我覺得人生真係好難

390 回覆
39 Like 1 Dislike
識揀咩人黎愛都係成熟既一部份黎既
冇話你唔岩 但你揀左舊屎都冇辦法
努力提升自己睇人既能力
再時先再付出都未遲

咁我認真係揀舊屎
我希望提升到 唉 盲撚咗
真心難求⋯

我味真心囉
得到完全唔珍惜
我都覺得人生好難
無辦法啦 人生如浮雲
對人好 人地當你喺草都好平常
其實世界好大 你先18 去下唔同地方見識下啦
有時情感呢啲野搵到個垃圾桶宣洩下就得
做人正面啲 向前看 唔好比人地價值觀左右你

利申:22
你咁諗好易抑鬱
其實人生為自己而活
所有人都係過客,所有野順其自然,做好自己就夠

利申:以前同你一樣,之後有抑鬱症,依家已經好返、放開了

我覺得我有少少其實
我想去睇醫生但唔想屋企人擔心

睇醫生無乜用
你自己諗開啲
做下喜歡做既事
唔好困在家,或者一個人亂諗
做下運動、睇書,去下旅行,去公園影下相/同啲狗玩下
試下令自己過得充實啲
人地點對你,你控制不到,人之間既關係係好可以好脆弱,無論點,日子一樣咁過,不要浪費時間自怨自艾

我是過來人 唔想爸打一樣
我都覺得人生好難

點算啊
無朋友又如何 你依家先18 大把世界啦
無辦法啦 人生如浮雲
對人好 人地當你喺草都好平常
其實世界好大 你先18 去下唔同地方見識下啦
有時情感呢啲野搵到個垃圾桶宣洩下就得
做人正面啲 向前看 唔好比人地價值觀左右你

利申:22

我琴晚都對我地關係好正面
可惜真係諗乜錯乜
你咁諗好易抑鬱
其實人生為自己而活
所有人都係過客,所有野順其自然,做好自己就夠

利申:以前同你一樣,之後有抑鬱症,依家已經好返、放開了

我覺得我有少少其實
我想去睇醫生但唔想屋企人擔心

睇醫生無乜用
你自己諗開啲
做下喜歡做既事
唔好困在家,或者一個人亂諗
做下運動、睇書,去下旅行,去公園影下相/同啲狗玩下
試下令自己過得充實啲
人地點對你,你控制不到,人之間既關係係好可以好脆弱,無論點,日子一樣咁過,不要浪費時間自怨自艾

我是過來人 唔想爸打一樣

我都唔想亂諗但我控制唔到
我諗你都明

以後會唔會更差…

我覺得自己真係個對人好只係想人地對番我好嘅人
所以做每件事都想令人開心,唔想令人憎我
但我想要嘅只係一份愛,又唔係利益,我都好用心咁付出我嘅愛
但點解我永遠都係得自己一個

係 好想要愛
好想有人可以愛我
我都唔明點解得自己一個

我覺得你好似令狐沖,又係無條件咁付出,對人太好喇
不過你起碼有愛嘅人,我做咗18年人都未搵到個自己真正愛嘅人,一係冇咩感覺,一係就已經有男朋友

我寧願冇鐘意嘅人 咁唔洗傷心
令狐沖再世

冇鍾意嘅人連生活嘅進動力都冇呀
不過就算係令狐沖,最後佢都遇到任盈盈依個真誠相對嘅愛人啦
至於之前遇到岳靈珊依啲臭雞咪當賣個教訓攞經驗囉 同任盈盈一齊嗰陣佢未又係做返自己
唉,21年黎,錯失太多,只有絕望,什麼都沒有留下

咁巴打想咁樣繼續落去?

所以我自己有定目標比自己,自我滿足下,一日捱一日

你今日目標係咩
我真係冇咩目標

每日都要畫畫

巴打讀art? 我都日日畫畫, 畫到想死,由早上畫到學校關門

以前係依家係興趣(ps以前都係讀art畫到唔想畫)

係興趣真係好,我一d都唔鍾意畫畫,但係亦都只剩下畫畫可以揀

我本來都覺得唔係興趣,當你發現只可以係畫畫上逃避現實,就變成一種興趣或者叫生活態度
講多無謂
我覺得放低一個人最好既方法就係令自己變到好忙同埋鍾意另一個人

以後會唔會更差…

唔會,因為有我地巴絲陪你

唔係叫你對佢衰,若即若離也是一種art

講就易
對唔係真係鍾意既人好易做到
但對住自己鍾意既人,就算已經下定決心都好,佢一搵一搵你,就會即刻冇左咁既諗法,不斷loop

係呀,所以我咪keyboard fighter

真係講就易
真係鐘意係非常難做到

知易行難
人生所有嘢都會重覆發生(我都拍好多次拖), 如果可以18結婚直至67十歲都無帽事,雙方又真係pure的愛情無其他比如金錢的考慮,老咗無親情的感覺

真係未見過
18歲 仲要白虎

放心你人生仲有我既出現
好多時你諗到果個人好重要,又肯同佢交心,每朝9點傾到半夜2-3點,但最後發現佢只係當你係點頭之交,果種感覺好痛
我都想知點樣先可以唔好睇得咁重要,好想放低,奈何自己又係勁執著既人

我覺得你好似令狐沖,又係無條件咁付出,對人太好喇
不過你起碼有愛嘅人,我做咗18年人都未搵到個自己真正愛嘅人,一係冇咩感覺,一係就已經有男朋友

我寧願冇鐘意嘅人 咁唔洗傷心
令狐沖再世

冇鍾意嘅人連生活嘅進動力都冇呀
不過就算係令狐沖,最後佢都遇到任盈盈依個真誠相對嘅愛人啦
至於之前遇到岳靈珊依啲臭雞咪當賣個教訓攞經驗囉 同任盈盈一齊嗰陣佢未又係做返自己

被啲占卜佬話過我好難有真愛
雖然我唔係好信咩星座 占卜
但咁講好唔開心
佢死臭鴨 屌佢全家
講多無謂
我覺得放低一個人最好既方法就係令自己變到好忙同埋鍾意另一個人

邊有咁易鐘意另一個
又要啱feel又要互相鐘意
真係好難
加油呀,,即使你付出得唔到結果,但都叫付出過,巳經好過好多人...要努力生活落去吧!
18歲 仲要白虎

放心你人生仲有我既出現

你唔好學佢咁傷我心
識揀咩人黎愛都係成熟既一部份黎既
冇話你唔岩 但你揀左舊屎都冇辦法
努力提升自己睇人既能力
再時先再付出都未遲

咁我認真係揀舊屎
我希望提升到 唉 盲撚咗

每個曾經付出既人遇到銼敗都會有呢個反彈
你唔係第一個都唔會係最尾果個
呢個世界好大 要成功命中係需要d 運同經歷既
唔係你全部既錯

同埋有時甚至朋友都唔係我地諗開既一貫定義
你可能對好多朋友交心 講好多心事
但遇到危難 第一個奮不顧身既又未必係果個
果個甚至可能只係你點頭之交
人與人之間既關係好微妙
朋友之間都唔係得一個驗正既方式
最緊要問心無愧 不卑不亢 頂天立地

好有道理
雖然好玄 但容易理解
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞