我係大陸新移民 你隨便問 我認真答

506 回覆
90 Like 386 Dislike
上面屌人嗰班都唔慌係咩好人啦 ,支持樓主
見到樓主就覺得我而家00後補習果堆小學生悲哀
全部老母大陸人老豆香港人, 大個會係被歧視既一群
仲要成班都滲透洗腦教育思想
問親佢地係咩人, 佢地就答中國人, 佢地話:爹d媽咪話冇香港人呢樣野,得中國人, 仲要普教中, d未唔撚識用廣東話讀
香港睇黎過多幾年可以全面中國化
有沒口音?

完全冇,鄉下廣東,都係講白話

廣東邊樹先? 廣東少好地方講粵語

五邑
我覺得好唔好唔係以地方區分
心情好糾結 我應該要好憎你 但係事實上你唔算有做錯啲咩 做錯嘅係制度 嫁返大陸嘅你呀媽 同埋全家一齊落黎但唔打算融入同適應香港嘅你啲屋企人
調返轉頭 都無得唔認 香港溝淡左好多大陸人 大部份都唔打算融入香港嘅生活同埋文化 你有無諗過盡自己一分力 用你呢個特殊啲嘅身份(i.e 大陸落黎嘅香港開明後生仔)去影響同教育個啲 同你一樣 係大陸落黎 但唔打算融入香港嘅人?
其實我係真心支持你 明知呢到咩牛鬼蛇神都有 鬧你嘅有 咩人都有 你都好有勇氣上黎 梁天崎都係同你類似背景 我支持佢 如果你係開明 真正融入香港 願意為香港未來出一分力嘅 我一定會義無反顧支持你
問親佢地係咩人, 佢地就答中國人, 佢地話:爹d媽咪話冇香港人呢樣野,得中國人, 仲要普教中, d未唔撚識用廣東話讀

d字唔撚識用廣東話讀, 剩係識用普通話讀
佢地普通話》》》》廣東話》》英文
支持巴打!
唔知呢條有無人問過,但係你點睇依家好多後生仔都無區別、無原因咁反大陸人?

之前都有講過,欠缺理性同批判性思考

想point out呢樣嘢都係我開po主要原因之一
其實我覺得樓豬同啲只係識呃飲呃食既蝗有好大分別 唔好因為人地既出身同外在因素而質疑人地 加油 皮已正
典型新香港人思想
樓主點睇 普教中?
心情好糾結 我應該要好憎你 但係事實上你唔算有做錯啲咩 做錯嘅係制度 嫁返大陸嘅你呀媽 同埋全家一齊落黎但唔打算融入同適應香港嘅你啲屋企人
調返轉頭 都無得唔認 香港溝淡左好多大陸人 大部份都唔打算融入香港嘅生活同埋文化 你有無諗過盡自己一分力 用你呢個特殊啲嘅身份(i.e 大陸落黎嘅香港開明後生仔)去影響同教育個啲 同你一樣 係大陸落黎 但唔打算融入香港嘅人?
其實我係真心支持你 明知呢到咩牛鬼蛇神都有 鬧你嘅有 咩人都有 你都好有勇氣上黎 梁天崎都係同你類似背景 我支持佢 如果你係開明 真正融入香港 願意為香港未來出一分力嘅 我一定會義無反顧支持你

明白同理解你
如果我真係可以做到呢個 「特殊中介人」,去影響我既同齡人,我梗係唔介意,亦都好樂意
事實上同佢地理性討論都可以影響到佢地,係香港住得耐其實好容易發現香港同大陸既分別,亦都容易明白核心價值既重要性,我相信大部分新移民年輕人思想都好開放,只不過有時受制於家庭原因難以表達。
無打算融入香港既人我覺得佢地既心態係落黎搵到食就得,政治 價值 喂唔飽佢地,大陸既嚴管打壓亦都令佢地有怕事怕麻煩既性格。
樓主點睇 普教中?

完全反對,本土文化值得保留同傳承,即使唔係多數人講廣東話(I mean 全世界overall黎講),另外學普通話無可厚非,就好似學英文或者其它語言咁,但唔應該騎劫中文科

老一代啲思想 哎
得21歲話自己有貢獻 屌你老母啦

我係話自己會有貢獻,sor 講得唔清楚

屌 大陸哩講野1999

死返支那啦垃圾。第一句就想屌爆你條狗
連生發生咩事
樓主如果要分化已經成功左

成班唔知真心定假膠係到掙
話成班香港人走去移民有咩資格屌
咁你答我 外國批准既移民有幾多百分比?佔總人口幾多?
樓主係靠單非申請落嚟@團聚@唔需要資產 學歷審批 你地認為咁樣對香港人公平?

講住依點先 淨係依樣野搞唔清 講咩獨立 你根本唔可以話香港係香港人 你係港豬

欣賞你,頭先答左你
想屌我都嘗試講原因
同9屌係有好大分別
得21歲話自己有貢獻 屌你老母啦

我係話自己會有貢獻,sor 講得唔清楚

屌 大陸哩講野1999

死返支那啦垃圾。第一句就想屌爆你條狗

收收皮搵返個腦出黎filter下你自己講既嘢先啦
香港搞到咁我覺得最大係共,其次係政策,最後就係班on9冇腦死港豬。

Agger
係咪香港人其實唔關血統事囉on99
香港由小漁港變到而家七百幾萬人
有幾多游水落黎自己諗
佢地咪而家所講既香港人
為香港人身份自豪既係因為文化同語言
唔撚係啲血夠唔夠純
大把外國人都叫真香港人啦
會維護香港文化同有貢獻社會咪香港人囉屌
啲大陸落黎唔融入,拎完着數就走咪蝗
唔係咁都唔識分呀

Btw 樓主屋企係咪睇大公報

岩呀 啲洋腸講幾句廣東話 寫下字就話人真香港人 一句講哂 香港人見到洋腸咪又係濕哂打哂飛機
一個post引撚曬班垃圾出黎
完全冇獨立思考淨係識得人云亦云
主流係反蝗就老閪都屌左先
人地講撚明冇咬綜援冇住公屋
都要屌人咬香港資源
人地有去支持本土活動wo
真係有撚用過你班鍵騎wo
又屌鳩人救世主心態
香港靠你班傻鳩真係等收皮

我最撚柒憎人講粗口 但你講得冇撚錯
支持下樓主
只要有貢獻就唔係蝗
樓上啲人

你腦荀生埋未

你未生埋呀
靠出生依啲不可抗因素去歧視人
漠視人地既行為作出評價
你好打極有限啦

香港夠有好多人唔賺錢拎綜緩呃公屋啦
拎種族去分 不如靠行為
支持下樓主
只要有貢獻就唔係蝗
樓上啲人

你腦荀生埋未

你未生埋呀
靠出生依啲不可抗因素去歧視人
漠視人地既行為作出評價
你好打極有限啦

香港夠有好多人唔賺錢拎綜緩呃公屋啦
拎種族去分 不如靠行為

佢地以為咁樣好型
你死落黎做乜尻
想問租咩屋?
內你老母
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞