Overwatch 鬥陣特攻討論區 #30 1001無人開PO #deletebrig #deletedf

573 回覆
6 Like 11 Dislike
sym 邊撚度廢 你睇過seagull 同 stevo 玩sym 未
Stevo 2.0嗰陣已經勁
玩家勁姐
有邊隻角唔係玩家勁先發揮到
Moira
GM Master 你話個PICK RATE 低但個WIN RATE 高過兩隻DIVE TANK 高過pharah mcree tracer etc
Moira係隻game第3多人玩既英,但就算咁多人玩,上到master pickrate都唔過2%,gm得返0.73%,基本上說明咗佢係上唔到分,全部人濟留係低分段

呢個遊戲有16個dps,7個sup,一個support喺gm分段選取率同作為dps既symmetra一樣,基本上就係垃圾中既垃圾

303既陣容上,moira只係優先過mercy,除咗mercy,任何一個sup都有用過佢

平推都有兩個dps,你唔可以只補坦,而平推最常見既dps就係狙同genji,之前都經歷咗幾季平推,全部都係ana,有版你睇

佢經歷過dive 平推 303 bunker,冇一個陣啱佢,就算係治療穿盾時期,亦剋唔到dive,support界最廢仲可以係邊個?

Moira根本就一直冇上過meta,一直都係要睇陣出

佢pickrate低係因為佢多限制,唔係話佢廢,要大量burst healing佢一定要出
Moira 9成時間都只會起hard push comp/rein/zarya平推時先會出
況且去到gm/master排位,我哋依家已經用曬3dps咁濟,正如我所講佢唔啱喺dps comp完全唔適合出
簡單啲來講佢唔夠Mercy呢啲角viable,咁樣亦解釋點解佢low pickrate
303我哋出Moira只會喺team fight唔夠人哋磨時用,我哋要嘅係burst healing,同時佢亦可以做到高healing
反正我冇見過人哋303用Mercy,我自己亦唔會用,完全唔合邏輯,Mercy 只係single target healer,所以點解佢適合喺dps/dive comp用
愈低排位先愈多人用Moira,純粹係因為佢同Mercy簡單易入門,但簡單唔代表佢哋玩得勁
Main healer嚟講,Mercy同Ana最多人用係因為佢哋夠viable,相反Moira同Baptiste太situational,太多限制,Moira同Baptiste只會喺平堆陣出現
何況如果你啲隊友玩bunker,根本就唔應該出Genji/Widow

對我嚟講,Ana係難入門,只要aim勁就得,但有skill capped
相反Mercy,Moira,Baptiste易入門,但多hidden skill要自己慢慢摸,呢三隻角就好易分得出你係咪精通嗰一隻角
我大部時間都補位做healer,正正常常我覺得平均healing done,Ana起碼要有30%,Mercy起碼要有35%,Moira就起碼40%都唔過份,Baptiste就可以去到60%我都試過。當然要睇果場match係咪適合用某一隻main healer
如果玩Baptiste,我個tips就係個matrix留俾自己用>俾隊友,為嘅只係要double個healing done,而非double damage

愈低排位就愈多人用Moira,何況你下下Genji頭Genji尾,以你所分析/講嘅嘢,我估你最多喺platinum tier
Winrate係廢
佢係計使用時間,唔係計場數
輸咗一個point就馬上換走,贏就一直用既英,勝率會高d
贏得快,輸既時候掙扎得耐既英,勝率低d
熱門英,兩面都用同一隻英,勝率會拉去50%
多人用就多和局,勝率又拉低
我睇TANK MAIN STREAMER 玩MOIRA 當識HEAL既DIVE DPS 用不知玩到幾勁
你講個幾隻"熱門英"得隻hanzo今季係玩到 邊度有50 50%

WIDOW 同 GENJI 點打BUNKER
Overbuff pickrate高,咪熱門囉
如果剩係睇某一個分段,上落分段嗰度又會令個勝率唔會變50%
成日兩面用同樣既英會令全分段整體勝率接近50,反映唔到隻英有幾op
太多因素影響勝率,Sym torb sombra變強咗,win rate仲低咗,成件事得啖笑
得pickrate係真實情況反映meta

Baptiste又唔係brig
Widow同genji咪又係同以前一樣咁打
同你坳都嘥氣
Po你個overbuff account上嚟睇過你咩stat
我懷疑緊我地係咪玩緊同一隻GAME
beeftipsy都要轉走WIDOW 既今日同我講同以前一樣咁玩你教我用WIDOW GENJI 點爆ORISA 900 血8秒CD既無限SHIELD爆唔到SHIELD

信OVERBUFF 個STAT 你都係算啦
ORISA GM PICK RATE 10.7% WIN RATE 57% 完全做唔到你講拉去"50%個" FIGURE
兩面用一樣既野會令勝率接近返50%,唔係會變50%
數學都要拗?

仲有佢係計使用時長,你贏得慢,輸得快,勝率就會高

如果剩係睇一個分段,一場比賽計,gm genji打master genji贏咗,master genji勝率0%,gm genji 100%,又影響咗勝率

當然你角色本身強弱都會影響勝率,但想由勝率分辨角色強弱根本冇可能
用OVERBUFF 甚至本身數據黎睇本身已經係前置錯誤 中途SWITCH 贏咗個勝率咪又計埋落初期PICK 個隻英度
點解用pick rate 就分辨到角色強弱? 一場用多過1隻英個pick rate 已經唔會準,我就唔信gm 以上sombra pick rate 得2%喇 對面有hammond 有df 起碼有一半時間會換sombra出黎

Moira 除咗brig 已經係第二隻最難死既healer,完全唔會稱得佢做廢, 都係個句我睇gm streamer tank main fill healer 玩Moira 做offheal dps flanker 不知幾勁 低rank 無gamesense 咪用得廢
Gm 100局遊戲大約4局至8局有人玩moira
Gm 100局遊戲大約66至100局有人玩ana
使用率差咁遠,overbuff未至於咁唔準掛

你唔信overbuff,可以去遊戲打開排行榜,t500dps都仲係最多人玩widow,moira冇人玩
你講隻MOIRA 廢, 我話GM FILL 既都打得勁, 你講黎講去都用PICK RATE 打飛機做乜啫
T500 我睇咗頭100 有70%以上都係TANK MAIN, DPS 係有WIDOW 呀, 不過另外幾隻都係 SOMBRA DF HANZO MEI 甚至PHARAH 你肯定佢地真係用WIDOW 上分?
然後OVERBUFF 話SOMBRA 係最少人PICK 既DPS
我數完亞服t500 有105個widow main(剩係計使用時間第一)
你肯定其他有咁多?
亞服
其實當頭文字D睇就得
AE86同GTR
平民點揸86都係86
勁人揸就變GTR
平民與其話架86點勁 拓海用到識飛
不如練好架GTR 同人地架FC鬥咪算
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞