[1月-2月呈獻]《孤獨的島住了一個人》(完)

1001 回覆
316 Like 2 Dislike
無故追,人生無記拓
Btw 先生情人節點過? 我頭都爆

點解頭都爆?

本來無一物 何處惹塵埃
裕賢出品,必屬佳品
飲住奶茶睇,別有風味
估唔估到我係邊個

鴛鴦走咖啡

巴打寫多啲故啦,真係好好睇
堅持下去,繼續寫故吧!

唔一定要寫大路野先會出名,有人欣賞
寫自己鍾意既野,有自己風格
正正係更加難得
慢慢做落去,就會有更多人賞識

加油!!!
無故追,人生無記拓
Btw 先生情人節點過? 我頭都爆

點解頭都爆?

本來無一物 何處惹塵埃

已經進化做浪子
後記04 回憶的兩極化

「到底我寫了什麼?」獨處的時候,我會嘗試解構這個故事,因為似乎有太多部分都在無意中完成。我希望準確「描述」這個故事,但好像連故事屬於什麼類型,都不容易說出來。

這是奇幻故?校園故?愛情故?人生哲理故?好像都是在擦邊,擊不中故事的核心。

剛好,前天有新讀者看完,在Facebook私訊我說說感想,他說:

「本身諗住係奇幻故 之後以為係感情故 最後嗰下回馬槍令我諗起衰鬼上帝 好正呀 拍成電影都唔會失禮 我再去沉澱下先啦」

我找緊機會問:

「我想問,睇到最後,你覺得哩個係咩類型既故事?」我問。

他說:「就咁睇兄弟嗰度雖然著墨唔算多但又好到肉 最令我深刻係主角嘅反思 你各方面都寫得好細緻 所以一定要揀 我會話佢係警世嘅。」

警世?

他再說:「先原諒自己 再有去獲得原諒嘅勇氣」

「再有去獲得原諒既勇氣?」我追問。

他說:「孫正直一直覺得自己係罪人 其實佢冇諗過自己會被原諒 因為連佢自己都唔想原諒自己。」

看到這裡,我又陷入了一輪思考。
罪?原諒?

這個故事之所以出現,不是因為孫正直犯了錯。犯錯,其實每個人都會,而他特別的地方在於「不原諒自己」,這是一切的開端。

由「不原諒自己」,最後「原諒自己」,就是全個故事的主軸。

有朋友告訴我,孫正直的情況一直在惡化,是因為他回憶起來的「版本」太差。說故事在開頭寫過一句:

「回憶什麼的,會隨時間而消逝、美化,日子久了、經歷多了,回想起來的版本也會不同。」這是故事開篇時出現的,關於回憶的描述。

聽朋友說完,有種「啊!」的感覺。

多數的經歷,在往後的日子回想,會美化了。

但並不是全部的回憶都會,有些回憶會植根下去,醜化再醜化。

在孫正直身上出現的情況,是把其他人美化了,而把自己醜化了。時間久了,回憶中的好友愈來愈好,陸同學愈來愈好,對比之下,自己愈來愈差。自我形象跌落谷底,變成口中的罪。

在2016年,我一直想寫一個關於回憶的故事,但是沒寫成,卻分拆成了《拜完年,我畀狗比咬死左》(生前回憶)、《舔舔貓爪》(對死者的回憶),以及本故事對自我封閉前的回憶。

看來深刻的回憶,不是美化,就是醜化。

所以,《孤獨的島住了一個人》是個什麼類型的故事?

朋友說,是寓言故事。
裕賢出品,必屬佳品
飲住奶茶睇,別有風味
估唔估到我係邊個

鴛鴦走咖啡

巴打寫多啲故啦,真係好好睇

多謝支持
堅持下去,繼續寫故吧!

唔一定要寫大路野先會出名,有人欣賞
寫自己鍾意既野,有自己風格
正正係更加難得
慢慢做落去,就會有更多人賞識

加油!!!

多謝支持
罪?原諒?

這個故事之所以出現,不是因為孫正直犯了錯。犯錯,其實每個人都會,而他特別的地方在於「不原諒自己」,這是一切的開端。

有朋友告訴我,孫正直的情況一直在惡化,是因為他回憶起來的「版本」太差。說故事在開頭寫過一句:

「回憶什麼的,會隨時間而消逝、美化,日子久了、經歷多了,回想起來的版本也會不同。」這是故事開篇時出現的,關於回憶的描述。

在孫正直身上出現的情況,是把其他人美化了,而把自己醜化了。時間久了,回憶中的好友愈來愈好,陸同學愈來愈好,對比之下,自己愈來愈差。自我形象跌落谷底,變成口中的罪。

在2016年,我一直想寫一個關於回憶的故事,但是沒寫成,卻分拆成了《拜完年,我畀狗比咬死左》(生前回憶)、《舔舔貓爪》(對死者的回憶),以及本故事對自我封閉前的回憶。

朋友說,是寓言故事。

寓言先生
罪?原諒?

朋友說,是寓言故事。

寓言先生

裕賢故事
先生幾時再有故呀?
威武個故我睇左2次~
睇到喊左
由好耐以前喺高登已經有睇你既故
感激你一直既堅持,治癒左我個心既缺口
每一粒字對我黎講都有好大既意義
裕賢先生,你係我最鐘意既作者
加油
睇到喊左
由好耐以前喺高登已經有睇你既故
感激你一直既堅持,治癒左我個心既缺口
每一粒字對我黎講都有好大既意義
裕賢先生,你係我最鐘意既作者
加油

從沒想過在治療孫正直的同時,故事會間接治癒到其他人。
雖然不知道你的故事和經歷,
但感謝你告訴我,故事能夠幫助到人。
多謝支持。
治癒系作者
我覺得個故係「泣系」作品

一個人既時候
先生個故真係好入味
治癒系作者
我覺得個故係「泣系」作品

一個人既時候
先生個故真係好入味

泣系
好正啊
寫長d就好
新讀者上個水留名
雖然已經完咗
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞