[開心速遞]熊若水龔燁 供水線集中討論區(8)

1001 回覆
41 Like 8 Dislike
我都好鍾意睇廢老根!!好欣賞丹爺放得咁開
講到拍攝手法,之前雙大比人綁架嗰集都好高質
印象好深刻,連我男友唔多睇TVB嘅人都覺得嗰集勁正
靜岡小姐
其實大家都好放

Jenny又係好正
係呀,呢集特登翻玩幾套電影(Split/Saw/Thelma & Louise)
真係幾有心機
我都好鍾意廢老劇情,同Jenny一樣,鐘意睇佢做完啲濕鳩嘢之後中伏個衰樣

熊家一老一嫩啲cls劇情好正
速熊(樹根)月餅
做好消毒程序剪晒腳甲,安心食用
係囉 好難得啲丑角都咁得人鐘意 好鐘意廢老同珍妮 睇佢哋仆街笑到我
乞人憎嘅位又做得好好
咁大犧牲都肯做 覺得佢哋好好
啲演員全部勁玩得 沒有最痴線 只有更痴線
呢個其實係sit com 嘅缺點
Cp一受歡迎就拉長去做
之前其實都有同大家討論過
個人認為龔水關係其實仿如一個個checkpoint所組成
A 敵人
B 化敵為友
C 友情以上戀人未滿
D 愛情關係確定

之前大家都有針對過
龔水係B 同 C之間徘徊,甚至有後退趨勢(i.e 我不是曹太)
呢集初雪係虐,但係個進度一去就去到Point C
所以其實我覺得你也不必太介懷
因為要整靚條伏線,D之前所存在的不明朗因素(水嘅沉船但對龔燁還有些不了解佢嘅地方/龔燁對過去的執著...)會引至到”虐”

其實編劇若個checkpoint 與checkpoint之間的發展處理得好,條線真係會好靚好好睇,否則就好似當年畢打賞昇戀咁,拖到結局先一齊

同埋John Ma 同Alex ,係當年個朱慧敏得罪咗高層先硬要cut走佢,現家呢條線繼蓮輝後咁受歡迎,我地就買定花生等睇落去啦

梳 打打下就咁長
想問下係第幾集?想搵黎睇下
上年紀個班又玩得,食屎妹豬、群姐

越痴線越鐘意
350 末路狂花
其實我覺得連個名都好正

係wiki cap咗圖 雙大系列
絲打講嗰集係350
雙大好正
好中意每人個角色都有佢嘅特色同搞笑位 好難得對咁多位配角都好有認識 印象深刻 仲可以炒熱咁多對cp 希望開心速遞可以繼續做得咁好 同埋希望多啲人識欣賞
留名
其實呢套劇入面差不多每個角色都將人設做得好立體
對於一集得20幾分鐘但演員好多既sitcom來講真係好難得
好似大小姐d罵人對白設計得好正

熊尚善既狠絕毒
安仔個廢青格
terry既on9格
全部都好入角好連戲又深入人心

服裝做型好細緻
劇情cls得來又好貼地
唔同主線又可以帶到唔同元素滿足唔同口味既觀眾

當然最好睇都係媽呢空同純情龔啦
佢地兩個之間既進退位寫得好好
尤其是佢地既花名 信物 對白同小動作等
sweet得來又好好笑
細節位都前後呼應到
仲有前兩日過場d小動作
唔知係劇本有寫 定係佢地兩個臨時發揮呢?
點都好兩個都好專業將個角色做得好立體
其實我覺得有啲唔駛加密都得,
佢哋應該要知自己嘅行為嚴重影響到其他人

各位編劇組嘅哥哥姐姐,
我相信你哋有能力分析啲建議有冇參考價值,
就算你哋俾啲人鬧都唔駛唔開心,
依度好多人都支持你哋
但係傻強屈服咗
殊!細聲啲!
同埋要尊重演員只係按劇本演出,佢做奸角做得成功係證明該演員嘅演技好厲害先會做得咁好。
我之前追 post 淨係睇內容
依加仲要留意埋名 , 真係好痴線
追完返去拍劇 lu ~

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞