IT 討論區(50)就黎新一年又到轉工旺季

1001 回覆
0 Like 0 Dislike
fg都食20%好撚on9
屌咁撚多
真係要再諗諗
巴打諗住純做定都係永住做目標?
如果fg過去好似要捱好耐。因為有offer同無offer好似係無分別,主要靠年收同exp。

我當初係睇呢個,高度專門技術分野,唔知仲有無其他方法
http://www.immi-moj.go.jp/newimmiact_3/pdf/h29_04_point-hyou.pdf

技術分野計分制下其實我係香港搵到下一份工已經夠分,但係個邊有定工等好似安全d所以先報樂天
学歴 10 年齢 15 N1 15 年収 15
呢度55
呢邊做得開心咪留落去
而家都係儲經驗最重要
爭15分,斷估都要五年

btw呢10分囉唔到? 囉到可以縮短唔少時間
法務大臣が告示で定める
大学を卒業した者

三大/Shity/Poly都中
http://www.immi-moj.go.jp/newimmiact_3/pdf/h30_10_daigaku-ranking02.pdf
睇漏 加多10
好似乜都冇做過就咁高分嘅
個陣我特登詳細study過
咁你只要做三年/加薪100萬就夠
N1加太多分啦 我呢d無日文分計到盡算死草先可以70
巴打見manager位唔使識日文
不過去到學都係遲早問題啦
full time嘅一年都得 工餘讀諗起都chur
多謝巴打資訊
個法務大臣が告示で定める大学を卒業した者仲以為神校先有
加咁多分
佢寫not required我先試。
而家我可以去nz就唔諗日本,所以我都寫信叫佢cancel interview。
個list好似係參考唔知邊個大學排名。
所以好遺憾地BU/LU/OU無份
巴打都一路順風啦
個個都著草
我有排
淨係搶左個visa quota,攪文件驗身隨時下年二月先真係批到visa走人
最大鑊係我失緊業,淨係文件驗身都俾佢屈左好多錢,仲要坐食山崩三個月
我嗰邊都要搞visa啦
應該四月先有得過去
而加香港做緊儲返個錢 去到一開波啲洗費真係
要咁耐?
幾好奇佢會唔會幫你安排短期住宿

申請各式visa真係政府屈錢技倆
已經洗左萬三
萬三咁誇張 公司話會比visa費用
今日冇聽錯應該係比員工宿舍你住14日
嗰段時間如果唔繼續住就出面搵屋咁
本身visa費2500,其他野先可怕…
IELTS 2000
驗身 3500
學歷/工作經驗認證 4000
良民證 220
希望係得咁多

有14日住都幾好
到時分享下
好奇一問
唔識日文平時點溝通?
識基本英文就得?
下年有得轉好轉
有得轉都睇定先好轉
全球都expect 2019下半年經濟開始爆

睇個勢都係
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞