我係大陸新移民 你隨便問 我認真答

506 回覆
90 Like 386 Dislike
覺得樓主好撚假
含撚啦
頭先我講既係道理,但係現實同道理永遠有距離
正如德國佬當年太大愛接受大量猶太人居住,無視佢地係宗教民族並唔係國家民族,係德國打緊大戰時猶太人仲不斷從中套利,結果大愛變大恨,無論你係愛德國既猶太人都未必會有好下場。

本身移民離開自己既故土,當中一定存在風險,移民意味住放棄故土所有野以新國民身份生活落去,要以新國家利益為上。你有幾融入新國家,其他人係有眼見。你係一個貪圖新國家既福利同環境,但係唔打算負上應有義務既屎忽鬼,其他人會記係心中,適當時候會一次過還番俾你。

呢番說話,係到全世界既華人移民講既。

其實華人果D某程度上係難民
有幾多個真係欣賞人地國家文化真正融入
個個都貪人地環境好有完善制度保護選擇放棄自己故土
怕自爆,唔答。

我屌你老母死蝗蟲

我覺得自己比好多香港人對香港會更加有貢獻
蝗蟲係形容蠶食香港令香港民不聊生既大陸人,
我唔係蝗蟲

成班扮失明睇唔到,人地一開po 就已經覺得自己更有資格係香港生活,唔係蝗係乜野?

事實佢連永久居民都未拎到,幫共產黨殖民當貢獻,仆街死啦去

咪就係
就憑呢句已經屌到佢上天花板啦
覺得樓主好撚假
含撚啦

扮冇野
心底咪又係支那心
有口音你自己會知
十個有九個大陸人落尼講既廣東語都好柒難聽
介唔介意移民返去?

唔介意,但應該唔會
覺得樓主好撚假
含撚啦

扮冇野
心底咪又係支那心

講野仲扮大方咁
怕自爆,唔答。

我屌你老母死蝗蟲

我覺得自己比好多香港人對香港會更加有貢獻
蝗蟲係形容蠶食香港令香港民不聊生既大陸人,
我唔係蝗蟲

成班扮失明睇唔到,人地一開po 就已經覺得自己更有資格係香港生活,唔係蝗係乜野?

事實佢連永久居民都未拎到,幫共產黨殖民當貢獻,仆街死啦去

我冇話自己更有資格
??巴打你理解係咪有啲問題?
冷靜啲,怨氣大我明
但係唔代表要失去理性
樓主又唔係呃飲呃食既蝗蟲
參與過雨革支持港獨都要比你地屌

香港人咪一樣一車車移民去外國
你話自己唔係好似蝗蟲呃福利
樓主而家夠一樣唔係,咁你地屌乜?純粹因為佢係大陸出世?

呢樣已經要屌啦
你都戇撚鳩

痴撚線,要點先可以揀係香港出世

問下你老豆老母邊到鄉下
係大陸既話記得屌爆佢地呀

唔好意思
我新界原居民呀屌你老母

唔好意思
咁記得屌埋移左民既香港人
佢地都同樓主一樣,貪人地環境好,所以先移民

移咗民就當地人屌啦關我撚事咩
依家我喺香港唔屌入侵香港既人屌邊個呀?
你同樓豬有親呀?

照你logic,咁樓主而家都算係當地人
冇呃福利亦都有港獨既共同理念,點算入侵?

唔好意思

你同樓豬有親呀?

佢唔入侵又點撚樣做當地人呀on99

唔好意思

你同樓豬有親呀?

咁香港人移民係咪都叫入侵?
有接觸過深圳廣州人
冇登仔想像得咁差
鬼共政府同班北佬就真係闔家剷
樓主唔洗理盲反 加油
絲打?受唔受溝

直巴,有女啦 sor

屌你大陸仔都有女
絲打?受唔受溝

直巴,有女啦 sor

屌你大陸仔都有女

你冇女?

咁香港人移民係咪都叫入侵?

咁咪睇下其他地方本身有冇足夠資源囉屌
你搭車滿座會唔會仲請人上車呀on99
有接觸過深圳廣州人
冇登仔想像得咁差
鬼共政府同班北佬就真係闔家剷

可惜樓主開口就講內地,埋口就話比香港人更有貢獻,難得連登仔仲幫佢死兜難兜

你地咪一樣無視佢講既野
人地都話支持港獨又冇呃食一樣比你地屌,講乜柒都無用啦,樓主一出世已經係錯
果句貢獻真係難聽過粗口
內地人真係好鍾意拎優越感
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞