有一種病叫Excel病

338 回覆
470 Like 76 Dislike
Excel最大優點係入門容易
最簡單Access如果冇專登學過冇可能識用
https://codelabs.developers.google.com/codelabs/sheets-api/#0

用JS + google sheet gen webpage reporting form, gcp後台可以接SQL, 直接做落單系統

請問excel呢個application要點做?
你仲係唔明
Excel 同 google sheet係有唔同
但google sheet 係根據excel 做出黎
做黎做野excel真係解決一切既
d師奶用左十幾年淨係識sum()
都夠玩咁耐,係下下手動,理得佢佢都照做到
係做死者,用黎畫下圖,打字拉下位出下pdf
咁已經解決左大部份工作
當中好多功能係共享
並非「完全唔同」
vba winhttprequest query gs 落後台做?
你可以話google sheet一開波係抄excel,但而家google sheet配合左google cloud platform佢成個生態系統, 同excel係兩個層次既野

cloud世代仲跟d古老石山思想, excel同google sheet一樣既地方只係個UI同macro名, 我斷估你唔會話matplotlib同matlab係一樣既野掛?
GCP有曬成套API, 如果而家新入行一定係學呢套, 仲走去學excel好快會落後大市
好多公司e excel data sheet亂咁黎 根本冇data呢個概念
打日期真係打01 Dec, 2018又或者1 Dec, 18 咩日期format都有 但就自己打埋個format
打銀碼就打埋個dollar sign

根本好多中細企就是9旦 仲邊會拎筆錢搞database呀
唔關事既,用途又唔係得一種
落單系統有錢不如寫個專門apps
工作仲有一大堆野要做,唔需要cloud既工作
excel處理到大部份人既需求
咁你咪認同咗我google sheet咪又係同excel個度collaborate 出黎囉
完咩全唔咩同
所以用google suite
錯啦
係根本冇db個概念
好多都係事旦搵位打,再saveas一個個workbook
或者不停咁開sheet
完全冇諗過係一頁有系統咁放關聯data
因為佢地冇query個概念
用linux 得 唔洗買windows
我出email, 出單, HR management, 抽lunch食咩飯, 入data, 出report 全部用excel做
Excel 唔洗上網,又有vba => 又可以call dll.
連埋hardware 做datalogger 都仲得,仲可以即時plot 圖。
你諗下你用其它工具要學幾耐先做到同一效果。

所有網上工具一down 就PK,除了協作無理由用。
多人用自然有協作問題,你估gs 無協作問題?!

你要多data 可以有power pivot.

你要可靠當然用專用software好,但你要驗證一個idea 時excel 快靚正。
多人用就query db做啦
excel處理返自身/同m$相關既野 無其他野可以代替
話時話
幾時開始access係唔包普通版office架
不過真係冇人理咁
Excel 用黎確定idea work 唔work.
比人用當然用其它.....
識得用python有時我都用返excel
google sheet可以set offline用架
做contractor做到學識excel+vba
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞