IT 討論區(50)就黎新一年又到轉工旺季

1001 回覆
0 Like 0 Dislike
如果見果個人有料
食日本妹之後結婚仲好
然後問咗條問題出來
個 candidate 答得深又聽唔明
跟住為咗轉移話題就問吓問吓唔知自己要咩

試過見過啲問題係
你覺得用 XML 寫 code 易唔易?
你寫 front-end 除咗用 HTML, JavaScript, 同 CSS 之外仲會用咩 language 寫?(答 SASS 話係 library 唔算,答 TypeScript 話唔知咩來,JSX 話係 「React 嘢」唔算)
C++ 點用 run-time reflection?
Java 點做 multiple inheritance?

驚嚇到呢

你唔識就唔好問啦 心諗
Front-end = HTML5, CSS3, LESS, SASS, JavaScript, Node.js
Back-end = jQuery, AngularJS, React, Vue.js
System = GIT, SVN

你講得好啱
你講得冇錯
呢個 concept 好正確
努力咁宣揚大愛啦
tcp係新lang 寫web用
唔識去番ive讀啦
個時hello world 識唔識寫?
interview個時writting test一般考咩?
洗咩讀ive 做it9 dse都夠啦
Networking 讀書果陣已經最差
讀書果時take左科乜9 corporate communications network 依家一個layer都記唔到
學完除左知有7個layer就咩都唔記得
走去讀networking 真係失智
只記得TCP "7層地獄" "3次握手5次分手"
有冇巴打有掂過
我已經失去戰鬥能力 比卡超獲勝
web assembly
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞