IT 討論區(50)就黎新一年又到轉工旺季

1001 回覆
0 Like 0 Dislike
應該唔會有公司請乜都唔識
1. 去商務搵吓依本嘢睇

2. 去支那個「雪球」search 下每個行業嘅估值模型

3. Google 吓 「<stock code>.HK SOTP」

鍾記
幾時先死得
日日戇鳩鳩坐喺度
有爛 code就揼吓
冇就鳩坐
又冇錢又冇女又俾人 underpaid
又有自閉又有胃病又有抑鬱
我以前上過吓堂,不過唔係佢

但上面嘅嘅應該接近免費學到六成
自閉係真係抗拒同所有人講野定點
抑鬱係會自然情緒低落?
Asperger 啫,溝通唔到留喺香港依個吹水地區就死得啦,係細節位差少少同怪少少咁,同埋本身都唔鐘意對人

抑鬱咪食咗八九年嗰啲 SSRI 維他命丸咁囉,都食到冇晒作用 + 冇晒副作用

(by麥斯巴)

ur target
一日 underpaid,一世 underpaid
做 5 年都唔知有冇

可能未必打工掛,再睇睇
唔鐘意對人係連普通人都唔鐘意?
即係食藥就唔會情緒低落?
Q: 唔鐘意對人係連普通人都唔鐘意? 

A: 有得揀咪少啲去多人嘅場合囉,除非真熟啲就 Ok。但你話見到人就會避開嗰啲當然唔會

Q: 即係食藥就唔會情緒低落?
A: 精神科話食 SSRI 增加血清素,改善抑鬱症狀,但唔多覺
咁自閉好似無咩,普通it狗都係咁
抑鬱有咩症狀?
內房股平均債務4年多左4倍
大部份係一年內短債
靠refinancing 同賣樓支持
係一個銀河系級數爆彈
哇 你中左it9病好深
做得耐it中毒太深會好似你咁答野
Q: 咁自閉好似無咩,普通it狗都係咁
A: 亞氏保加撚冇樣睇,只係熟咗先會 feel 到怪怪哋,不過而家好似轉晒叫 ASD

Q: 抑鬱有咩症狀?
A: 都係唔想做嘢、口乾、性慾減退、想死嗰啲啦
最危險係 2007,依間靠 cashflow 起快樓賺錢

其餘嘅估值有啲吸引,反而看好多過好淡。

我睇美國加息加到三厘先再諗佢爆唔爆
你都中咗啦,你自己唔覺啫
咁前者好似無咩問題
抑鬱我印象中會自殘
自殘就唔會,我依咁理性嘅真係抑鬱發作會諗吓俾車撞死好定跳樓好
反彈
冇新task做咩
抑鬱係身體缺乏某d chemical?性慾減退真係好sad
理論啫,但我唔多覺,最覺反而係冇心機同動力做任何嘢
咁普通人好似都會
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞