼殺咁嘈 轉software 諗都唔使諗
一係sap 一係冇right
所以撚嚟撚去都係excel
大陸個excelhome
都有20年歷史,已經存左大量技術貼係知識樹到
lm
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞