我係大陸新移民 你隨便問 我認真答

506 回覆
90 Like 386 Dislike
成班喪心病狂網上就凶狠
一個post引撚曬班垃圾出黎
完全冇獨立思考淨係識得人云亦云
主流係反蝗就老閪都屌左先
人地講撚明冇咬綜援冇住公屋
都要屌人咬香港資源
人地有去支持本土活動wo
真係有撚用過你班鍵騎wo
又屌鳩人救世主心態
香港靠你班傻鳩真係等收皮

支持樓主

連登多細路 特別多垃圾
樓主返高登開post把啦
唔好哂自己時間
都要屌人咬香港資源
又屌鳩人救世主心態

支持樓主

連登多細路 特別多垃圾
樓主返高登開post把啦
唔好哂自己時間

就算係盲屌都錯唔哂
怪就怪班賤畜...
我本人唔會咁極端住嘅
不過上網屌吓使乜認真
支持下樓主
只要有貢獻就唔係蝗
樓上啲人
樓主,我希望你明白
舊一代既香港人,係以生命做賭注落黎香港尋找自由既生活,付出既代價同當中既覺悟係單程證移民落黎既中國人無得相比。 講對香港既忠誠,係好難質疑。

望下民主黨同禮義廉就知唔係啦
連生發生咩事
樓主如果要分化已經成功左

成班唔知真心定假膠係到掙
話成班香港人走去移民有咩資格屌
咁你答我 外國批准既移民有幾多百分比?佔總人口幾多?
樓主係靠單非申請落嚟@團聚@唔需要資產 學歷審批 你地認為咁樣對香港人公平?

講住依點先 淨係依樣野搞唔清 講咩獨立 你根本唔可以話香港係香港人 你係港豬
樓主,我希望你明白
舊一代既香港人,係以生命做賭注落黎香港尋找自由既生活,付出既代價同當中既覺悟係單程證移民落黎既中國人無得相比。 講對香港既忠誠,係好難質疑。

望下民主黨同禮義廉就知唔係啦

依班廢老係回歸前後同支共經濟增長既產物
標準既一句 無工開就無飯開既代表 唔係佢無錢係心態
驚死得罪支共所得既利益會分薄 所以埋沒自己良心
奴性極重

六七十年代既佢地無接觸政治淨係工作 對香港有好大建設 但完全無批判思維
支持下樓主
只要有貢獻就唔係蝗
樓上啲人

你腦荀生埋未
只問一題

支唔支持香港獨立

支持,但係覺得冇可能

無可能咁點解唔死番大陸
只問一題

支唔支持香港獨立

支持,但係覺得冇可能

無可能咁點解唔死番大陸

就算支持獨立佢都係蝗
覺得巴打有貢獻,支持香港嘅價值就好

支佢老母咩,大陸人骨子裡都係愛國
如果有人中港打仗你就知佢企邊一面

用下腦啦 中港打仗?香港有軍隊?民兵你有資源?
都要屌人咬香港資源
又屌鳩人救世主心態

咁你死落黎做乜尻
內地人 ?

內你老母
見到話老豆係內地人而唔係大陸人已經覺得你收得皮
支那畜
有沒口音?

完全冇,鄉下廣東,都係講白話

廣東邊樹先? 廣東少好地方講粵語
支持巴打!
唔知呢條有無人問過,但係你點睇依家好多後生仔都無區別、無原因咁反大陸人?

之前都有講過,欠缺理性同批判性思考
香港搞到咁我覺得最大係共,其次係政策,最後就係班on9冇腦死港豬。

Agger
係咪香港人其實唔關血統事囉on99
香港由小漁港變到而家七百幾萬人
有幾多游水落黎自己諗
佢地咪而家所講既香港人
為香港人身份自豪既係因為文化同語言
唔撚係啲血夠唔夠純
大把外國人都叫真香港人啦
會維護香港文化同有貢獻社會咪香港人囉屌
啲大陸落黎唔融入,拎完着數就走咪蝗
唔係咁都唔識分呀

Btw 樓主屋企係咪睇大公報

唔係,睇星島多
肯尊重香港本土,講廣東話寫正體字,已經好過好多新移民
一個人嘅出生冇得自己控制,做事對得住天地良心就ok

btw,唔好再講內地唔該 ,唔係真係唔抵幫

收到
大陸唔係仲好住咩
經濟發展已經拋離爭拗不斷的香港,為什麼不考慮回祖國的懷抱住?
連生發生咩事
樓主如果要分化已經成功左

成班唔知真心定假膠係到掙
話成班香港人走去移民有咩資格屌
咁你答我 外國批准既移民有幾多百分比?佔總人口幾多?
樓主係靠單非申請落嚟@團聚@唔需要資產 學歷審批 你地認為咁樣對香港人公平?

講住依點先 淨係依樣野搞唔清 講咩獨立 你根本唔可以話香港係香港人 你係港豬

冇分化
以我所知香港宜家既政策係每日批准150個,我唔知個百分比同外國分別幾大,但應該唔差得好遠
資產 學歷 全屋企黎講平均真係唔係幾高,但至少冇申請公屋綜緩,全家都係勞動力

公唔公平就要睇返利弊 例如呢個家庭既價值觀,勞動力貢獻 同公共資源依賴程度

獨立黎講我覺得市民應該有完全既自主權利,例如政策制定,其實宜家好多政策例如移民政策都係同大陸夾,有好多歷史原因,自主 民主好重要
支持港獨就唔好講內地/大陸啦
好撚嘔心囉屌

大陸都唔講得?理性討論啫
大陸唔係仲好住咩
經濟發展已經拋離爭拗不斷的香港,為什麼不考慮回祖國的懷抱住?

之前講過,其實根本唔係好唔好住既問題
係核心價值
香港既核心價值大陸冇,呢樣係我個人黎講既追求
只問一題

支唔支持香港獨立

支持,但係覺得冇可能

無可能咁點解唔死番大陸

答過好多次
key word 核心價值
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞