[1月-2月呈獻]《孤獨的島住了一個人》(完)

1001 回覆
316 Like 2 Dislike
裕賢

識條春咩你,由於連登冇pm,我想問兩條私人問題。
1. 裕賢先生 5 個故事當中,這個故事在你心中排第幾位好睇?
2. 舊讀者都知你是蝙蝠俠迷,你會不會看lego蝙蝠俠電影?
極簡單回答就得。

1.呢個問題非常之難答,因為全部都好好睇
如果淨係揀首選嘅話,我會揀夢境

2.[img][url]https://img.eservice-hk.net/upload/2017/02/05/150533_75be5942deb9d1c6a40b209a9cd3bdb8.jpg[/mg][/url]
小弟當然會去睇

呢道四舊幾
想買埋小丑果pair,諗到價錢就決定收手
話哂唔係我杯茶

好貴喎
正中間果個咩黎架?

類似人地掛仰袋咩don't touch my bag果種牌
先生你諗太多喇
點會唔記得你
快d出下一篇啊
可能有個神明先生帶著你既寫作路
盡寫內心想像

支持
我們都是神明son
我們都是神明son

睇完個後記 對個故理解更深一層
樓主真係一個好好嘅作者
我會繼續支持
加油 即使將來可能失去動力寫故
但要記住你至少有我地呢班忠心嘅讀者
喵t.
一開頭就覺得孤島係象徵,正如你所講個字真係好有象徵意味。咁啱依一兩三年成日亂諗埋d心嘅距離、刺猬兩難依d鳩嘢,好易就聯想到(或者傾向ff佢係有依個方向象徵意義)
雖然啱啱一口氣追,剩係睇左個零鐘,但我會記得你個故。多謝樓主,個故好撚正

btw雖然第二季的確唔太合適(當然私心想有),不過如果會有同背景設定嘅故事希望可以順便講下依個故嘅後續
一開頭就覺得孤島係象徵,正如你所講個字真係好有象徵意味。咁啱依一兩三年成日亂諗埋d心嘅距離、刺猬兩難依d鳩嘢,好易就聯想到(或者傾向ff佢係有依個方向象徵意義)
雖然啱啱一口氣追,剩係睇左個零鐘,但我會記得你個故。多謝樓主,個故好撚正

btw雖然第二季的確唔太合適(當然私心想有),不過如果會有同背景設定嘅故事希望可以順便講下依個故嘅後續

多謝新讀者支持
別忘了正皮
好感動有提到我鳩up嘅野
呢個故真係令我反思左一啲野 多謝你

Btw出下孫正直同傾兒嘅愛情小品呀不如 佢地真係好sweet好好睇
加油呀先生!支持你!我既中文水平唔高,無上面d巴打理解同睇到咁多野。不過就係鍾意睇你既故
Btw 睇得出你好鍾意同滿意呢個故,以前你都唔會係咁講自己個故作得好。當然寫得好啦!

稱唔上鍾意同滿意,但不過不失啦,始終好趕頭趕命。
至於講自己個故作得好,其實好多作者都認為自己既故係最好睇,所以我覺得從作者角度去睇係唔客觀。
最重要係,你地話比我知好睇,咁先準確。
其實後記01講既野,都係執你地口水尾。
好感動有提到我鳩up嘅野
呢個故真係令我反思左一啲野 多謝你

Btw出下孫正直同傾兒嘅愛情小品呀不如 佢地真係好sweet好好睇

我多謝你有留言就真
〈過往故事推薦〉

由於前面有讀者表示對舊故有興趣,今天想推介一個特別的故事給大家。

《舔舔貓爪》野貓抓抓抓鄉村和城市。

一個以貓貓做主角,在鄉村與老人結識,最終走遍鄉村和城市的感人故事。我認為當大家回顧其他作品的時候,極容易忽略這個2016年度之作。這是我上一個作品,上面比詠詠說「喵t.」就是主角的喵話之一。

這個故事的創作動機完全跟其他故事不同,感動的地方也徹底地不是男歡女愛。這個故事,是我唯一覺得一邊寫一邊感到快樂的故事。貓貓很可愛,很耐痛,很堅強,是我很喜歡的故事。

我認為溫馨的故事很難吸引人,因為愛情、懸疑才是主流。貓貓故什麼的,肯定連看一眼都不會,「還是留給貓奴吧。」不單止你們,包括我也對其他人的貓故事有偏見。但是,這不是以人為主角的故事,是以貓貓的視角看世界的故事,從出發點上已經非常與別不同。

假如你們有空,又相信小弟不會花幾個月亂寫故事,歡迎你進入野貓的世界。

《舔舔貓爪》野貓抓抓抓死敵人。
紙言:http://www.shikoto.com/i/yNB
高登Post1:http://forum8.hkgolden.com/view.aspx?message=6341469&page=1&highlight_id=0
小弟故事講究原創性,重視真摰的感情。常常覺得好故事,就是要能夠打動人心。一個故事,假如連一幕感動都沒有留下,那就……有點可惜了。

我興幸有人記得《拜完年,我畀狗咬死左》哩個故,有些人稱之為十世故 / 十世輪回故 (個名好似型左好多),昨日肥雪BB留言:

「加油 高質作者
我到宜家仲係好記得被狗咬個故
其中一幕個男主角透過個mon望返自己條女真係...」

這是一個搞笑、有一幕甜、感動,鬥智,最後釋懷的故事。而你能夠記住感人的一幕,表示感動的情節果然很重要。我沒有給這個故事特別高的評價,因為這個故事的長度不長,很快就看完,在高登也是一個post內完結。在39頁寫完,在40頁感謝各位,沒有後記,沒有給予大家太多留言的位置就閃左人。

不過,我深刻的是,這個短短的故事,讓我在高登獲得了首次的過百正皮。

紙言:http://www.shikoto.com/i/veY
高登:http://forum15.hkgolden.com/view.aspx?type=SY&message=6246707
我們都是神明son

裕賢

其實有時我都會諗
好唔好刪走先生兩字
就咁叫裕賢
好似平易近人啲
〈過往故事推薦〉

由於前面有讀者表示對舊故有興趣,今天想推介一個特別的故事給大家。

《舔舔貓爪》野貓抓抓抓鄉村和城市。

一個以貓貓做主角,在鄉村與老人結識,最終走遍鄉村和城市的感人故事。我認為當大家回顧其他作品的時候,極容易忽略這個2016年度之作。這是我上一個作品,上面比詠詠說「喵t.」就是主角的喵話之一。

這個故事的創作動機完全跟其他故事不同,感動的地方也徹底地不是男歡女愛。這個故事,是我唯一覺得一邊寫一邊感到快樂的故事。貓貓很可愛,很耐痛,很堅強,是我很喜歡的故事。

我認為溫馨的故事很難吸引人,因為愛情、懸疑才是主流。貓貓故什麼的,肯定連看一眼都不會,「還是留給貓奴吧。」不單止你們,包括我也對其他人的貓故事有偏見。但是,這不是以人為主角的故事,是以貓貓的視角看世界的故事,從出發點上已經非常與別不同。

假如你們有空,又相信小弟不會花幾個月亂寫故事,歡迎你進入野貓的世界。

《舔舔貓爪》野貓抓抓抓死敵人。
紙言:http://www.shikoto.com/i/yNB
高登Post1:http://forum8.hkgolden.com/view.aspx?message=6341469&page=1&highlight_id=0

威武!
〈潛意識的黑暗〉

凌晨我在床上醒來,想回覆「比詠詠」的留言「裕賢再出新故既話一定繼續支持 」。慣例我標準的回答是「每個故事都可能係最後一個。」

但是連我打這句話的時候,自己心裡也覺得,我還會再寫的,雖然不知道是什麼時候。

這時,心裡冒出了一種使我發毛的聲音,「其實寫黎做乜?有咩意義?要令你咁辛苦去搵假期黎犧牲。你睇下個post一完,已經冇乜人上黎。後記?有幾多人會睇你望下前面就知啦。你睇下自己上黎check左幾多次?好辛苦終於過左200正皮,咁又點?啲人咪又係好快會唔記得。你冇前途架,唔會夠其他人黎。掙咩扎丫,收皮啦。」

這種黑暗,這種黑暗的聲音,是潛意識。

「前面扮晒野話,後來愈寫愈快係為左比早餐讀者、做高質作者,收皮啦,你唔覺得好假架咩。把口講到勁好聽,根本就係驚冇人睇冇人理你,所以點都想死多啲文出黎,吸引人既注意,根本就係你焦慮,根本就唔係為左其他人。」

一種被說中了的感覺。我好驚,成個人驚晒,結果沒有回覆比詠詠。

「平時做到好光明咁,鼓勵人追逐夢想、追求想要既生活、叫人堅持下去,屌實際上自己咪又係勁軟弱,內心一潭黑暗既人?」

潛意識說到這裡,我發現跟孫正直很相似。

孫正直平日在學校面對其他同學,總是出言相勸,無論對李可兒、歐陽派、鄭家明,滿口都是正面的鼓勵,而一句不提黑暗。

實際上卻是一個充滿黑暗的人。

大部分時間我顯意識的寫作,都在寫愛情、友情、神幫助人等等,而無意之中卻又加了一絲黑暗的元素。為什麼孫正直的住所是空無一人的大廈,那不就是豪華版的孤島嗎?為什麼所有門都通向1404室?所有門都通向一個可以望海景的孤島?彷彿根本沒有離開過。1404室?非常邪,死死聲的數字號碼。這是什麼設定?在劇情上根本沒有意義。這不是我設計的,寫著寫著就成了這樣。是潛意識作祟,都把這些安排好了。

忽然,我有種被潛意識控制,透過寫作把內心的黑暗表現出來的感覺;而顯意識還自以為是,不關心那些細節,以為自己在寫好看的故事。

好恐怖,起了雞皮,冒了冷汗。

我一直知道自己今次要寫什麼故事,完整地知道。但我一直不知道,為什麼要寫這個故事?最初的動機是什麼?為什麼要寫一個內心黑暗、封閉在孤島的人的故事?這個「念頭」是怎樣冒出來的?我的肉體彷彿只是一座寫作工具,收到了要寫的指示。然後一晚一晚咁寫。

是不是每個人內心都有黑暗?

這話題,暫時停止吧。

我會覺得寫故為左各位讀者 或者你支持者唔夠其他作者多,但你都靠你寫既故累積愈來愈多支持者。
你能夠同大家分享內心黑暗,我覺得已經係最真誠既作者 人與人交流,最重要都是交流內心吧
裕賢

其實有時我都會諗
好唔好刪走先生兩字
就咁叫裕賢
好似平易近人啲

我覺得先生個名好正 唔洗改

預言先生

寫得非常好
一次追完 好好睇

寫得非常好
一次追完 好好睇

好,喜歡就好
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞