IT 討論區(50)就黎新一年又到轉工旺季

1001 回覆
0 Like 0 Dislike
自己sofar睇左n個月中醫食中藥冇針9
但睇落介口係可行出路不過唔容易
特別係凍飲(包括肥宅快樂水)
另外係辣野 家下譚仔食個3小都會即呵
連個12指腸都bug埋
我又冇屙喎,齋胃脹、噯氣同少少火燒心。

最近晒鳩氣測試都做埋,完全係 negative
痴撚線 個agent打黎問我轉唔轉工 有間外資online game 公司請人

問我轉工加幅bottom line 幾多 我答佢黎緊公司升職加15% 咁我轉工要求20% 好合理 佢話果邊出到base 就應該同我而家差唔多 唔加base 轉黎把鬼
好耐之前已經咁既症狀(未開始program之前已經有獲氣...)
最近腸胃炎搞到連食辣野都raise exception

大概只有中藥同埋自己改善生活習慣先有可能解決機能失調
甚至要改埋食既野 因為要養住班細菌

我讀生命科學出身 只知道照腸鏡冇見到問題都好
再唔理搞好佢 呢個失調會就好似2型糖尿咁不可逆
到時你慢慢git blame都冇用
有冇試過 mosapride 得唔得

人體太複雜 好多runtime野去override hard code左既基因
同時個好處係 仲有得救
未critical error前仲有得救
冇食過
我睇 article 見到,類似 domperidone 嗰類胃動力促進劑,但唔知香港有冇得配
除非新間公司係好野/你好想離開依家間公司
老實講,唔明啲人點解鐘意玩輪同牛熊

輪 => 點解唔做 option
牛熊 => 點解唔做價內 option / future

想蝕價俾投行二世祖玩囡囡
唔係賭大細嘅問題,係點解唔揀較為公平啲嘅賭枱

雖然都要蝕 spread,但槓桿倍數會公平好多
啲仆街輪因為唔洗換貨俾散戶,啲 IV 可以一邊高一邊低,真係佢玩撚晒
Option 用咩平台玩
hang 機一通

好處:short side 按金低

壞處:成日 hang 機
你如果齋做 long 用其他都得啦,有 SP Trader
邊間公司個名同job title 前途好d
好少玩股
得閒打算研究下algo trade
玩Option algro trade有冇用?
你有 ibroker 嗰啲可以試吓嘅,不過建議做美股 option

香港咁撚落後 hang 機咪仆街

但我冇 ibroker,得支那富途
同埋港股當你搵到 API 都好難做。

你開會試佢價,香港啲 option 莊嘅電腦盤屄到會自己調高個價

美國你任試唔嬲
整埋手頭上個machine learning side project
之後去研究下先
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞