Overwatch 鬥陣特攻討論區 #30 1001無人開PO #deletebrig #deletedf

573 回覆
6 Like 11 Dislike
堆brig 上晒去你都白金跌落銀牌重話COMP問題
班人BOOST完上去又關金牌白金事
真係咁難打咩 用死神咪得囉 無腦近身壓爆d坦
場場4DPS 1V6 堆booster 上曬去咪剩番啲"DPS"囉你咁勁不如你打比我睇
唔計一人一槍射死你 剩係ULT 都浸撚死你呀

講咁撚多不如你講下個match making 有幾撚好啦好麻, 講咁耐都執住牌位牌位一啲POINT 都無
你9up 一堆野 全部唔關低分段事 自己輸到銀牌話comp問題
明明低分段冇comp可言
講到低分段場場4DPS呢兩季嘅事咁真係俾你吹脹
嗰時見你俾人撚狗咁慘都廢事笑你
贏一場輸幾場

戇撚鳩
我講高分段成堆brig booster 靠GOATS上去 個堆都只係diamond 以下既player
成個comunity 都屌緊贏既贏20連 輸又輸20連既垃圾match making 得你一個覺得無問題

算啦你都係同你個名一樣
堆brig 上晒去你都白金跌落銀牌重話COMP問題
場場4DPS 1V6 堆booster 上曬去咪剩番啲"DPS"囉你咁勁不如你打比我睇
唔計一人一槍射死你 剩係ULT 都浸撚死你呀

講咁撚多不如你講下個match making 有幾撚好啦好麻, 講咁耐都執住牌位牌位一啲POINT 都無
你9up 一堆野 全部唔關低分段事 自己輸到銀牌話comp問題
明明低分段冇comp可言
講到低分段場場4DPS呢兩季嘅事咁真係俾你吹脹

一邊無COMP 一邊有COMP 咪輸COMP 囉 咁都唔關事? 你係鳩鳩地啫, 用下個屎忽諗野都好呀
你上面果個話無可能架, 佢一個CARRY 1個打6個架
唔撚關個MATCH MAKING 事點會一贏贏10場一輸又輸10場 我唔撚求場場贏, 但係唔該個MATCH MAKING 做好啲 唔好贏得多排就比啲ON9比你又打輸幾百又要打番上去 乜撚野LONGER QUE FOR A FAIR MATCH 呀
啲人睇直播淨係以為人地打得準=宗師
從來唔諗下點解佢會咁做呢個決定(入面包含隊友位置,敵人位置,聲音[唔係講緊腳步聲,聽唔聽到聲,而係係一堆聲音入面分流返所有聲出嚟],大技情況,對面隊專注做緊乜之類)
不嬲講呢隻GAME 唔係SOLO GAME + GAME SENSE 重要過MECHANICAL SKILL
不過個MATCH MAKING就係當你輸得多就會比啲合作既隊友你, 贏得多就比啲1V6既DPS你, 唔係STOMP 人就係比人STOMP
我寧願佢係場場打得耐既GG 都唔想玩啲咁既GAME
關咩撚comp事 係咁輸係因為你實力廢過依家個分段 之前上到分只係好彩 就係咁簡單
有講過連輸跌咗升唔番上去? 乜都唔關COMP 事? COOP GAME 唔關COMP 事?
成隻OW 係玩緊OUT NUMBER對手 然後用ult charge STEAMROLL對面, GOATS 咁撚勁就係因為3HEAL 加3TANK 打唔死
正常222 都有兩隻TANK 千幾血加兩隻HEAL 再加DPS 做野
4-5隻DPS 剩係計總血量未計SOLO/ 0 HEAL 都已經少人一半血, 除非對手廢你幾皮果唔係啲HEALER 無企錯位無OVER EXTEND 根本唔會死 TANK 有HEALER 你就更加殺唔死 最後只會比對面磨到OUT NUMBER 輸, 我唔明究竟咩CONCEPT 先會覺得TEAM COMP 唔係輸既因素
top 500 ana 都幫佢地唔到啦
5隻0 aim dps
好多時已經唔關AIM 事 根本係一出去已經比人溶咗 玩TANK 玩HEAL 企喺SPAWN 企足4分鐘都等唔齊人
Moira垃圾英
作為Main heal冇增傷,幫唔到源氏開大
團戰以外既時候向人群掟黑球即係不斷送能量比對面
奶量太大搞到自己隊off heal 既defensive ult黎得慢
換黎既大技係廢既
手短,同所有dps都唔夾
奶量太大,團戰輸咗,補坦既奶量令對面下一波又有大
奶粉有限,用哂全隊等死

兩個off heal都好過見到moira
Moira喺新英嚟講基本上完全冇瑕疵
佢嘅優勢就係成team人衝入去打時,可以做tremendous healing強壓對面
(除非對面隻Ana識玩 次次扔樽anti healing
如果自己team人喺咁多healing時都唔夠對面磨,咁就只可以賴你哋隊廢
佢個ult勁唔勁就見仁見智,數據上140hp/sec 睇落係唔差,但用上嚟有時的而且確完全唔夠力heal
反而加埋biotic orb就75+140hp/sec,又正正常常可以補到Grav緊果時嘅,但如果你話對住blade就梗係冇可能啦
仲有90%時間都只應該用healing orb,damage orb我只會要嚟收頭

另外Moira絕對唔適合喺dps/ dive comp用,佢冇可能不斷shift住嚟heal你,何況大家都split開晒,嗰種陣就應該要用Mercy
佢只可以係平推陣出,你話佢手短我亦唔同意,佢大可以喺你隊友四五個身位後heal

Healing bar有限,你係應該要不斷left/right click,heal一陣就等佢以lingering healing繼續補,嗰時你就要用right click charge條healing bar,不斷repeat

你話作為main healer冇增傷,我就有保留,佢係唯一一隻main healer做到hybrid(高healing+高damage)
何況我唔會將damage boost特登優先比源氏,以Nano boost為例,就算唔強化佢,佢係殺到人就殺到人,殺唔到嘅就算boost完都係殺唔到
起碼佢喺今季係廢
今季最熱門既坦係orisa hog,一隻令moira冇野吸,一隻冇增傷anti heal吸唔死
最熱門dps係 gengi widow hanzo,作為隊友時補唔到佢地,增傷唔到genji,作為對手時吸唔到雙狙
Sup 最熱門係ana,anti heal剋死
起碼佢喺今季係廢
今季最熱門既坦係orisa hog,一隻令moira冇野吸,一隻冇增傷anti heal吸唔死
最熱門dps係 gengi widow hanzo,作為隊友時補唔到佢地,增傷唔到genji,作為對手時吸唔到雙狙
Sup 最熱門係ana,anti heal剋死

Moira根本一直冇上過meta,一直都係要睇陣出
又點會話呢季突然變廢,佢嘅剋星就係dps/dive comp + anti nade
所以你又重複話補唔到dps 你究竟有冇睇到過我講嘅嘢 多dps就咪用Moira 佢只係俾你平推陣用 所以有時303喺高排位會有人出Moira就係咁解

我要補充一點,如果你team人夠膽強壓而又做到傷,對面Ana肯定會優先將biotic grenade揼落佢隊友度heal咗先

Bunker comp 亦唔應該用Moira,佢哋唔係啲hard push陣容(較為defensive,呢個情況反而應該出Baptiste呢啲英

隻game要贏就要不斷轉陣counter對面,隻game食觀念多過食槍法
對我來講冇話咩熱唔熱門,只係嗰隻英係唔係強勢

你究竟係咪genji one trick 1v1 輸俾Moira
咩rank啊你,dps player就用Mccree上分啦

要上分就睇陣做人
mcree 等BUFF 咗先啦, 現環境SOLDIER 都好過MCREE 有BURST DAMAGE + 爆盾快啲
今季勁既DPS 一定唔關GENGU Widow事
GENGU 咁多BUNKER 1你爆唔到SHIELD 2 就算你NANO BLADE 人地掉個immortality field 加集火就 AHHHHH
對住ORISA SHIELD 900 血你隻WIDOW 可以做啲咩

反而MOIRA 要打DPS 先有啲作為,通常都係同佢叉ULT 快既特點用DAMAGE ORB + ULT 打, 如果唔係真係無用
Moira係隻game第3多人玩既英,但就算咁多人玩,上到master pickrate都唔過2%,gm得返0.73%,基本上說明咗佢係上唔到分,全部人濟留係低分段

呢個遊戲有16個dps,7個sup,一個support喺gm分段選取率同作為dps既symmetra一樣,基本上就係垃圾中既垃圾

303既陣容上,moira只係優先過mercy,除咗mercy,任何一個sup都有用過佢

平推都有兩個dps,你唔可以只補坦,而平推最常見既dps就係狙同genji,之前都經歷咗幾季平推,全部都係ana,有版你睇

佢經歷過dive 平推 303 bunker,冇一個陣啱佢,就算係治療穿盾時期,亦剋唔到dive,support界最廢仲可以係邊個?
滯留
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞