我覺得人生真係好難

390 回覆
39 Like 1 Dislike
一樣,比op好嘅係同屋企人關係幾好,但係佢地對我越好,壓力就越大

點解
如果我屋企就對我好啲就好
巴打係咪捉錯用神
你對人好 潛台詞係想人地對你好
你真心對人好 基本正常人都會有一個唔錯既社交圈子

我覺得自己真係個對人好只係想人地對番我好嘅人
所以做每件事都想令人開心,唔想令人憎我
但我想要嘅只係一份愛,又唔係利益,我都好用心咁付出我嘅愛
但點解我永遠都係得自己一個

係 好想要愛
好想有人可以愛我
我都唔明點解得自己一個
唉,21年黎,錯失太多,只有絕望,什麼都沒有留下
我明呀 一模一樣
傾心事嘅朋友又冇個 屋企人算係冇左
總係覺得人生好無聊好空虛好孤獨

自己都算對其他人好,起碼做每樣野講每句說話都係諗過其他人中唔中意,可唔可以令佢地開心,先會做
覺得自己永遠都係迎合人咁

以前以為拍拖係同朋友唔同,以為佢愛我就會聽執埋怨,可以救我出負能量嘅世界,話我知仲有人支持我
但原來唔係
始終人都係自己一個,就算有另一半,都係要用自己隻腳自己行落去

於是以前當結婚係人生目標嘅我,而家已經失去左希望
每日都無奈好抑鬱好煩好想快啲死
郁啲就會發脾氣同唔開心,搞到另一半都唔開心,冇耐性理我

偏偏明明已經瞭解無論我做咩,人地都唔會為我諗多一啲,唔會明白我多一啲
但都仲係抱有希望

我同你都係好似永遠配合人咁
其實真正嘅伴侶係應該聽埋埋怨再鼓勵你
我男朋友佢唔開心我無條件聽佢講
你仲有希望真係好 我已經冇希望

我都以為係,不過其實冇人有責任無限量咁接受其他人嘅怨氣
我嘅希望只會全數換嚟失望,人真愛作賤自己
巴打係咪捉錯用神

係 好想要愛
好想有人可以愛我
我都唔明點解得自己一個

同你好似
我明呀 一模一樣

自己都算對其他人好,起碼做每樣野講每句說話都係諗過其他人中唔中意,可唔可以令佢地開心,先會做

以前以為拍拖係同朋友唔同,以為佢愛我就會聽執埋怨,可以救我出負能量嘅世界,話我知仲有人支持我
但原來唔係
始終人都係自己一個,就算有另一半,都係要用自己隻腳自己行落去

偏偏明明已經瞭解無論我做咩,人地都唔會為我諗多一啲,唔會明白我多一啲
但都仲係抱有希望

其實大家都係咁,想搵心靈支柱,但最後受傷都係自己

咁巴打想咁樣繼續落去?
我明呀 一模一樣

但原來唔係

但都仲係抱有希望

我都以為係,不過其實冇人有責任無限量咁接受其他人嘅怨氣
我嘅希望只會全數換嚟失望,人真愛作賤自己

我係真可以 因為我愛一個人
不過另一個對我唔係咁

係 好想要愛
好想有人可以愛我
我都唔明點解得自己一個

同你好似

大家都咁絕望

咁巴打想咁樣繼續落去?

所以我自己有定目標比自己,自我滿足下,一日捱一日
我明呀 一模一樣

但原來唔係

但都仲係抱有希望

係 搵到真係好難好難
你咁諗好易抑鬱
其實人生為自己而活
所有人都係過客,所有野順其自然,做好自己就夠

利申:以前同你一樣,之後有抑鬱症,依家已經好返、放開了

太在意人地目光 做人做得好辛苦
一樣,比op好嘅係同屋企人關係幾好,但係佢地對我越好,壓力就越大

點解
如果我屋企就對我好啲就好

報答唔到佢地,似係佢地嘅負擔,雖然知到佢地不求回報,但係我自己接受唔到。如果佢地對我唔好起碼我唔會對呢d野咁上心,而且我實則上對我屋企人冇咩感情,好多時候都係扮出嚟,好不孝。

我對屋企人都冇乜
咁我都明 你咁樣好辛苦

咁巴打想咁樣繼續落去?

你今日目標係咩
我真係冇咩目標
你咁諗好易抑鬱
其實人生為自己而活
所有人都係過客,所有野順其自然,做好自己就夠

利申:以前同你一樣,之後有抑鬱症,依家已經好返、放開了

太在意人地目光 做人做得好辛苦

係啊 太在意
完全做唔到自己
或者我根本冇自己
我明呀 一模一樣

但原來唔係

但都仲係抱有希望

係 搵到真係好難好難

記得以前每次一齊既女朋友,我都會變左佢既支柱,結果都係靠自己,不過有人陪,自己會更加堅強

咁巴打想咁樣繼續落去?

你今日目標係咩
我真係冇咩目標

每日都要畫畫

係 搵到真係好難好難

記得以前每次一齊既女朋友,我都會變左佢既支柱,結果都係靠自己,不過有人陪,自己會更加堅強

咁都叫大家都支持大家
叫有交流
我完全唔係

你今日目標係咩
我真係冇咩目標

每日都要畫畫

我都幾鐘意畫
但畫得好柒
等我呢條癈中又嚟屌97你地先
18成年人(童年不幸已過了)
乜7人都有,駛lun理佢
香港就係咁

好難唔理
我實在係太過太過心痛

假設(我將人地放係第一位), 咁你咪最尾嗰個囉,咁解釋到你唔開心

係 我真係放我自己係最後
我搵唔到自己有咩價值

正所謂水清則無魚其實都可以用黎合理化好多嘢

如果淨係你對佢好(水清),咁咪養唔到佢囉
對男朋友有時真係一門學問
以前見好多你呢d例子,我就係同你同一類人(二十年前靚仔過)

其實我算命嘅,你應該有可能係未來的日子裡面再次失戀,不過唔會咁快!!!

係 搵到真係好難好難

咁都叫大家都支持大家
叫有交流
我完全唔係

咁你男朋友唔得啦

咁巴打想咁樣繼續落去?

你今日目標係咩
我真係冇咩目標

每日都要畫畫

巴打讀art? 我都日日畫畫, 畫到想死,由早上畫到學校關門

以前係依家係興趣(ps以前都係讀art畫到唔想畫)
巴打係咪捉錯用神

係 好想要愛
好想有人可以愛我
我都唔明點解得自己一個

我覺得你好似令狐沖,又係無條件咁付出,對人太好喇
不過你起碼有愛嘅人,我做咗18年人都未搵到個自己真正愛嘅人,一係冇咩感覺,一係就已經有男朋友
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞