劉細良 陶君行 : 杜汶澤忽然本土田蕊妮返大陸接Job,中共或派出杜汶澤打長毛?

748 回覆
34 Like 711 Dislike
變咗鬼古台
全高登都係2014年忽然本土啦,btw,又可以本土,又可以收支共錢,我都想呀,有冇門路
屌你廢陶都接左共產黨d job啦
跟返廢土既思維去諗丫麻
話唔定真係講多兩講

廣告商:係喎屌,拿拿聲封殺田蕊妮先
前文後理就係講長毛怪補選點至贏,會有乜人出黎𠝹你長毛D票,你劉細良無端端話杜汶澤出黎選可以贏長毛,就已經暗示人地可能係鬼啦。on 9 廢陶只係follow up 直接講埋出口啫
極度懷疑陶君行收共產黨錢 佢既發言好明顯想整死泛民
支持泛民清算佢
無神論者的巴別塔
26分鐘 ·
//支持本Page請Click入內文比Clap!//

【陶君行劉細良抹黑杜汶澤示範「終極屌票」的前因後果】

如果單純睇陶君行劉細良響網台節目無證無據之下,點樣抹黑杜汶澤引爆成為是日新聞,其實就非常簡單,就係因為呢兩條友幾乎犯哂所有網絡人格謀殺嘅禁忌:

1. 杜汶澤雖然都算有明顯政治傾向,但始終比人感覺都係圈外人,外人梗係覺得你無啦啦搞佢係好無辜

2. 佢根本就係中共政治迫害嘅受害人,話佢投共實在係難以置信;相反其他投共藝人,全部都有為政府護航,杜汶澤所有作為完全相反

3. 用「有Job接」作為投共證據,極為牽強

4. 然後仲要用「老婆有Job接」作投共證據,直頭踩過「禍不及妻兒」嘅網絡道德底線

5. 最後當然是杜汶澤本身就係知名人物,支持者橫跨本土內外界別,鋤強扶弱效應自然以幾何級數上升,最終陶劉二人自然係自取滅亡

但除此以外,其實仲有好多地方值得深入探討:

首先好多人以為陶君行劉細良只係一時失言,甚至有啲人不明就裡例如畢明,仲要仆出黎想做和事佬息事寧人,但如果你有長期跟開城寨同花膠台此二人往績,其實出口惡毒、誅心論一直係佢地看家本領。遠嘅唔講,近嘅就拎劉細良鬧陳凱欣,鬧佢當然無問題,問題係駛唔駛講到陳凱欣人盡可夫,由做主播開始全部都係靠呢個果個上床先去到今時今日地位?就算佢同其他人有Affair呢樣嘢係真,都係佢私人感情關係,關你劉細良乜事?有親密關係就係上位工具,呢種咁性別歧視嘅抹黑然後你同我講公義?

屈人地靠上床上位都得,相比之下話人地老婆接Job就係收共產黨當然你濕濕碎。

就算講馮檢基係鬼,其實來來去去都只得一樣「證據」,就係參選,但佢地從來都唔會面對一個問責係,如果議席真係咁重要,又講到無「鎅票」單對單飯民一定贏,仲要話馮檢基響選舉表現「脫胎換骨」,咁其實掉番轉只要李卓人退選,馮檢基作為「Lesser Evil」就一定贏陳凱欣──講到尾,其實所謂「論述」都只係為咗令佢地嘅抹黑合理化,而且一直以來城寨花膠聽眾都對佢地各種誅心陰謀論深信不疑,只係今次「好不幸」咁辣著咗個街外人,令佢地套歪理無法繼續生效而已。

講番陶君行抹黑杜汶澤,當然杜曾同毓民做節目、聲稱支持毓民固然觸動前者神經;陶君行成日開口埋口自己節目幾多人睇,杜汶澤作為「競爭對手」,陶君行出於妒恨之心進行無理抹黑亦係可以理解。可最大嘅問題卻係,陶君行、劉細良甚至梁國雄一直都堅信,會走去聽本土派焦土派KOL節目嘅人,都一定係挽回唔番、或者佢地唔想放下身段去挽回嘅票源,所以覺得就算亂噏老屈杜汶澤都唔會有咩後果。

但事實上卻係,真正有堅定立場嘅人其實好少,大部份都係食花生嘅中間派,佢地就算本來立場上係會比較同情焦土同本土派,但唔代表會同前兩者一致行動。所謂「完美屌票」,就係連焦土派如我都不必出手,呢啲花生友同中間派就會基於正義感同埋某種程度嘅獨立思考,判飯民「有罪」;而更可怕嘅卻係,呢班中立人士又會有更多中立人士嘅朋友,藉住杜汶澤嘅名氣一路將醜態傳播開去,比起陶君行劉細良想像中規模大好多倍嘅「終極屌票」就此完成。

我地成日都講社交媒體有「回音壁」,但「回音壁」有時唔係針對講者本身,有時聽者亦有責任。你話陶君行劉細良呢啲歪理有無城寨花膠台支持者唔知?當然有;但點解無人提醒佢地要謹慎言行呢?當佢地嘅講話只會比「自己友」簇擁吹捧,自然就會愈加自我膨脹,最終自爆尚屬小事,一次又一次連累飯民事大。而我也毋須揭破甚麼語言偽術,食住花生看著傷口逐漸擴大自滅就可以了。
前文後理係販民根本唔應該出老屎忽
出就出網上有影響力嘅人甚至係新人反而會贏
佢地喺前面有講出吳思諾、梁翊婷贏機會仲大
所以先講出杜文澤會贏長毛
陶君行就真係收左錢啦

享利fb
無神論者的巴別塔
7小時 ·
【陶君行劉細良大踢爆:杜汶澤投共,證據就係老婆大把大陸JOB接,扮被共慘黨迫害小心佢戲子無情】

《城寨》啲節目咁撚長,真係無一把年紀根本唔會睇到尾,所以唔係有人提我,我都Miss咗原來最後一Part咁x爆。

真係你點都估唔到飯民黃屍清算名單已清算到去 杜汶澤 ;而原因不過係佢無公開支持飯民大台而走咗去同毓民Friend。至於投共證據?唔駛架,你無大陸job做,咪屈你老婆囉(最撚好笑係劉細良響節目最後開口埋口話唔駛提人家人,但佢地其實就最撚鍾意用屋企人做啲乜黎屈人投共, 黃世七、區諾軒都係當中俵俵者)

你話你受共產黨迫害?咁點解而家你老婆大陸仲有Job接呀,啲錢咪經你老婆手收囉!點解無被封殺呀?無咪即係收共產黨錢囉!除非你折墮到毀家紓難啦,咁我就信你只係真心膠比共產黨利用勒!

然後你話唔係喎,我反共喎,撐本土喎,劉細良就話:老共統一戰線呀,梗係唔會反對你反共格,到適當時候你唔出黎撐姚松炎、李卓人,無鬧馮檢基,咪就係你嘅投共證據囉!

但最撚好笑嘅卻係,之前一直響大陸有生意,搞到要由佔中十死士變到反佔中死士仲要寫埋悔過書嘅,就係坐響隔離嘅徐少驊

結果全香港,除咗撐飯民大台嘅黃屍狗以外,其他全部都係收共產黨錢或者真心膠,眾人皆醉得劉細良陶君行獨醒最撚正氣,無得頂

拿杜汶澤你呢隻共狗,咪話陶君行無醒你一句呀:戲子無情呀!

#總之唔同我含大台條撚嘅就係投共
你覺得佢咁講係杜汶澤有潛力代表泛民出戰,定係泛民要提防杜汶澤呀?
聽晒先,一筆還一筆
主要係陶講,劉細良冇心附和落去
只係當節目咁加幾句就算,我諗佢自己都唔係幾信陶講既野
佢係講販民再搵個老屎忽出選就輸硬嘅意思
唔洗提防因為輸硬
變返長毛先係𠝹票影響杜文澤選情
但佢都有份暗示杜生收咗共產黨錢
佢都好賤下
個節目幾粒鐘,乜7都會講到啦
佢只係冇否認個理論一定係錯,冇暗示乜野
但係劉有講杜選就會叫長毛收皮比杜去同哪吒鬥
個段聽左幾十次

中央政策組顧問都係有份抺黑
你收撚皮啦
From 享利:
劉細良就話:老共統一戰線呀,梗係唔會反對你反共格,到適當時候你唔出黎撐姚松炎、李卓人,無鬧馮檢基,咪就係你嘅投共證據囉!
杜汶澤個fb都有人講啦,一句收皮又冇分析,小學雞得你
"17:05 - 17:27" Jeff Tsui說「直覺上覺得杜係真心本土,blah blah blah......」,似乎佢唔多同意陶,而其實除咗陶XX,其他兩個都(好似)唔係真係屈你。
巴別塔fb:

我就唔會學老撚陶之流走去「永續清算」咁ON9,所以會從善良出發點去睇一啲黃絲例如 畢明 budming 係基於對於「泛狗」一啲背景資料無咁跟足,同埋出於良好意願諗住息事寧人。

但如此同時,作為呢班「泛狗」瘋狂攻擊過嘅受害人,亦當然有責任以正聽。

首先劉細良同陶君行嘅分別係,大家都心腸惡毒,但佢響建制入面撈咁耐當然係醒目仔,知道點樣留一線幫日後嘅自己開脫:佢話杜汶澤「可能係真心本土」的確有翻兜意思,但咁樣叫「唔多同意陶」?唔撚係下話?咩叫大陸最叻統一戰線?咩叫平時反開共產黨,去到關鍵時刻唔鬧馮檢基就係投共?呢啲唔係抹黑係乜?

如果咁都叫「唔太同意」,不如你幫埋老撚陶護航丫笨,佢都話佢自己「估下架咋」,都無講實杜汶澤老婆一定係投共!

即係畢明你唔知唔緊要,我而家就話你聽,呢班友講無證無據嘅陰謀論一向就係會響某啲位模梭兩可少少,到有人反擊唔對路時,就利用「疑點歸於被告」黎等你呢啲「中立人士」有位幫佢地轉身開脫,分化好易?佢地自從特首選舉果陣瘋狂抹黑呢個果個,而家你同我講屌七佢地就係「分化?
收皮啦,附和無錯架咩?做乜無端端講一大輪投共都可以反共呀?
劉細良早一日同鮑偉聰個節目仲正正常常
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞