我係大陸新移民 你隨便問 我認真答

506 回覆
90 Like 386 Dislike
我都係個句啦
如果本身係香港出身,香港就係佢既國家同民族,身份認同無需要質疑。如果本身唔係香港出身,香港居住唔耐,要說服人自己係香港一份子,說需要更加努力同行動去證明。所以樓主依家有勇氣去報達自己既諗法同價值觀,亦接受巴打既批評,已經贏到掌聲

Btw, 我問一句,到中國真係要侵略香港,你會唔會一齊反抗

事實係連香港人都唔會反抗
一係做順民一係移民

呢到個個都聖鬥士
有事實會企出黎架
樓主,我希望你明白
舊一代既香港人,係以生命做賭注落黎香港尋找自由既生活,付出既代價同當中既覺悟係單程證移民落黎既中國人無得相比。 講對香港既忠誠,係好難質疑。
中國而家強大,有無打算移民返中國?

問下你老豆老母邊到鄉下
係大陸既話記得屌爆佢地呀

幾代人都香港土生土長
收收皮先啦
懶係野咁

咪又係大陸落黎
你含家清朝就已經住係香港咩
今時今日仲渣撚住香港人個身份係到打飛機

覺得身為香港人光榮都唔撚得?
關你撚事咩支那仔
死返支那啦
樓主,我希望你明白
舊一代既香港人,係以生命做賭注落黎香港尋找自由既生活,付出既代價同當中既覺悟係單程證移民落黎既中國人無得相比。 講對香港既忠誠,係好難質疑。

本身係單非都要單程證

我認我係,隨便打,只要巴打開心啲

大陸仔要靠比人屌刷存在感

我想問下你前排有冇撐過天琦?天琦都唔係香港出世...

我有撐佢
嗰陣我唔知佢邊度出世
樓主,我希望你明白

舊一代既香港人同樓主一樣係避中共想係香港過好少少既生活
咪講到而家D香港人係聖人咁,有財有勢既已經移晒民,佢地只係有錢既蝗,樓上屌樓主既人記得屌埋移左民既巴絲/香港人

喺支那發展幾會重多過香港喎
又唔見你躝返上去?
睇中香港教育就走落嚟
唔係蝗係乜嘢?
處境題: 有個老豆係廢老 老母係大陸雞既女仔 平時鍾意淘寶 又會番大陸 唔講樣 咁樣揀唔揀

同人一齊唔會考慮家庭背景,性格岩,想法相似最緊要 簡單啲:要做到soulmate
Angelababy黎香港定埋居生埋仔
你地又唔走去屌

我就咁睇
有付出 唔係呃飲呃食呃公屋呃資源已經算
樓主加油 要幫手打柒中共

共勉
支那新移民仔唔係土生土長,係唔撚明點解香港人要咁撚捍衛自己土地架喇
而加幾大?排左幾耐先落到黎香港?

宜家21 好似排左5年,今年攞永久

永久都未撚拎就幻想自己有貢獻,咩貢獻呀?搶撚左香港人個大學學位咪貢獻左黨囉

努力讀緊U,了解社會時事,社會、政治參與等等
處境題: 有個老豆係廢老 老母係大陸雞既女仔 平時鍾意淘寶 又會番大陸 唔講樣 咁樣揀唔揀

同人一齊唔會考慮家庭背景,性格岩,想法相似最緊要 簡單啲:要做到soulmate

So naive
呃食呃住嘅新移民太多
希望你真係唔係啦
加油

喺支那發展幾會重多過香港喎
又唔見你躝返上去?
睇中香港教育就走落嚟
唔係蝗係乜嘢?

咪玩 支那邊有機會
傳緊支爆啦
我都係個句啦
如果本身係香港出身,香港就係佢既國家同民族,身份認同無需要質疑。如果本身唔係香港出身,香港居住唔耐,要說服人自己係香港一份子,說需要更加努力同行動去證明。所以樓主依家有勇氣去報達自己既諗法同價值觀,亦接受巴打既批評,已經贏到掌聲

Btw, 我問一句,到中國真係要侵略香港,你會唔會一齊反抗?

一定會
呃食呃住嘅新移民太多
希望你真係唔係啦
加油

多謝你
我都係個句啦

Btw, 我問一句,到中國真係要侵略香港,你會唔會一齊反抗?

樓主一開頭就話: 我有貢獻過好多香港人。
原來係嬴到掌聲
傻撚左咩你

唔係個個都明白'貢獻'包括d乜,唔好講話樓主唔知,連你身邊既朋友都未必知。出身係香港既人或者移民黎香港既中國人,佢地以為香港既繁榮係石頭到爆出黎,主要因為佢地勤辛工作而黎。

但係香港既繁榮係因為英國佬同以往高等華人既努力,建立左一套好既司法,行政,立法既制度,係商業、法律、工程上既準則可以順利咁應用同實行,同時英國佬積極為民生同基建做規劃,呢類公共行政既事務,係需要公民既參與先做得好,不過香港情況特別,公民唔參與,英國佬做左大部份。所以講到貢獻,大部份都來自英國佬。

你工作,你得到收份,你老細賺到錢,大家都只係搭緊香港老本既順風車,香港無左你無問題,但係你無左香港就乜都唔係

So naive

的確係難既
支那新移民仔唔係土生土長,係唔撚明點解香港人要咁撚捍衛自己土地架喇

巴打你又知我唔明?
樓主,我希望你明白

呢樣我明,核心價值要誓死捍衛
我都係個句啦

樓主一開頭就話: 我有貢獻過好多香港人。
原來係嬴到掌聲
傻撚左咩你

我係屌緊啲鍵盤戰士同港豬 希望巴打你唔係
呃食呃住嘅新移民太多
希望你真係唔係啦
加油

多謝你

就算唔囉綜援,唔住公屋,但係唔當香港係一個國家,唔認為人有決家自己前途既權利,都唔可以得到其他人認同。

當然,香港有大把屎忽鬼仲乞人憎,呢班仚家剷遲早都會同佢地計清楚
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞