做Amway d後生仔女真係蠢撚到

383 回覆
700 Like 19 Dislike
我有朋友都去左呢個聚會 話自己係鑽石級定紅寶石級 係咁叫人去聽講座 買水機空氣清新機 又講咩被動收入 但係一問詳情 就話要去office度傾
近排仲話office grand opening 盤生意做到好大 有幾千人
咁你去問佢攞啲稅單出來睇下, 証明佢收入多少, 佢肯唔肯比?
之前去過佢哋啲講座
內容都算ok
但完咗要人圍圈講感受
啲人就講啲懶正能量嘅嘢
話好多謝xxx介紹我黎我學到好多嘢
好似邪教
多唔多靚女先
幾時有人燒炭
平心而論,你唔起Amway 買你都會去百佳買,唔明有咩問題
真係冇問題咩?
你買一件野,錢始終會有人賺,只係睇下邊個人賺姐
至於反唔反感就真係好睇佢地賣野既手法
做Amway 又好做其他平時市面上既公司都好,都會有一d 人既賣野方法令到你想hi 佢aunti 既人存在
問題係朋友叫你買 然後你買完之後你朋友會有佣抽 咁即係你朋友利用你賺錢 咁呢個究竟係唔係朋友?
再者 你幫你朋友買 你朋友樓上嗰幾層都會有佣抽 咁件貨嘅價錢究竟係mark高咗幾多倍先可以維持到咁多人抽佣?
身邊有朋友做緊 開口埋口叫你買佢嘅產品 表面好似為你好 實際咪又係幫自己揾錢 真係好令人反感
調轉諗,如果你朋友開左間飲食業鋪頭,咁你去食野,佢都有收你錢,你都有比錢,其實一樣賺緊你錢

你朋友入貨,買貨番黎,一樣有供應商賺錢 果d 都係人黎

當然食唔食你可以選擇,但佢真係賺緊人錢,只係我覺得成個道理係一樣
我覺得賺朋友錢唔係問題,

重點係賣野既手法。
https://zh.m.wikipedia.org/wiki/多層次傳銷

多層次傳銷(Multilevel marketing,簡稱為MLM)又稱結構行銷(Structure marketing)或多層次直銷(Multilevel direct selling)

在中國大陸,多層次傳銷與金字塔式銷售被統稱為傳銷,屬於經濟犯罪。

你提出嘅例子同傳銷完全無關喎朋友~

你明唔明直銷同多層次傳銷嘅分別㗎
其實amway係唔係犯法 點解無人拉
直銷 (合法)

多層次傳銷(中國大陸視為犯法,香港合法)

層壓式推銷 (犯法)
市場咁多產品,你amway憑咩mark up咁高個價?
d人仲為左去旅行跑quota
有冇係咁叫你試產品?
其實有冇乜野係真係好用
Lol
邪教mode 世紀騙案
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞