[1月-2月呈獻]《孤獨的島住了一個人》(完)

1001 回覆
316 Like 2 Dislike
開始追緊羅馬故
個故好好睇!到底孤島係主角幻想定點,間房又係唔係有咩伏筆,希望作者會係後記講埋啦

今晚我會好好咁寫
開始追緊羅馬故

呢個故不得了,一定要追!
好好睇。

作者令我諗起以前高登有個作者,好似叫中環塔輪天奴?唔太記得,但兩個故仔都睇到我好sad,好唔捨得,心好沉重。
好好睇。

作者令我諗起以前高登有個作者,好似叫中環塔輪天奴?唔太記得,但兩個故仔都睇到我好sad,好唔捨得,心好沉重。

我聽過他的名字
btw多謝支持
好好睇。

我聽過他的名字
btw多謝支持

裕賢先生,我由高登過連登,睇過咁多故,係得你同中環師兄個故touch到我內心最深處。故事令我諗返好多以前嘅事,透過你嘅文字勾起接近13年前的青春歲月,真係好感動。
好好睇。

我聽過他的名字
btw多謝支持

裕賢先生,我由高登過連登,睇過咁多故,係得你同中環師兄個故touch到我內心最深處。故事令我諗返好多以前嘅事,透過你嘅文字勾起接近13年前的青春歲月,真係好感動。

會考年代的故事
現在的學生應該覺得陌生吧

我聽過他的名字
btw多謝支持

會考年代的故事
現在的學生應該覺得陌生吧

有好多字句都好觸動心情
好感動 真係好感動 睇過咁多個故 呢一個故深深咁觸動到我....希望先生可以繼續出呢個系列既故

識條春咩你,由於連登冇pm,我想問兩條私人問題。
1. 裕賢先生 5 個故事當中,這個故事在你心中排第幾位好睇?
2. 舊讀者都知你是蝙蝠俠迷,你會不會看lego蝙蝠俠電影?
極簡單回答就得。
好感動 真係好感動 睇過咁多個故 呢一個故深深咁觸動到我....希望先生可以繼續出呢個系列既故

很榮幸能夠令上面兩位讀者感動
雖然我不知道你們感動的位置,與我所想的是否相同
仍然謝謝你們
後記01. 《孤獨的島住了一個人》連載感想 (上)

晚上,我沖了一杯咖啡,認真地回顧這一個多月來,我到底幹了什麼。然後像平常寫文一樣,端正地寫了出來。

首先,感謝各位在這一個多月的支持。這是我從高登轉過來連登寫的第一個故事,外面有很多厲害的作者,也有很多吸引人的標題。《孤獨的島住了一個人》不知道哪裡吸引你,但我好開心你能夠點進來,這是一種珍貴的緣份。

《孤島故》是一個速寫出來的故事。每晚下班回家,睡一睡就開始寫,而且愈來愈加速,由首星期的平均每更2千6字,增至每更3千5字,超出了每更標題所涵蓋的內容。就是為了讓每朝早起身的追live讀者,能夠「準時」有「完整豐富」的早餐吃。

準時出文、不爛尾,都是我心目中高質作者的基本要求。我希望自己能夠成為大家心中的高質作者。故此在進階要求上都盡量做得到位,包括有巴打讚賞的文筆,在易讀流暢的基礎上,帶出畫面感,再濃縮成意境;在敘述上花心思,主角眼前的事情與過往的回憶,是兩段「同時前進」的故事,而要讓大家能夠理解;

再者,為了把故事提升至「神作」的層次,在故事結構、伏筆、情感刻劃上致力用心。包括最後的真相,使故事超出一般愛情故事的水平;還有不是純happy或純sad的結局,造就一種喜中帶著一點難以言喻的哀傷的結尾。

更在故事深度、意義和啟發性上作出了追求。有一些留言或在FB發訊息跟我說,故事對他們產生了正面的影響,令他們開始嘗試改變自己的人生,或者令他們能夠再堅持下去。這都是我非常樂於看到的「勵志效果」。

以上就是每晚我所做的事。一個在有限時間和精神之內,努力地寫成的作品。在善忘的世界裡,希望這個趕頭趕命速寫出來的故事,能夠稍稍深刻地留在大家的心中。(至少五天)

裕賢先生
後記02. 回答簡單提問

上官紫琴:
1. 有冇人同我一樣想知陸同學同阿傑點
2. 係咪真係有平行世界
3. 男主同陸同學真係相愛
定只係神明丁為左安慰男主先咁講

回答:
1. 陸同學和阿傑都像我們暗戀過的人、過去的同學一樣,有了新的生活和各自的情人。
2. 神明丁是一個愛說謊的神。
3. 神明丁只是說神明辛有去約陸同學,但沒有提及成不成功。

陳奕迅V2:
好故!
4. 想問作者 孫正直 間屋 唔入得哥間房係代表d咩?

神風劍客:
happy ending, 好好睇
5. Btw部note 7 竟然無爆到

回答:
4+5:故事的構思很豐富,部分被我刪除,以免太多枝節。
4. 間房叫「對魔用兵器庫」,曾打算被好奇的傾姐一手打開,打開後發現是空房,之後掩上而沒有關閉,她走了之後,孫正直進入房間找到其他神器,後來在關鍵時刻使用。(已刪除)

5. Note 7是故意想抽三星水,有想過在被傾姐檢查youtube記錄時爆炸,毀滅證據,也有想過在活動室,當蔣少發現傾姐要保正直的時候,想檢查手機時爆炸,毀滅證據。(已更改)

粉嶺變態淫魔:
6.幾時出羅馬2

回答:
6. 唔知。

戴比斯
7. 可唔可以唔好完
火車撞隧道
7. 不如繼續啦
邊緣
7. 可唔可以再寫埋落去,真係好好睇,第一次會咁想睇落去
165宅男
7. 完美結局 會有第二季?

回答:
7. 再好的故事都有完結的時候,該完的時候,就應該完。

婉君表妹
8. 個故好好睇!到底孤島係主角幻想定點,間房又係唔係有咩伏筆,希望作者會係後記講埋啦

回答:
8. 關於孤島的問題,下篇後記再講。
好正

1. 裕賢先生 5 個故事當中,這個故事在你心中排第幾位好睇?
2. 舊讀者都知你是蝙蝠俠迷,你會不會看lego蝙蝠俠電影?
極簡單回答就得。

1.呢個問題非常之難答,因為全部都好好睇
如果淨係揀首選嘅話,我會揀夢境

2.
小弟當然會去睇
Leave name support
裕賢再出新故既話一定繼續支持

極簡單回答就得。

2.
小弟當然會去睇

極簡單回答就得。

2.
小弟當然會去睇

呢道四舊幾
想買埋小丑果pair,諗到價錢就決定收手
話哂唔係我杯茶
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞