IT 討論區(50)就黎新一年又到轉工旺季

1001 回覆
0 Like 0 Dislike
各位IT狗聖誕假諗住約啲g去邊到玩?
利申垃圾fg
得幾份side project
叫做都識handle 啲大data 同識用少少下Tf Keras spark 咁 stat弱啲
會唔會打兩年工再讀master 先搵data scientist po 比較適合我
日本樂天 developer offer 唔知要唔要好 就黎要決定
返工打坐九粒鐘,放假都係打坐九粒鐘
26000 我嚟啦
放假洗唔洗食藥
維他命丸 keep 住每日一粒好啲
冇master
想入行 只可以自學再搵d工同data/big data field/AI 有關的junior 位 之後再讀書又好/online course 又好 之後再慢慢諗 research field就一定唔可能上到 不過可以做apply果d field
同埋data scientist 其實cover 好大 你想做邊類型
同埋冇master/phd 人工唔好諗住d人講到咁高
然後要快手了 唔係過多二三年 一堆ug major data science 出黎搵工

利申:我都冇phd/master 做梗start up公司
貪可以拎公司d resources 去拎多d hand on experience
屌,渣渣林殺埋落去袋返幾舊俾我收工啦
以小博大,槓桿再槓桿
It連d 女sales都麻麻地
冇人監視你咩
一齊炒呀,整個純 IT 狗炒股谷
我都係返去冇野做 聽幾個call就係到睇小說
恒指支持位 25900,跌唔穿可以 Call,博補最上 26900 個小裂口
好毒
打坐入定囉
咁多樂天狗
有無巴打做IT audit, 同埋覺得前景點?唔該哂
日本妹
冇audit 智識
但覺得十幾廿年 AI for audit 應該可以好完善
Thanks 巴打

我主要想做啲deep learning image/speech recognition 或者啲time series model 既野

不過BI 同 data engineer 都有興趣

Btw 巴打覺得taught master 對入research個面幫助大唔大
咩degree ug
CE
咁你想做果d research 係比較theory 定 applied 多d?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞