IT 討論區(50)就黎新一年又到轉工旺季

1001 回覆
0 Like 0 Dislike
不過香港得d垃圾start up
正路
Qa 唔hea架屌 junior 就多野試到癲 senior 同人夾都夾到癲 跟住樣樣技術都要識一部分 唔識根本唔會識試

P仔可能要專精a 80/100 就搵到食
Qa 就a 20/100, b 20/100, c 30/100, d 30/100, e 20/100
如果冇devops team 仲可能要用python 寫埋automation script 又要cicd 去jenkins
個test case 大又寫死你 main 又係你
人工香港黎講應該低過p仔
市面上起薪15-20k 都有 不過增長慢 睇款都係要靠跳
d新仔對coding有熱誠嘛
係,人多有個好處
點都有班人坐係位
偷懶都易D
人少好撚煩
要打卡的都係垃圾公司
呀仲有 出街有事屎都係Qa 食
大家唔信就算
叻反而上唔到位
唔叻果班逗成4,5皮
有熱誠嗰啲一係出撚晒外國,一係入晒 startup,點會喺煙 house
吹水佬最高人工
如果夠勁 有connection 仲可以呃埋政府d start up funding
因為叻果班戇鳩 自命不凡
D task有咁快做咁快,以為拼博老細好賞識
老細唔鍾意叻人

反而你on9冇乜攻擊性 跳錢先快
宜家唔係番學讀書叻就比人讚
做得快做叻有撚用
岩呀 空降讀bba 既ba /pm 幫到老細睇住盤數同個客 理得你tech lead 定 test lead 打code既就打死 試野既就試死 最尾仲可能個客一句唔岩就再loop過
哦,你講in-house又啱
一登入window 已經log左你番工時間
Windows Update 計唔計工作時間
以前我做過有間公司真係用依個黎做proof我日日遲到

結果未過probation 就炒左我

利申 個間係比14k既 19公司
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞