IT 討論區(50)就黎新一年又到轉工旺季

1001 回覆
0 Like 0 Dislike
兩邊都要平衡吓

吹 business model 吹得太過火就變咗真係吹水佬,齋吹做唔到嘢出嚟。

但亦有人話如果一間 Startup 連老細都成日落手揼,嗰間公司應該好快摺
hkt/pccw大約有幾多bonus
用 LSTM,好無敵
好多公司都出唔起錢請人
咁冇計
我身為員工唔會考慮腦細啲野
網上賭場犯唔犯法
睇唔明講咩係我問題定點
多唔多server用nodejs 起 有啲想學nodejs
Spring好用但開發有啲慢
唔係你問題,而係佢表達真係有問題

不過佢意思係backend通常係static type,咁點解dynamic type嘅nodejs都會拎黎做backend

其實backend都唔一定要static type,static type同dynamic type本來就各有好處。dynamic type用少d resources,type checking都可以有好多方法避免,例如借助library/做好d unit test,但我覺得用得nodejs多數都係因為佢async,javascript前後一隻lang搞掂,其實都係答返佢點解好用果d廢話
唔多,但幾好用
我成日覺得 node.js 唔大唔細

做 microservice 而家有 serverless

做大少少嘅 system 啲人會用 Spring Boot 嗰類,起碼有 Hibernate 同 Spring Security

好似我依啲大公司垃圾狗又會用 .NET 為主

咁 Node.js 嘅嘅價值喺邊?
所以咪唔多
但serverless例如lambda都可以用nodejs寫,microservices其中1 part想起幾個api end points都可以用nodejs serve

另外hobby project,nodejs完全fit哂,無production concern,方便好用
我覺得 Node.js 做細件嘢係唔錯嘅,但大件就始終差啲。

我睇過最好嘅 Node.js Framework 得 Nestjs
個問題一直都係個ecosystem唔夠java, c#黎
但佢定位都唔係用黎做大件野
? 唔好意思 dynamic typed language 用少啲 resources (黑人問號
其實做得 game 嘅都會唔多唔少包隻 scripting language 入去
寫一啲抽象嘅遊戲邏輯

齋用 Java 寫遊戲太浪費時間心力
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞