劉細良 陶君行 : 杜汶澤忽然本土田蕊妮返大陸接Job,中共或派出杜汶澤打長毛?

748 回覆
34 Like 711 Dislike
有前中央政策組全職顧問認證杜汶澤唔係真本土,咁阿澤出嚟選應該唔會被DQ掛
係香港從政望到依種選民都仲出黎選係斷自己後路
: 我婆你啊摩陷家剷
屌足90mins
https://medium.com/@henryporterbabe/%E5%BE%9E%E7%82%BA%E5%9F%8E%E5%AF%A8%E8%8A%B1%E8%86%A0%E8%AD%B7%E8%88%AA%E6%AD%AA%E8%AB%96%E6%8E%A2%E8%A8%8E-%E5%A6%82%E4%BD%95%E9%80%B2%E8%A1%8C%E4%B8%80%E5%A0%B4%E5%8F%8D%E9%BB%91%E7%82%BA%E7%99%BD%E7%9A%84%E5%85%AC%E9%97%9C%E6%88%B0-6df2c8c067cc

從為城寨花膠護航歪論探討,如何進行一場反黑為白的公關戰?

其實陶君行劉細良抹黑杜汶澤都非常明顯,呢個亦可以話係一個典型「無得救」嘅公關災難案例。但其實「無得救」之中都仲係可以救,只要你唔怕臉紅用盡歪理轉移視線就得,以下就用班黃屍響護航過程中用嘅幾招示範比大家睇:

第一招:無限放大已知事實

首先陶君行劉細良徐少驊三人入面,徐少驊係唯一一個反對杜汶澤已被收買嘅主持,原因我已多次強調,因為佢自己就係以前因為收共產黨錢而反佔中嘅真實個案。基本上從來無人講過徐少驊有老屈,甚至可以話係眾人共識(當然亦有人會話佢袖手旁觀係平庸之惡),但就係有班黃屍不停重覆又重覆「大家要睇清楚,其實徐少驊並無抹黑」。

點解要將啲已知事實無限放大?除咗將一樣無關痛癢嘅事實沖淡更重要嘅抹黑事實之餘,亦營造一種「以偏概全」嘅錯覺。

第二招:將所有問題怪罪「斷章取義」

城寨一集節目成三個鐘,要評論當然就只能剪輯關鍵部份上黎討論,再早全片照DUP咪即係「盜版」?但SPIN DOCTOR就會不停強調「其實條片只反映部份事實,睇哂條片先可以知道全部真相」。

問題係99%嘅人都唔會蠢到為咗「找尋真相」傻到真係走去聽哂成集節目,於是SPIN DOCTOR就可以用呢樣作為藉口,將「斷章取義」嘅權力轉移去自己手上。

第三招:擅自詮釋既定內容、強行將黑說成是白

好矛盾嘅係,話人斷章取義果班SPIN DOCTOR,其實自己就極盡斷章取義能事。佢地不停強調幾多分鐘至幾分鐘其實主持已講咗句公道說話,所以唔可以因為佢地後半嘅抹黑而否定前半嘅客觀性,又或者將一啲無關重要嘅字詞誇張成具有非常重要嘅轉折意義:

例如劉細良響陶君行講完句「戲子無情」之後再講咗句「政客一樣無情」。正常人只會覺得純粹就係一句感嘆句,但SPIN DOCTOR先會斷定「你特登剪走呢句/無聽呢句令到成段片無咗個關鍵意思」,然後就強行詮釋:「其實呢句係解劉細良唔同意杜汶澤投共、

前面果段「共產黨就係可以統一戰線,容許有人平時鬧共產黨,去到關鍵時刻撳制唔鬧馮檢基就得」呢?佢地又可以SPIN成「其實佢地只係講共產黨可以收買杜汶澤,而唔係話共產黨經已收買杜汶澤」;將之前佢地一大段嘲弄杜汶澤萬一出黎選嘅片段誇大成「其實佢地係真心想杜汶澤參選,點會走去抹黑?」……

將每一句每一段無限拆細,斷章取義然後反黑為白,然後再掉番轉頭屈放片果個先係「斷章取義」,再加幾個打手撲出黎和應話「呢啲先係理性全部分析」、「其實有全片大家可以自己走去睇」有無好熟面口?

就係中共當日由「連學運領袖都話天安門廣場無死人」,不過無講廣場外圍死咗好多人開始,逐步逐步將六四講成其實無死人/死好少人,所有要求平反六四嘅人都係被斷章取義所愚弄。

劉細良本身就以SPIN DOCTOR自居,見有「徒兒」青出於藍,豈不老懷安慰?

第四招:壯士斷臂,盡力與闖禍者切割,至此大功告成

陶君行老屈杜汶澤老婆有JOB接收錢投共,呢樣就真係無得救/暫時無得救,作為SPIN DOCTOR就要進行Damage Control:劉細良本來用共產黨容許共產黨臥底反共呢段已係死罪,但因為無陶君行咁明顯,所以係全力搶救目標。

至於為免有人遷怒飯民,當然亦要拎飯民有鬧陶君行嘅例子作為護航材料,令外人以為成件事只係某一條友失言而已,同飯民陣營無關──但長年以黎抹黑本土勇武港獨派嘅各種惡毒言論呢?飯民點解又唔會進行切割?如果你覺得「抹黑杜汶澤」條片要睇下文下理,點解抹黑老屈本土派或者親本土派人士就要用「獨立個案」看待?

雖然攤開黎睇,我諗只有最ON9嘅黃屍先會覺得劉細良可以獨善其身;但我唔會講「明眼人一睇就會明」,因為陶君行劉細良最初就係因為當全香港市民係傻嘅,所以先會明目張膽老屈呢個果個有收共產黨錢,直接抽水抽著火水。
有人俾負皮
有撚講錯咩?三個都係仆街黎
黃絲仲想保劉細良
係亞視飯堂就識
話毓民成日9up
廢陶幾時再有節目?
留名等睇鄭經翰同廢土劉細良割蓆
永恆的政治失敗者陶君行

一路走來 始終唔得
重有嘅係
曾經有班藍絲叫大快活唔好再搵杜生代言
啲藍絲又話抵制大快活乜乜乜

不過好在大快活個關公聰明
話明不認同杜生既政治立場先至平息到件事
呢個唔係選舉 大家瞓撚醒未
自從有人被dq之後都唔係
所以泛民應該總辭
根本依家入立法會係冇撚用
你班飯狗仲叫杜生選
算你老母臭閪咩
阿木都抹黑
連袁彌明都出聲
肥佬黎報係咪真係無報呢單野?
照佢講法100毛都係收共產黨錢
2016年撐天琦,又有得用tvb藝人,仲唔係鬼
可想而知社民連班仆街有幾黑人憎
on9
杜生係奶共嘅一早上大陸搵錢開戲啦
你話杜生有新戲上先講嘢我都撐你吖
連袁彌明都出聲

可想而知社民連班仆街有幾黑人憎

新東補選 好想幫泛民屌票語錄派單張

老實,講到鬼,拍馬都追唔撚到毛諜同廢陶啦!!!!
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞