IT 討論區(50)就黎新一年又到轉工旺季

1001 回覆
0 Like 0 Dislike
三開 Java (6, 7, 8+), JavaScript (ES 4, 2017+), C++

上份玩緊新版 Java JavaScript 轉頭下一份工可以玩返舊版復古
但有冇諗過市唔好,公用股都可以跌一半

同人生一樣
要寫 C++
攬炒
而家全球都唔少工會用 C++
暫時香港入面見到嘅都同金融市場密切關係
而且對效率或者時間之類相當敏感

上面個 HFT 係其中一種會用得上 C++
睇住pmi做人
用 Golang 可唔可以代替 C++,又易寫啲
仲要見非農、基準利率、同業拆息
完全唔覺得go易寫
比人感覺就係c++ with gc
我唔太熟 C++,但自己以前玩過吓 Go,覺得 Go 啲 core library support 好啲 modern 啲
難到仆街 我就唔敢學
屌,C++ 嗰啲 pointer 仲難啦
****&
睇部分場景
一般用得 C++ 嘅場合 Go 都不能夠代替到
當然 Go 嘅長處 (network 同 concurrency) 咁啱 C++ 都仲係弱
個場景非常著重呢點又係新 project 就會用 Go 囉

另外我個人唔同意 Golang 易寫
一部分來自佢天生嘅問題
Dependency management 同 排斥 framework 之類
最麻煩係冇 generic
話時話 c++ 有冇 parse JSON, send HTTP request 嗰類無聊 library
當然有啦
唔好再糾結 C++ 個 raw pointer 啦好嘛
go比左一個goroutine同一個gc你

然後你仲要響generic同reflection殘殘地既情況下整哂所有野
簡直上帝考驗
識投資真係好
想投都冇得投
慢慢學囉
最多交下學費
好似入行做it咁
可以分埋東方d股份
其實多唔多公司請乜都唔識既

認真問
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞